Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nástupce italské Alitalie dostane od státu 1,35 miliardy eur

Alitalia, ilustrační foto
Wikipedia

Evropská komise schválila státní investici 1,35 miliardy eur (34,2 miliardy korun) novým italským aerolinkám Italia Trasporto Aereo (ITA), které jsou nástupcem ztrátových aerolinek Alitalia.

Reklama

 Evropská komise dále rozhodla, že dřívější státní pomoc ve výši 900 milionů eur pro Alitalii nebyla legální, ITA tak nemusí dluh Alitalie převzít.

„Itálie prokázala, že mezi Alitalií a novou leteckou společností ITA je jasný předěl a že její investice do ITA odpovídá podmínkám, které by přijal soukromý investor,“ uvedla v prohlášení místopředsedkyně EK Margrethe Vestagerová, která má na starosti dodržování pravidel hospodářské soutěže. Dodala, že jakmile ITA zahájí činnost, je na Itálii a vedení aerolinek, aby této příležitosti jednou provždy využily.

Soukromý tryskáč, ilustrační foto

Zlaté časy private jetů. Létají víc než před covidem

A poptávka po službách aerotaxíků stále roste, navzdory částečnému oživení letecké dopravy.

Přečíst článek

Letecká společnost ITA hodlá provoz zahájit 15. října. Měsíce předtím jednala se zástupci EK o podmínkách reorganizace a státní pomoci, jež byla dříve poskytnuta Alitalii. Brusel, Řím a zástupci letecké společnosti jednali mimo jiné o značce, linkách, zaměstnancích a vybavení nových aerolinek. Vestagerová dříve zdůraznila, že ITA musí být ekonomicky soběstačná a musí za aktiva Alitalie zaplatit férovou tržní cenu.

easyJet

EasyJet podrží akcionáři. Nabídku na převzetí aerolinky odmítly

Britská nízkonákladová letecká společnost easyJet odmítla nabídku na převzetí. Místo toho se rozhodla získat od akcionářů 1,2 miliardy liber (přes 35 miliard korun) k posílení své pozice na evropském trhu. Zájemce o aerolinky zůstal utajený.

Přečíst článek

Alitalia byla v insolvenci od roku 2017. Od roku 2002 se jí nedařilo dosahovat zisku v prostředí rostoucí konkurence nízkonákladových dopravců, jako jsou Ryanair, easyJet či Wizz Air. Ryanair státní záchranu jiných leteckých společností kritizuje. Tvrdí, že udržuje při životě vládou preferované společnosti, zatímco ostatní se potýkají s omezeními v cestování vlivem pandemie covidu-19. Irská nízkonákladová společnost se v této věci obrátila na soud Evropské unie.

Unijní pravidla pro státní podporu zakazují vládám poskytovat půjčky za zvýhodněných podmínek, které by společnost jinak na trhu nedostala.

Oliver Dlouhý, zakladatel Kiwi.com

Soud: Prodejce letenek Kiwi.com nemusí dávat Ryanairu kontakt na pasažéry

Ústavní soud (ÚS) vyhověl prodejci letenek Kiwi.com a zrušil předběžné opatření vydané na podnět Ryanairu. Brněnská firma nemusí předávat letecké společnosti kontakt na pasažéry.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme