Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Alitalia musí vrátit miliardy, Evropská komise to nařídila italské vládě

Evropská komise nařídila Itálii, aby vymohla 400 milionů eur (9,5 miliardy korun), které v roce 2019 poskytla jako pomoc letecké společnosti Alitalia.
Wikipedia
 ČTK

Evropská komise nařídila Itálii, aby vymohla 400 milionů eur (9,5 miliardy korun), které v roce 2019 poskytla jako pomoc letecké společnosti Alitalia. Komise úvěr považuje za nezákonnou státní podporu, uvedla v tiskové zprávě. Itálie musí vedle původně poskytnuté částky doplatit ještě úroky.

Reklama

V květnu 2017 byl na Alitalii vyhlášen konkurz, následně na ni vláda uvalila zvláštní správu. Firma dál fungovala jako letecká společnost. Itálie jí s cílem udržet firmu v provozu poskytla v roce 2017 půjčky úhrnem za 900 milionů eur. v roce 2019 pak 400 milionů eur. Tytp peníze nebyly splaceny, připomíná EK.

Alitalia, ilustrační foto

Nástupce italské Alitalie dostane od státu 1,35 miliardy eur

Evropská komise schválila státní investici 1,35 miliardy eur (34,2 miliardy korun) novým italským aerolinkám Italia Trasporto Aereo (ITA), které jsou nástupcem ztrátových aerolinek Alitalia.

Přečíst článek

„Žádný soukromý investor by v té době půjčku společnosti neposkytl. Půjčka dala Alitalii nespravedlivou hospodářskou výhodu vůči jejím konkurentům na vnitrostátních, evropských a světových linkách,” uvedla komise.

Vyrazit letošní zimu do Asie vyjde draho. Zvýšený zájem cestovatelů, který se dostavil po konci koronavirových omezení, podražil letenky o desítky procent.

Předražené letenky. Jde o nový normál, nebo bude lépe?

Kombinace konce covidových restrikcí v Asii, uzavření ruského vzdušného prostoru evropským dopravcům, nedostatek letadel a růst nákladů přinesl koktejl, který pro cestovatele letošní zimu znamená vysoké ceny letenek. Drahé jsou především cesty do Asie.

Přečíst článek

V září 2021 komise rozhodla, že státní půjčky za 900 milionů eur poskytnuté společnosti Alitalia byly podle unijních pravidel pro státní podporu protiprávní. Ke stejnému závěru dospěla komise ohledně půjčky z roku 2019.

Společnost Alitalia byla založena v září 1946, létat ale začala až v květnu 1947. Po roce 2000 byla jen v jednom roce účetně v zisku a vláda ji mnohokrát musela finančně podpořit. V roce 2021 převzala některá aktiva Alitalie za cenu 90 milionů eur (2,1 miliardy Kč) nástupnická letecká společnost Italia Trasporto Aereo (ITA), která vystupuje pod obchodním názvem ITA Airways. Evropská komise tehdy rozhodla, že ITA není ekonomický nástupce Alitalie, a nemusí za ni tedy platit dluhy.

Cestující se vracejí, aerolinky hlásí obří zisky.

Ze dna na vrchol, aerolinky po zvýšení cen vykazují vysoké zisky

Před rokem řada leteckých společností bojovala s nedostatkem peněz, protože některé země jen velmi pomalu rušily cestovní omezení související s pandemií nemoci covid-19. Nyní, když jsou již hranice zcela otevřené, vykazují někteří z těchto dopravců vysoké zisky, upozornil server listu The Wall Street Journal (WSJ).

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme