Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Firmě Siemens v Česku stoupl čistý zisk na víc než miliardu

Siemensu v ČR stoupl čistý zisk o osm procent na víc než miliardu korun
ČTK
 ČTK

Strojírenské společnosti Siemens v Česku stoupl ve finančním roce končícím 30. září 2023 čistý zisk meziročně o osm procent na 1,025 miliardy korun. Mírně vyšší byly i tržby, které stouply o 1,7 procenta na 22,268 miliardy korun, vyplývá z výroční zprávy zveřejněné v obchodním rejstříku, na kterou upozornil web Ekonomický deník. Dceřiná firma německého koncernu Siemens v Česku vyrábí elektromotory a nízkonapěťovou spínací techniku.

Reklama

Výsledky hospodaření společnosti Siemens v ČR za hospodářský rok 2022/2023 ovlivnila geopolitická situace a s ní spojené napětí, stejně jako ekonomický vývoj v Česku. „Sankce uvalené na Rusko a Bělorusko v reakci na napadení Ukrajiny řadě zákazníků narušily dlouhodobé obchodní vazby, silný kurz koruny ovlivnil export,“ uvádí firma ve výroční zprávě. K nejistotě na trhu podle ní přispělo i zpomalení ekonomického růstu v Číně v kombinaci s ochlazením vztahů mezi Čínou a Spojenými státy americkými.

Siemens se v hospodářském roce končícím 30. září 2023 zaměřoval především na digitalizaci průmyslu, inteligentní budovy a sítě, elektromobilitu a řízení energetiky. Kromě toho uskutečnil několik pilotních projektů, kde byly technologie určené pro průmysl využity v zemědělství.

Hlavní výrobní závody v Česku má Siemens v Trutnově, kde vyrábí nízkonapěťovou spínací techniku, a dále v Mohelnici a ve Frenštátu pod Radhoštěm, kde vznikají elektromotory. Závody na výrobu elektromotorů se v loňském hospodářském roce připravovaly na vyčlenění do samostatně vedené společnosti Innomotics. Firma měla ke konci loňského září v ČR 7179 zaměstnanců.

Jiří Šmejc, ředitel PPF

Fond J&T Arch Investments získal minoritní podíl ve Šmejcově holdingu

Fond kvalifikovaných investorů J&T Arch Investments se stal za 2,5 miliardy korun minoritním podílníkem Emma Alpha Holding, hlavní investiční platformy skupiny Emma Capital podnikatele Jiřího Šmejce. Podíl fondu bude činit 8,1 procenta.

Přečíst článek

Proč elektromobilita vychází z módy?

Tesla? Letos stagnace, příští rok propad, varuje banka Wells Fargo. Proč elektromobilita vychází z módy?

Elektromobily vycházejí z módy. Tržby Tesly budou letos stagnovat, v příštím roce se dokonce propadnou, šokuje ve své nové prognóze americká banka Wells Fargo. Jen letos spadly akcie Tesly o 32 procent, zatímco akciový trh v USA roste o více než 8 procent, uvádí hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme