Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Raději než odbory. Vedení Applu zvýší platy i mimořádné prémie

Fronta před prodejnou Apple v Šanghaji, poté, co Apple dal do prodeje nejnovější iPhone 13
iStock
Petra Jansová
pej

Vedení společnosti Applu se rozhodlo přidat svým americkým zaměstnancům, upozorňuje agentura Reuters. Rozhodnutí přišlo po tlaku na vytvoření odborové organizace.

Reklama

Hodinová sazba zaměstnance se navýší na 22 dolarů za hodinu, což je o 45 procent víc než v roce 2018, uvedlo vedení společnosti pro agenturu Reuters. „Letos rovněž v rámci každoročního ohodnocování výkonosti navýšíme rozpočet na odměny,“ dodal tiskový mluvčí Applu.

Společnost se k tomuto kroku rozhodla po tom, co musela čelit rostoucímu tlaku na vytvoření odborové organizace. Někteří zaměstnanci byli vedením společnosti upozorněni, že jejich výplata jejich ročních prémií se posune o tři měsíce a plat se jim navýší až v červenci.

Herní akce Activision Gamescom v roce 2013

Přetížení vývojáři z Activision Blizzard založili první „herní“ odbory

Dobře placeným, ale přepracovaným vývojářům v jednom z největších herních studií na světě Activision Blizzard došla trpělivost. Zatím malá skupina tří desítek zaměstnanců dceřiné firmy Raven pracující mimo jiné na kultovní hře Call of Duty si odhlasovalo vznik odborů. Krok je výsledkem jejich několikaměsíčních snah. Zaměstnanci si vyjma přetížení stěžují také na sexismus na pracovišti, napsal The New York Times.

Přečíst článek

Společnost Apple je známá svoji konzervativní platovou politikou, píše Reuters. Loni ale zesílily hlasy současných i bývalých zaměstnanců, kteří přístup vedení kritizovali. Letos v dubnu dokonce vznikla petice, kterou požadovali založení odborů. Iniciativa rovněž požadovala minimální mzdu 30 dolarů (asi 681 korun) za hodinu pro všechny pracovníky, delší dovolenou a větší bezpečnost práce.

Snahy o zřizování odborů v poslední době zesilují i ve Starbucksu a v Amazonu. 

Helena Steinerová z GasNetu

Helena Steinerová z GasNetu: Pro řadu technických pozic ženy na trhu prostě nejsou

Sehnat dobré zaměstnance je v posledních letech velký problém ve všech sektorech. Pro energetiku to je však z mnoha důvodů ještě náročnější. Energetické společnosti GasNet se tak vyplácí sázet na otevřenost a inkluzi, která se projevuje i ve snaze zaměstnávat vysoký počet žen. „V nabídce pracovních pozic chceme v užším výběru kandidátů mít vždy alespoň jednu ženu. Pokud se podíváme na srovnatelné pozice, pak muži a ženy jsou u nás hodnoceni stejně. Hlídáme, aby nedocházelo k otevírání nůžek v odměňování mezi oběma pohlavími,“ říká Helena Steinerová z HR týmu GasNet.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme