Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Panický výprodej, tištění peněz a inflace

Burza, ilustrační foto
iStock
Kryštof Míšek

Druhý březnový týden byl pro investory a obchodníky opět výživným. Zejména ceny komodit se úplně zbláznily, ropa atakovala hodnoty kolem 135 dolaru za barel (Brent), plyn také nezahálel a jeho cena se na krátký čas podívala až na hodnoty kolem 345 eur za megawatthodinu. Takto silné energetické nabídkové šoky světové ekonomiky dlouho nepamatují a za vším hledejme probíhající konflikt na Ukrajině.

Reklama

Pondělní ráno se neslo na vlně obrovské paniky na trzích. Obava investorů, že sankce a narušené dodavatelské řetězce povedou k obrovskému růstu cen komodit, se naplnila. Ceny energetických produktů vyletěly na nevídané hodnoty, což vyvolalo obrovský výprodej na akciových trzích. Tam se investoři začali obávat tvrdšího postupu centrálních bank, které by tak bojovali proti hrozbě vysoké inflace, jež měla původně začít na konci prvního čtvrtletí oslabovat.

Negativně na trhy působil také záměr EK odpojit se dlouhodobě od ruského plynu a transformovat energetický mix do podoby, kdy evropská ekonomika bude méně závislá na toku podstatně levnějších komodit z východu.

Investoři také reagovali na zprávy o odchodech dalších velkých firem (třeba Larph Lauren) z Ruska. V tomto směru tyto zprávy dávaly zabrat také akciím řetězce rychlého občerstvení McDonald's, která provozuje přes 850 poboček na území Ruska. Z této složité tržní situace tak zatím těží především energetické firmy v čele s Exxon Mobile. Jeho akcie zdražily od listopadu 2021 skoro třikrát na úroveň až kolem 90 dolarů za akcii.

ECB změní parametry kvantitativního uvolňování

Jednání ECB nepřineslo změnu na úrovni úrokových sazeb, ale na úrovni QE, kde bankéři budou v příštích měsících rychleji postupovat. V praxi budou tedy méně tisknout peníze skrze nákupy vládních dluhopisů. Tento program má být ukončen v třetím čtvrtletí letošního roku.

Ratingové agentury oznámily, že kvalitu dluhopisů vydaných Ruskou federací ohodnocují na úrovni „junk“. Jedná se tedy dluhopisy s vysokou pravděpodobností nesplacení. Investoři do těchto dluhopisů nyní realizují vysoké ztráty. V tomto směru byla hodně také zasažena americká banka Citigroup, která měla do této doby na území Ruska zastoupení a kolem 3000 zaměstnanců. Ukončení aktivit v této zemi bude pro ni tedy relativně drahé. Akcie této firmy se nyní obchodují kolem 56 dolarů a od začátku konfliktu ztratily přes 20 procent hodnoty. Přesto by tyto cenné papíry mohly už mít to nejhorší za sebou.

Další zdražování na obzoru

Inflační čísla za únor již reflektují další zdražení elektřiny a materiálů v domácí ekonomice, a to se teprve začne firmám prodražovat tankování u benzínových pump, které následně přenesou na spotřebitele skrze ceny svého zboží. Konkrétně únorová inflace dosáhla 11,1 procenta meziročního zvýšení. Podle dat ČSÚ zvyšování cen trvá od loňského července a ceny rostly dokonce už osmý měsíc v řadě. Tato čísla nahrávají scénáři, že ČNB bude muset reagovat a ve svém úsilí ceny zkrotit - přitvrdí tedy znovu ve své utahovací měnové politice.

Na pražskou burzu vstoupí nová emise, mělo by se jednat o síť restaurací Colosseum, tento vstup by měl být uskutečněn v květnu. Firma již v minulosti o úpis akcií prostřednictví trhu START usilovala, ale vzhledem k turbulenci a lockdownu tyto záměry odsouvala. Zakladatel Jan Mužátko by rád prostředky od investorů využil například na expanzi franšízy italských kaváren Caffé Pascucci.

Z pohledu vývoje na jednotlivých emisích na pražské burze došlo k mírnému uklidnění a akcie Erste Bank se odlepily od úrovní kolem 620 korun až k metám kolem 750 korun. Podobně si vedla Komerční banka nebo ČEZ. 

ropa brent, ilustrační foto

Týden tradera: Válka hatí plány centrálních bank, koruna pod tlakem

Postupné uklidnění trhů, tak by se dal shrnout uplynulý týden na finančních trzích. Probíhající boje mezi Ruskou federací a Ukrajinou sice nadále přispívají k nejistotě na akciových trzích, přesto se zdá, že by mohly mít tyto cenné papíry před sebou lepší období.

Přečíst článek

Sídlo vedení amerického Federálního rezervního systému (Fed) ve Washingtonu

Týden tradera: Akcie kvůli Ukrajině a inflaci nabraly styl horské dráhy

Trhy zažívají jízdu jak na horské dráze. Hrozba konfliktu na Ukrajině a vysoká inflace, která zvyšuje pravděpodobnost tvrdé reakce centrálních bank ve vyspělém světě, se podepisují pod volatilním obdobím na amerických a evropských akciových trzích. A jaké byly hlavní události uplynulého týdne na trzích? Co přinesl zápis béžové knihy Fedu? Dochází nyní k významné konsolidaci v sektoru polovodičů?

Přečíst článek

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Týden Tradera: Nejistota z Východu i Západu

Další lednový týden byl opět ve znamení neklidu na trzích. Důležité zasedání Fed nakonec nemělo na uklidnění paniky vliv, spíše naopak. Index S&P 500 se sesunul pod 4300 bodů a technologický Nasdaq zaznamenal prakticky vstup do medvědího trhu při poklesu v jednu chvíli kolem 18 procent pod svými historickými maximy!

Přečíst článek

Reklama

Související

Evropská centrální banka

Týden tradera: V hlavní roli Evropská centrální banka, plyn a inflace

Přečíst článek
Sídlo vedení amerického Federálního rezervního systému (Fed) ve Washingtonu

Týden tradera: Akcie kvůli Ukrajině a inflaci nabraly styl horské dráhy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme