Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Státní podnik ČEPS převzal zadluženého provozovatele plynovodů NET4GAS

Státní podnik ČEPS převzal klíčového provozovatele plynovodů NET4GAS
Profimedia
 ČTK

Státní podnik ČEPS dokončil nákup a převzetí společnosti NET4GAS Holdings, která v Česku provozuje rozsáhlý systém plynovodů a předávacích stanic. Obchod potvrdily tuzemské i evropské regulační úřady, obě strany podepsaly převodní listiny. Za zadluženou firmu zaplatí ČEPS maximálně pět miliard korun, konečná suma však bude záviset na hospodaření podniku a splnění nastavených ekonomických parametrů.

Reklama

NET4GAS provozuje 4000 kilometrů plynovodů, pět kompresních stanic a stovku předávacích stanic, včetně tří na hranicích. Firmu NET4GAS Holdings dosud napůl vlastnilo konsorcium společností Allianz Infrastructure Luxembourg a Borealis Novus Parent. Akvizici financuje společnost ČEPS z vlastních disponibilních zdrojů. Firmu převzala celou včetně jejího vedení a zaměstnanců.

„Stabilní firma NET4GAS je podmínkou pro přepravu plynu přes naše území i další rozvoj plynárenské soustavy. Vzhledem k tomu, že zemní plyn bude v následujících letech hrát významnou roli v rámci procesu dekarbonizace energetiky, je potřeba zajistit stabilní budoucí vývoj firmy,”uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Připomněl, že plyn bude v příštích letech při plánovaném odklonu od uhlí hrát významnou roli v tuzemském energetickém mixu. „V příštích letech očekáváme nárůst jeho spotřeby o 25 až 50 procent, a proto je investice státu do firmy NET4GAS velmi zásadním krokem k posílení energetické bezpečnosti,” dodal ministr.

Do Česka tečou až stovky milionů kubíků ruského plynu

Lukáš Kovanda: Klamání veřejnosti. Do Česka tečou až stovky milionů kubíků ruského plynu

„Už ani kubík ruského plynu“ neplatí, do Česka ho tečou až stovky milionů kubíků. Veřejnost o tom moc neví a žije převážně v mýlce, že Česko žádný ruský plyn neodebírá.

Přečíst článek

Tři miliardy ihned

Sjednaná kupní cena je složena ze dvou částí. Tři miliardy korun ČEPS uhradil dnes. „Druhou část ČEPS zaplatí v případě splnění ekonomických výkonnostních parametrů NET4GAS ve dvou splátkách, a to do výše maximálně dvou miliard korun,” uvedl předseda představenstva ČEPS Martin Durčák.

Nákup NET4GAS v minulých týdnech kritizovala opozice i někteří energetici. Podle bývalého ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka je akvizice hazardem pro stát. Upozornil, že firma je vysoce zadlužená a investice se v budoucnu nevrátí.

Teplárenské sdružení ČR v minulých dnech v reakci na zvýšení regulované složky energie pak uvedlo, že cena za NET4GAS bude ve skutečnosti vyšší. Energetický regulační úřad podle tepláren přenesl na zákazníky neuhrazené faktury ruského Gazpromu vůči firmě NET4GAS, což podle sdružení navýšilo regulovanou část ceny plynu o deset procent. NET4GAS mimo jiné eviduje pohledávku kolem 70 miliard korun u ruské firmy GAZPROM Export, která přestala platit za nasmlouvaný tranzit plynu přes ČR.

Daniel Křetínský

Síkela viní Křetínského. Využívá svá média ke kritice převzetí NET4GAS, uvedl ministr

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela viní miliardáře Daniela Křetínského, že využívá svá mediální aktiva ke kritice převzetí provozovatele plynovodů NET4GAS českou vládou, uvedl list The Financial Times. Křetínského Energetický a průmyslový holding v reakci uvedl, že obvinění vznesená Síkelou odmítá a že plně respektuje nezávislou redakční politiku.

Přečíst článek

Klíčová role plynovodů NET4GAS

NET4GAS je držitelem výlučné licence pro přepravu zemního plynu v České republice. Řídí plynárenskou soustavu v případě nouze a vyhlašuje regulační stupně, tím tedy rozhoduje o dodávkách plynu zákazníkům. Jakékoli problémy s plynovody NET4GAS by zásadně ohrozily dodávky plynu do země.

NET4GAS podle ministerstva dosáhla mezi lety 2015 a 2022 celkového zisku po zdanění 27,7 miliardy korun. Kromě toho společnost eviduje finanční aktiva ve výši 6,8 miliardy korun, zároveň má ale vydané dluhopisy za 18,5 miliardy korun a úvěry 14,5 miliardy korun s termínem splatnosti mezi lety 2025 a 2028. Finanční situace firmy se zhoršila poté, co firma GAZPROM Export přestala platit za nasmlouvaný tranzit plynu přes ČR.

Stát koupil za 8,8 miliardy korun firmu RWE Gas Storage se zásobníky plynu

Zdroje jsou. Stát koupil firmu RWE Gas Storage se šesti zásobníky plynu za téměř devět miliard

Český stát koupil za 360 milionů eur (v přepočtu 8,8 miliardy korun) prostřednictvím společnosti ČEPS firmu RWE Gas Storage, která vlastnila a spravovala šest plynových zásobníků. Jejich kapacita odpovídá třetině roční spotřeby, řekl na briefingu u Perné na Břeclavsku u jednoho ze šesti zásobníků premiér Petr Fiala (ODS).

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme