Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Po Američanech si na Teslu a jejího autopilota posvítí i v Německu

Tesla představila nový Model S Plaid.
Tesla Motors
Dušan Kütner
duk

Největší producent elektromobilů Tesla se stal objektem zájmu německých regulačních orgánů. Federální úřad pro motorovou dopravu (Kraftfahrt-Bundesamt) se údajně začal zajímat o její technologii Autopilot, uvedl server CNBC s odkazem na německý list Bild am Sonntag. A není to poprvé, co technologie úřady ve světě zajímá.

Reklama

Kraftfahrt-Bundesamt údajně posuzuje, zda je navigace Autopilot, kterou Tesla nabízí jako upgrade u některých svých modelů, bezpečná pro použití na německých silnicích, uvedl CNBC. Regulátor také podle zprávy jedná s nizozemskou automobilovou agenturou, která je zodpovědná za schvalování používání vozidel v celé Evropě. Tesla i německý úřad zatím neodpověděly na žádost CNBC o komentář.

Elon Musk

Musk zaplavil charitu miliardami, aby ušetřil na daních

Technokrál Tesly, jak zní oficiální titul šéfa automobilky, Elon Musk věnoval loni v listopadu na charitu pět milionů akcií Tesly v hodnotě asi 5,7 miliardy dolarů, vyplývá to z povinného hlášení pro regulátora. Muskovo filantropické vzedmutí má i krajní motiv, snížení jeho daňové povinnosti.

Přečíst článek

Technologie automatizovaného řízení společnosti Tesla čelí po sérii smrtelných nehod stále větší kontrole po celém světě, upozornil server. Minulý týden například Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu v USA zahájil svou druhou sondu potenciální poruchy autopilota poté, co si uživatelé stěžovali na příliš prudké brzdění nazývané jako „phantom braking“ při vysokých rychlostech.

Za posledních devět měsíců obdržel americký úřad 354 stížností a jeho vyšetřování se bude týkat přibližně 416 tisíc vozidel Tesla Model 3 a Model Y vyrobených v letech 2021 a 2022, uvedl server BBC. Podle serveru řidiči tvrdí, že k problému prudkého brzdění dochází právě při použití asistenčního systému Autopilot. Tato funkce dává vozidlu kontrolu nad některými prvky brzdění a řízení při jízdě, ačkoliv nenahrazuje lidského řidiče. Kolika vozů by se mohlo týkat zkoumání německého úřadu, CNBC neuvedla.

Není to poprvé, co se Kraftfahrt-Bundesamt věnuje podniku v čele s miliardářem a nejbohatším mužem na světě Elonem Muskem. Loni v lednu úřad zahájil šetření možných bezpečnostních rizik dotykové obrazovky ve středové konzole v různých modelech Tesly.

Tesla, ilustrační foto

Srovnávač cen: Tesla z Česka patří k nejdražším na světě. Kvůli daním i nulovým dotacím

Zájemcům o nejslavnější elektrovozy světa se vyplatí nakoupit Teslu v některém z okolních států. Problém však může nastat při snaze automobil v Česku přihlásit, protože musí znovu zaplatit místní DPH a zpětně žádat o vrácení daně v zemi nákupu.

Přečíst článek

Elon Musk

Musk: Tesla letos žádné nové modely neuvede, chybí jí čipy

Automobilka Tesla má za sebou rekordní, přelomový rok. Čistý zisk jí vzrostl o 665 procent na 5,5 miliardy dolarů (zhruba 120 miliard korun). Výrobce elektromobilů se statečně popral s celosvětovou čipovou krizí. Světový nedostatek polovodičů je ale také důvod, proč letos Tesla neuvede na trh žádné nové modely. Výroba očekávaného futuristického elektrického pick-upu Cybertruck se tak přesouvá až na rok 2023, píše CNBC.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme