Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Patrik Piščák z EasyPark: Chystáme navigaci k prázdným parkovacím místům

Ředitel EasyPark ČR a SR Patrik Piščák
se svolením EasyPark
Stanislav Šulc
sta

Parkování se stává jednou z největších výzev měst 21. století. Ať už pro rezidenty, tak i pro návštěvníky. V letošním roce na český trh vstoupila původně skandinávská aplikace EasyPark, která umožňuje platit za parkování efektivněji než tradiční parkovací automaty. A do budoucna slibuje její šéf pro český a slovenský trh Patrik Piščák ještě mnohem zajímavější novinky. „Chystáme se představit navigaci k volným parkovacím místům na ulici, takže najdete parkování rychleji, a ulice budou mnohem průchodnější.“

Reklama

Jak složitý byl vstup na český trh?

Záleželo to na mnoha okolnostech. Spousta práce zabrala příprava akvizice, ale nejtěžší bylo a bude udržet si dobré vztahy se zákazníky, partnery a konkurencí. Začnu možná ze široka. Skupina EasyPark má kořeny ve Skandinávii, která je většinou vnímána jako region, který vévodí digitalizaci a transparentnosti. Země jako Švédsko, Dánsko, Norsko a Finsko jsou známy svými efektivními a kvalitními veřejnými službami, včetně zdravotní péče, vzdělání, sociálního zabezpečení a infrastruktury. Privátní sektor zde v digitalizaci hraje nezastupitelnou roli. Máme zkušenosti napříč Evropou, ze 3000 měst, ale než jsme mohli vstoupit i na český trh, museli jsme počkat, až bude mít určité parametry.

Co tím máte namysli konkrétně?

Pokud jde o připravenost, zcela klíčová je vůle politiků z řad obcí a municipalit posouvat věci na novou úroveň, učit se z vývoje a naslouchat zkušenostem za hranicemi, ale také dalších západo- a středoevropských států Evropy. Samozřejmě je následně aplikovat v praxi. Připravená musí být i odborná veřejnost. V tomto směru tady v Česku velmi pomáhá například Česká parkovací asociace, která vytváří diskuzi uvnitř oboru a digitalizaci zásadně posouvá. Na druhou stranu v západní Evropě je tempo digitalizace často ještě rychlejší. Zajímala nás i úroveň digitalizace. Trh s parkováním je v Česku digitalizovaný částečně, a to velmi tradičním způsobem. To přináší všem zúčastněným velmi málo výhod.

Maison Ořechovka (ilustrační foto)

Kaprain a Penta společně vybudují nové centrum Vysočan a Libně

Společnosti Kaprain a Penta Real Estate uzavřely dohodu o spolupráci při výstavbě na pozemcích bývalé továrny Howden ČKD v těsném sousedství O2 areny. V projektu, díky kterému na území o rozloze přes 50 tisíc metrů čtverečních vznikne nové centrum pražských Vysočan a Libně, Penta odkoupila 40tiprocentní podíl.

Přečíst článek

Proč?

Pokud se omezím na aplikaci pro platbu parkovného, města a provozovatelé parkovišť historicky digitalizovali tak, že provozovatele aplikace na platbu parkovného vybírali v rámci tendru (tzn. nadlimitní, podlimitní zakázky nebo zakázky malého rozsahu) a tedy na základě nějakých parametrů, kde hlavním hodnotícím kritériem byla často cena v podobě určité provize, jež město provozovateli aplikace platí. Toto je zcela legitimní způsob, avšak přináší s sebou spíše řadu nevýhod než výhod. My na druhou stranu víme, že v souladu se Zákonem o zadávání veřejných zakázek a praxí, která je běžná v EU, to lze řešit lépe, transparentněji a hlavně tak, že z toho nakonec budou profitovat všichni zúčastnění - města a provozovatelé parkovišť, koncoví uživatele, ale také provozovatelé aplikací. Tou odpovědí je otevřený trh parkování.

Vaší ambicí bylo v roce 2023 spustit službu ve 30 městech Česka a Slovenska. Jak se to daří naplňovat?

Vyjednávání s obcemi jde v zásadě velmi dobře a někdy je tou nejtěžší věcí právě naprosto pochopitelný lidský strach ze změny - že něco přestane fungovat. V každém městě jsme se každopádně doposud setkali se vřelým přijetím.

České dráhy doprodaly pozemky na smíchovském nádraží

Nejošklivější pražské nádraží čeká proměna za osm miliard

Pražský magistrát vypíše tendr s předpokládanou hodnotou osm miliard korun bez DPH na stavbu dopravního terminálu na smíchovském nádraží. V noci ze čtvrtka na pátek to schválili zastupitelé metropole. Terminál nahradí autobusové nádraží Na Knížecí, bude zahrnovat i záchytné parkoviště P+R. Stát má do konce roku 2030.

Přečíst článek

Mluvíte o moderním parkování. Jaké novinky proti klasickému parkovnému tedy EasyPark nabízí?

EasyPark stále pracuje na nových funkcích a službách, které neustále obohacují uživatelskou zkušenost. Zatímco v některých městech a obcích se parkování účtuje za přesně stanovené časové úseky, jako jsou hodiny nebo půl hodiny, naše technologie umožňuje účtování parkování po minutách. Pro český a slovenský trh je to jedna z hlavních novinek. Plánujeme zavést službu CameraPark, která uživatelům umožní jednoduše zaparkovat na parkovištích a v garážích vybavených technologií rozpoznávání registrační značky vozidla. Tato služba umožňuje uživatelům vjet do garáže nebo na parkoviště, zaparkovat a odjet bez nutnosti úhrady parkovacího lístku v parkovacím automatu. Vše funguje automaticky s jejich účtem v aplikaci EasyPark.

A může digitalizace pomoci i s hledáním parkovacího místa?

Chystáme se představit navigaci k volným parkovacím místům na ulici, takže najdete parkování rychleji, a ulice budou mnohem průchodnější, což je vlastně náš závazek: abychom společně mohli dělat naše města příjemnější pro život. Plánujeme se také zabývat i automatizací nabíjení elektroaut - nabíjení lze jednoduše aktivovat přímo v aplikaci EasyPark.

Nové dopravní značky zákaz vjezdu do části Starého Města mezi 22:00 a 6:00

Dopis čtenáře: Zákaz vjezdu na Prahu 1? Řidiči jsou vrazi a podporují diktátorské režimy

Autor Newstreamu Dalibor Martínek o víkendu publikoval komentář ke kauze pro motoristy přes noc uzavřeného centra Prahy. Zákaz autor přirovnal k návratu do středověku. V redakci se nám na toto téma sešla řada reakcí z obou stran táborů. Jeden z výrazných názorů vystupující proti motoristům jsme se rozhodli zveřejnit. Identitu čtenáře redakce zná, ale ponechá jej v anonymitě.

Přečíst článek

Profesor Milan Knížák

Milan Knížák: Lidé chtějí žít v okovech. A v nich si hrát na individualismus

Byl prvním polistopadovým rektorem AVU, šéfoval Národní galerii a i dnes patří k nejkontroverznějším osobnostem české polistopadové společnosti. Profesor Milan Knížák přednedávnem představil svá nejnovější díla v galerii DSC. A dokázal, že jej osud člověka, společnosti i země stále zajímá. „Ve světě je hodně peněz, které chce společnost dát na své vlastní zkulturnění. Nechápe, že kultura není o penězích. Není to přímá ani nepřímá úměra,“ říká Milan Knížák v rozhovoru pro newstream.cz, v němž rekapituluje svou celoživotní dráhu a hodnotí současnou společnost.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Marco Iannaccone, náměstek generálního ředitele a člen představenstva UniCredit Bank

Marco Iannaccone z UniCredit Bank: Druhá půlka roku bude těžší. Chystáme se na to

Přečíst článek
Jakub Střeštík

Někdo na náš byznys kouká skrz prsty, ale jsme seriózní, říká obchodník s nemovitostními podíly Střeštík

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme