Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Net4Gas neuspěl v arbitráži s Gazpromem

Gazprom Export se kvůli české firmě NET4GAS obrátil na arbitrážní soud
ČTK
 ČTK

Petrohradský arbitrážní soud vyhověl stížnosti, kterou ruská společnost Gazprom Export vznesla vůči českému provozovateli sítě plynovodů Net4Gas. České firmě arbitrážní soud zakázal, aby pokračovala v rozhodčím řízení ohledně sporu s tímto ruským podnikem u soudu v České republice. Dnes o tom informovala agentura TASS. Petrohradský soud zároveň stanovil, že v případě porušení jeho rozhodnutí by Net4Gas měla ruské firmě vyplatit 112,96 milionu eur (2,9 miliardy korun). 

Reklama

„Arbitrážní soud stanovil: zakázat společnosti Net4Gas pokračovat v řízení u Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře České republiky v tomto procesu. V případě, že ze strany společnosti Net4Gas dojde k nesplnění rozhodnutí Arbitrážního soudu města Petrohradu a Leningradské oblasti, se ve prospěch společnosti Gazprom Export přiznává 112 959 000 eur vyplacených v rublech podle kurzu ruské centrální banky v den výplaty,“ citoval TASS z rozhodnutí ruského soudu.

Proti verdiktu se lze odvolat k ruskému Arbitrážního soudu Severozápadního okruhu.

V únoru agentura TASS informovala o zahájení soudního řízení v Petrohradě. Společnost Net4Gas tehdy sdělila, že oficiální informaci ještě nedostala, zprávu zaznamenala pouze v médiích, a proto se k tomu zatím nevyjádří.

Začátkem loňského roku společnost Net4Gas uvedla, že neobdržela poslední měsíční platby od svého hlavního ruského partnera, které jí náležely na základě smluv s touto firmou. Název ruské firmy tehdy neuvedla.

Gazprom Export se kvůli české firmě NET4GAS obrátil na arbitrážní soud

Rusové ženou český NET4GAS před arbitrážní soud

Ruská společnost Gazprom Export požádala arbitrážní soud v Petrohradě o zahájení arbitrážního řízení v souvislosti s českou firmou NET4GAS, která v České republice provozuje přepravní soustavu pro zemní plyn. Informovala o tom ruská státní tisková agentura TASS, která se odvolává na spisy arbitrážních případů. Podrobnosti podle ní nejsou k dispozici. Společnost NET4GAS uvedla, že oficiální informaci k řízení ještě nedostala, a proto se k ní zatím nevyjádří.

Přečíst článek

Daniel Křetínský

Síkela viní Křetínského. Využívá svá média ke kritice převzetí NET4GAS, uvedl ministr

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela viní miliardáře Daniela Křetínského, že využívá svá mediální aktiva ke kritice převzetí provozovatele plynovodů NET4GAS českou vládou, uvedl list The Financial Times. Křetínského Energetický a průmyslový holding v reakci uvedl, že obvinění vznesená Síkelou odmítá a že plně respektuje nezávislou redakční politiku.

Přečíst článek

Státní podnik ČEPS převzal klíčového provozovatele plynovodů NET4GAS

Státní podnik ČEPS převzal zadluženého provozovatele plynovodů NET4GAS

Státní podnik ČEPS dokončil nákup a převzetí společnosti NET4GAS Holdings, která v Česku provozuje rozsáhlý systém plynovodů a předávacích stanic. Obchod potvrdily tuzemské i evropské regulační úřady, obě strany podepsaly převodní listiny. Za zadluženou firmu zaplatí ČEPS maximálně pět miliard korun, konečná suma však bude záviset na hospodaření podniku a splnění nastavených ekonomických parametrů.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme