Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Němci v tísni? Hrozí nám problémy s dodávkami plynu, uvedl šéf RWE

Markus Krebber, generální ředitel společnosti RWE
ČTK
 ČTK

Německo musí urychlit výstavbu infrastruktury pro dovoz plynu, aby se vyhnulo omezení dodávek. Týdeníku WirtschaftsWoche to podle agentury Reuters řekl Markus Krebber, generální ředitel největší energetické společnosti v zemi RWE. Dodal, že riziko prudkého růstu cen energií nebylo zcela zažehnáno. Plyn pro evropský trh zatím dnes zlevňuje.

Reklama

„V plynové soustavě nemáme žádnou rezervu,“ řekl Krebber listu WirtschaftsWoche. „Pokud nastane velmi chladná zima nebo dojde k přerušení dodávek, může to vést k velmi kritickým situacím - a v důsledku toho k nedostatku a výrazně vyšším cenám,“ dodal.

Plynové zásoby v Německu vstupují do topné sezony na rekordní úrovni 96,55 procenta. To představuje solidní základnu pro zimní období v nejvýznamnější evropské ekonomice a mnohem komfortnější pozici v porovnání se situací před rokem.

Eurobankovky

Češi chudnou. Stejně tak i Slováci. Obrat přijde až v příštím roce

Slovenská centrální banka (NBS) zhoršila odhad růstu ekonomiky Slovenska v příštím roce na 2,7 procenta, zatímco dosud očekávala zvýšení hrubého domácího produktu (HDP) o 3,3 procenta. Naopak snížila výhled inflace, která by se v roce 2024 měla vrátit na jednocifernou hodnotu, nadále by ale byla vyšší než v minulosti.

Přečíst článek

V roce 2022 se Německo snažilo narychlo naplnit své zásobníky plynu poté, co bývalý klíčový dodavatel Rusko zastavilo dodávky prostřednictvím plynovodu Nord Stream, což vyvolalo obavy, že si domácnosti nebudou moct v zimě dostatečně zatopit. Kromě toho Berlín prosazoval výstavbu terminálů na dovoz zkapalněného zemního plynu (LNG) jako alternativního zdroje dodávek, což jsou podle Krebbera snahy, které mají zásadní význam pro zajištění bezpečnosti dodávek.

Do doby, než budou k dispozici pevné terminály, Německo využívá plovoucí skladovací jednotky zpětného zplynování (FSRU), které mají pomoci nahradit dodávky ruského plynu. Tři jednotky FSRU jsou činné v přístavech Wilhelmshaven, Brunsbüttel a Lubmin poté, co Německo zajistilo jejich pronájem a připojení na pevninu. Ve Wilhelmshavenu, Mukranu a Stade mají na letošní zimu přibýt další lodě. Krebber uvedl, že existuje riziko zpoždění a pro Berlín je klíčové, aby pokračoval v plánovaném rozšiřování infrastruktury LNG.

Větrníky na Tachovsku

Dva biliony eur zbaví Evropu závislosti na fosilních palivech, tvrdí studie

Evropa by mohla opustit fosilní paliva a vybudovat soběstačný energetický sektor, pokud by do roku 2040 investovala zhruba dva biliony eur (téměř 49 bilionů korun) do obnovitelných zdrojů energie, jako jsou solární a větrné elektrárny. Tvrdí to podle agentury Reuters studie, jejímž hlavním autorem je Postupimský institut pro výzkum dopadů klimatu.

Přečíst článek

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh dnes klesá kvůli vysoké úrovni evropských zásob, vysokým norským dodávkám, silnému toku LNG a mírnému počasí.

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v příštím měsíci ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility v Nizozemsku ztrácela krátce před 13:00 středoevropského letního času přes dvě procenta a nacházela se pod 38 eury (zhruba 930 korun) za megawatthodinu.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme