Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pražské letiště loni odbavilo dvojnásobek lidí. K číslům z dob před covidem má stále daleko

České aerolinie, ČSA, Letiště Václava Havla
redlegsfan21 / Creative Commons / CC BY-SA 2.0
 ČTK

Pražské Letiště Václava Havla loni odbavilo 10,7 milionu cestujících, uvedl na Twitteru předseda představenstva Letiště Praha Jiří Pos. Předloni to bylo za celý rok 4,4 milionu lidí, jde tak o meziroční nárůst o více než dvojnásobek.

Reklama

Počet odbavených cestujících o dva miliony překonal původní plán. Důvodem bylo rychlé zrušení koronavirových opatření, což mělo větší pozitivní dopad než důsledky konfliktu na Ukrajině. Čísla jsou však stále pod úrovní před vypuknutím pandemie koronaviru, kdy v roce 2019 letiště odbavilo přes 17,8 milionu pasažérů. Návrat na čísla před pandemií Letiště Praha očekává kolem roku 2026, uvedl už dříve Pos.

Letos letiště očekává 12,7 milionu přepravených cestujících, řekl v prosinci Pos. Vyhlíží lepší první čtvrtletí, které nebude utlumeno epidemickými restrikcemi. U dovolenkového provozu je kvůli ekonomické situaci spíše konzervativní.

Jednání s dopravci o návratu do Prahy

Řízení letového provozu letos čeká zejména stabilizace nového systému řízení provozu. „Čekáme mírné zvýšení provozu v přeletech i na letištích," uvedl generální ředitel Jan Klas.

České aerolinie, ČSA, Letiště Václava Havla

Letiště Praha i ČSA patří k nejhorším na světě ve srovnání s konkurencí, říká žebříček AirHelp

Letiště Praha obsadilo v pravidelném žebříčku německé společnosti AirHelp 141. místo ze 151 hodnocených letišť. Nejnižší skóre české letiště získalo za včasnost letů. Letiště Praha uvedlo, že žebříček považuje za zcela zavádějící kvůli kritériím hodnocení, do kterých patří i včasné přílety, na což letiště nemá vliv. Hodnoceny byly také aerolinky, ČSA obsadily 53. místo z 64 hodnocených aerolinek. ČSA získaly nejnižší počet bodů za řešení nároků na kompenzace.

Přečíst článek

Ministerstvo dopravy podle ministra Martina Kupky (ODS) jedná s několika dopravci o jejich návratu nebo navýšení provozu do Prahy. Mimo jiné vyjednává se společnostmi z Kataru a Kanady a během letní sezony by se mohly vrátit aerolinky Korean Air.

V příštím roce plánuje ministerstvo posun v přípravě paralelní vzletové a přistávací dráhy v Praze, kde očekává vydání nepravomocného rozhodnutí, a zahájení prací na železničním spojení letiště s centrem Prahy. Posilovat chce aktivity i na regionálních letištích, například v Českých Budějovicích. Rozvíjet hodlá také činnosti v Czech Aviation Training Centre, které bylo původně nabízeno k prodeji, ale nenašel se zájemce za očekávanou cenu.

České aerolinie, ČSA, Letiště Václava Havla

Provoz na Letišti Václava Havla v létě stoupl, díky Čechům toužícím konečně po dovolené

Letový provoz na pražském letišti letos dál roste nad původní očekávání. Letiště Václava Havla Praha v letních měsících odbavilo 3,85 milionu cestujících, což je asi o třetinu více, než původně předpokládalo. Provoz v létě táhly především lety do dovolenkových destinací a po dlouhé době převažovali Češi. Za celý rok tak letiště očekává, že odbaví celkově kolem 10,5 milionu pasažérů. Uvedl to předseda představenstva Letiště Praha Jiří Pos.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Češi častěji do exotiky létají z Vídně nebo Mnichova. Je to mnohem levnější než z Prahy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme