Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Největší krach v Česku: Věřitelé se bojí, že z Arcy neuvidí ani desetinu vložených peněz

Rastislav Velič, majitel Arca Investment
Trend
Dalibor Martínek

Největší krach novodobých českých dějin, kdy Arca Investments slovenského finančního žraloka Pavola Krúpy nasbírala od investorů kolem třiceti miliard korun, které se následně „ztratily“, jde do další fáze. Věc je zamotaná tím, že od Krúpy převzal spletenec firem další slovenský šíbr Rastislav Velič. 

Reklama

Insolvence trvá již rok a půl, věřitelé peníze neviděli. Co se nyní v případu děje? 

Dlužníci rozehráli právní hru, a zatím „vyklouzávají“ tak, že uspěli u věřitelů s návrhem na reorganizaci (Arca) a oddlužení (Velič). Je ovšem otázkou, zda se jim tento stav podaří udržet. Věřitelé jsou nervózní a není jich málo. U Arcy jich je devatenáct set s přihlášenými pohledávkami za 23 miliard korun, u Veliče jde o 53 věřitelů a 6,7 miliardy korun. 

Velkou otázkou nyní je, jaký podíl svých dluhů Arca a Velič, který ručí za značnou část jejích směnek, reálně vrátí. Například společnost Traficon Advisors, která sdružuje věřitele s přibližně dvěma miliardami korun, byla od počátku optimistická a dodnes na svém webu píše, že mohou věřitelé dostat zpět až osmdesát procent vložených peněz. Samotná Arca v rámci reorganizace mluvila o padesáti procentech v řádu několika let.

Rastislav Velič, majitel Arca Investment

Insolvenční správce Arcy žaluje přednostně vyplacené věřitele o skoro čtyři miliardy

Insolvenční správce zkrachovalé společnosti Arca Investments Lee Louda podal k 11. květnu k Městskému soudu v Praze 174 odpůrčích žalob v souhrnné hodnotě 3,9 miliardy korun. Žaloby jsou vedeny proti proti transakcím, které upřednostňovaly některé věřitele. Mezi žalovanými je podle serveru Seznam Zprávy miliardář Zbyněk Frolík nebo zakladatel Fortuny Petr Bouma.

Přečíst článek

Sen o úspěšné reorganizaci se rozpadá

Další velké sdružení věřitelů, které posbíral specialista na vymáhání pohledávek IFIS, odhadovalo možnost vydobytí peněz mezi nulou a padesáti procenty vložených peněz. 

V dubnu 2022 byl pak zveřejněn znalecký posudek, podle kterého budou věřitelé uspokojení zhruba z jedné desetiny, což se jeví možná až příliš kruté s ohledem na to, že ne všechen majetek Arcy je pořádně zmapovaný. 

Správce Lee Louda, který má insolvenci na starost, více než sto sedmdesáti žalobami napadl podle něj neúčinné kroky vedení Arca Investments. To podle některých věřitelů ještě před vyhlášením insolvence vyvedlo majetek za 2,5 miliardy korun, a to podle věřitelů nevýhodně, nebo nezákonně na přednostní věřitele.

Již nyní je jasné, že obraz úspěšné insolvence a reorganizace se začal rozpadat a sen o vysokém uspokojení se rozplyne.

Mezi jestřáby, kteří v reorganizaci Arcy vedenou jejím managementem nevěří, patří třeba právník Jan Langmeier nebo iniciátor celého dění IFIS. Poukazují na to, že firmu by neměl ozdravovat někdo, kdo ji dovedl ke krachu, a pochybují o poctivosti celého záměru. 

Problém prominentních věřitelů

Z insolvenčního rejstříku navíc plyne, že Arca není právě vzorným dlužníkem. Správce Louda si věřitelskému výboru opakovaně stěžoval na absenci dostatečných informací. Nedávno také vyšlo najevo, že firma hradila Veličovi ochranku a platila soukromé detektivy, kteří měli sbírat kompro na věřitele.

Další problém vyplaval nedávno na Slovensku, kde se psalo o tom, že Arca ještě v roce 2020 vyplácela některé své prominentní věřitele, přestože byla i podle vlastních tvrzení už v úpadku. Současně s tím také v této době emitovala nové směnky. Část věřitelů má za to, že to bylo nejen poněkud nefér, ale hlavně trestně postižitelné. Policie má tuto věc zatím ve fázi prověřování.

Zajímavý vývoj nastal ve stoprocentní dceři Arcy, Lázních Savoy. Její insolvenci totiž ovládl zástupce věřitelů IFIS. Soud zde nedávno dlužníkovu reorganizaci zrušil a komplex lázní zamíří letos v létě k prodeji. Ten má slušnou šanci, že věřitelům vrátí celou pohledávku, a současně zbydou ještě peníze do skupiny Arca. Alespoň tak to právníkům z IFIS oznámila dražební společnost Prokonzulta, která prodej organizuje.

lázeňský hotel Savoy ve Františkových lázních

Fond IFIS přitvrzuje, vyhrál důležitou bitvu o Arcu

V bojích o majetek zadlužené skupiny Arca Investments si připsal důležité body nájezdnický fond IFIS, vedený brněnským advokátem Markem Indrou.

Přečíst článek

Je tu i druhá větev insolvence, a sice samotný Rastislav Velič. Ten dlouho oddaloval rozhodnutí o svém úpadku námitkami proti příslušnosti Městského soudu v Praze, kdy tvrdil, že s ohledem na jeho bydliště je příslušný soud v Brně. Když soud v Praze v dubnu 2022 rozhodl o úpadku a povolil oddlužení, Velič náhle zjistil, že vlastně žije na Slovensku a chce, aby jeho úpadek řešily slovenské soudy. Proti rozhodnutí o úpadku se odvolal. Jeho právníci navíc tvrdí, že Velič v úpadku vlastně vůbec není.

Soudům přitom tvrdil, že Arcu řídí pouze a jen on sám, a že žije střídavě v Praze a ve Viničných Šumicích, malé vísce na jihu Moravy, kde má pronajatý domek. Přitom Velič jako předseda představenstva Arcy v lednu 2022 sám se sebou jako finančním ředitelem rozvázal pracovní poměr. Věřitelský výbor pak také zjistil, že Velič v srpnu 2020, těsně před svou insolvencí, prodal svůj hodnotný dům v centru Bratislavy svým blízkým. Dá se čekat, že i na majetek Veliče jako fyzické osoby se budou chtít podívat věřitelé Arcy a věřitelé jeho samého.

Jan Čermák

Arca je nejtvrdší soupeř, říká její úhlavní nepřítel Čermák

Pohledávkový spekulant a lobbista Jan Čermák je kontroverzní figurou světa tuzemských insolvencí. Teď je úhlavním nepřítelem šéfů skupiny Arca.

Přečíst článek

Shrnuto, problémů v obou insolvencích Arcy a Veliče přibývá. Snahy o reorganizaci a oddlužení dostávají stále větší trhliny. V červenci proběhnou v obou insolvencích stěžejní schůze věřitelů. Zdá se, že zesílí debata na téma, zda má pokračovat reorganizace, nebo zda již zkrachovalá firma nemá padnout do konkurzu, aby majetek dál nemizel.

Pavol Krúpa, bývalý majitel Arca Investment

Krúpův a Veličův sen o lithiu z Cínovce končí, firma požádala o konkurz

Sen o zbohatnutí podnikatelů Pavola Krúpy a posléze Rastislava Veliče na lithiu z Cínovce zřejmě po čtyřech letech končí. Firma České Lithium, kterou založil Krúpa v rámci své tehdejší skupiny Arca Investments (v níž má nyní většinový podíl právě Velič), čelí insolvenčnímu řízení. To vyvolal kvůli čtyřistatisícové pohledávce investiční fond IFIS a sama firma se k němu připojila s žádostí o prohlášení konkurzu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme