Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Letiště Praha si v pololetí polepšilo. Čísla před covidem jsou ale stále v nedohlednu

Letiště Praha si v pololetí polepšilo. Čísla před covidem jsou ale stále v nedohlednu
poskytnuto Čedok
 ČTK

Letiště Praha za první pololetí letošního roku odbavilo 5,8 milionu cestujících, meziročně zhruba o 36 procent více. Nejžádanější destinací byl tradičně Londýn. Vyplývá to ze statistik, které zveřejňuje Letiště Praha. I přes meziroční růst letiště nevyrovnalo čísla z předcovidového roku 2019, kdy za půlrok odbavilo 7,8 milionu lidí.

Reklama

Nejvíce se z Prahy létalo do Londýna, dohromady tam odcestovalo přes půl milionu lidí. Na druhém místě je Paříž se zhruba 335 tisíci cestujícími, dále Milán, Amsterodam či Istanbul. Z pohledu států bylo za pololetí nejžádanější Spojené království, poté Itálie a Španělsko. V samotném červnu se nejvíce létalo do tradičních dovolenkových destinací. Nejvíce lidí zamířilo do Itálie, asi 145 tisíc lidí, následuje Řecko, kam letělo o 4000 lidí méně.

Čekání na letní sezónu 

V samotném červnu cestovalo z pražského letiště bezmála 1,4 milionu lidí, zhruba o pětinu více než v loňském červnu. Nejsilnější měsíce jsou pro letiště každoročně v letní sezoně, což se ukázalo už první červencový víkend, kdy letiště odbavilo asi 159 tisíc lidí.

Letiště Václava Havla

Pražské letiště změní rentgeny. Přestane konečně pípat obyčejná voda?

Pražské letiště čeká v následujících deseti letech výrazný rozvoj. Vedle paralelní dráhy, která je pro budoucnost letiště klíčová, vedení letiště plánuje další výstavbu i rozšiřování kapacit.

Přečíst článek

Předseda představenstva Letiště Praha Jiří Pos na Twitteru uvedl, že 4. července překonalo letiště hranici šesti milionů. „Čas dovolených se projevuje i v našich výkonech. Skoro polovinu cestujících tvoří obyvatelé ČR," napsal. Hranici sedmi milionů letiště překonalo 24. července. „Zatím nejrušnější den byl pátek 14. července s 55 930 cestujícími," napsal Pos.

Podle Řízení letového provozu ČR nad Českou republikou letecký provoz vzrostl v prvním pololetí o 12,2 procenta na 268 765 pohybů. Pražské letiště z nich obstaralo asi 52 tisíc, meziročně asi o 16 procent více.

Z Letiště Praha se během letního letového řádu, který bude platit do konce října, létá do 152 destinací přímou linkou. Letiště Praha letos cílí na odbavení 13,5 milionu cestujících, řekl nedávno Pos. V minulém roce letiště odbavilo 10,7 milionu cestujících, což však bylo stále pod úrovní čísel z roku 2019. Tehdy pražské letiště odbavilo 17,8 milionu pasažérů. S návratem k těmto číslům letiště počítá v roce 2026.

Drahé letenky chuť cestovat Čechům nevzaly

Češi kupují letenky víc a dráž než loni. Roste zájem o Asii

Češi nakupují letenky více než loni, zároveň za letenku zaplatí průměrně více peněz než v minulých letech. Podle oslovených prodejců meziroční nárůst prodaných letenek za první pololetí činí 15 a 35 procent, u většiny z nich však poptávka zatím přesto nedosáhla na předcovidový rok 2019. Nejžádanějšími destinacemi jsou Londýn, Paříž či New York, zvýšil se také zájem o asijské destinace. Vyplývá to z ankety mezi prodejci letenek.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme