Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Musk prodal další akcie Tesly. Aby měl cash na akvizici Twitteru

Opening Tesla Factory Berlin Brandenburg
ČTK
 ČTK

Šéf Tesly Elon Musk prodal další balík akcií automobilky za čtyři miliardy dolarů (93,2 miliardy korun). Peníze využije na financování nedávno oznámené akvizice sociální sítě Twitter.

Reklama

Podle prohlášení pro americkou Komisi pro burzy a cenné papíry prodal nejbohatší člověk planety Elon Musk v úterý a ve středu 4,4 miliony akcií Tesly, což odpovídá 2,6procentnímu podílu v automobilce.  Na twitteru pak oznámil, že žádné další prodeje akcií Tesly neplánuje.

Prodej se uskutečnil poté, co Musk uzavřel dohodu o koupi Twitteru za 44 miliard dolarů. V dohodě se přitom zavázal poskytnout vlastní kapitál ve výši 21 miliard dolarů. Prodej akcií Tesly by mu tak mohl pomoci financovat akvizici sociální sítě, uvedla agentura Reuters.

Musk je podle nejnovějšího žebříčku časopisu Forbes nejbohatším člověkem na světě, hodnota jeho majetku se odhaduje na 268 miliard dolarů. Kromě Tesly vlastní podíl 43,61 procenta v nekótované společnosti SpaceX, jejíž hodnota se odhaduje na 100 miliard dolarů.

Jack Dorsey, šéf Twitteru

Muskovi se dostalo nejvyššího požehnání. Akvizici Twitteru podpořil jeho zakladatel Dorsey

Převzetí Twitteru nejbohatším mužem planety Elonem Muskem za 44 miliard dolarů (asi bilion korun) vyvolalo v mnohých nejistotu či přímo kritiku, co bude s populární sítí dál. Muskovi se však dostalo i jednoho zásadního „požehnání“ – přímo od zakladatele a bývalého šéfa Twitteru Jacka Dorseyho.

Přečíst článek

Informovaný zdroj agentuře Reuters řekl, že Musk hledá partnery, kteří by snížili jeho kapitálový vklad od transakce. Podle zdroje není zdaleka jisté, zda se takový partner objeví.

Musk loni v listopadu a prosinci prodal akcie Tesly za celkem 16,4 miliardy dolarů. Před prodejem nechal uživatele sociální sítě Twitter hlasovat o tom, zda má prodat deset procent svých akcií Tesly, aby zaplatil vyšší daně, a slíbil, že se výsledku hlasování podřídí. Nynější prodej je první od té doby.

Někteří obchodníci vyjádřili tento týden obavy, že Musk možná nemá dostatek peněz na financování koupě Twitteru a mohl by od transakce odstoupit. Investoři se také obávají, že Musk bude muset prodat akcie Tesly, aby mohl financovat svůj kapitálový příspěvek k nabídce na převzetí. Akcie Tesly od 4. dubna, kdy Musk oznámil, že vlastní v Twitteru podíl devět procent, oslabily o téměř 20 procent.

Elon Musk

Musk hýří vtipy o tom, co koupí příště. Na Coca-Colu ale ani nejbohatší člověk na světě nemá

„Tak a teď si koupím Coca-Colu, abych do ní vrátil všechno, co do ní patří,“ zavtipkoval Elon Musk na svém účtu na Twitteru, který si za 44 miliard dolarů koupil. Na pořízení nápojářského giganta ale ani nejbohatšímu člověku na světě peníze stačit nebudou, upozorňuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Bývalý americký prezident Donald Trump

Lukáš Kovanda: Muskův „deal“ zvyšuje Trumpovy šance na návrat do Bílého domu

Šéf automobilky Tesla kupuje za 44 miliard dolarů sociální síť Twitter a hodlá ji stáhnout z burzy. Stažení z burzy mimo jiného znamená, že Musk se stane jednoznačným pánem Twitteru. Twitter se z korporace, jež musí vyvažovat zájmy svých jednotlivých akcionářů, a navíc ještě politické a jiné tlaky, stane podnikem jednoho muže. V uplynulé době přitom Musk několikrát naznačil, že není spokojený s tím, jak v rámci tohoto neustálého vyvažování dopadá to, co by mělo být Twitteru nejvlastnější, tedy samotná svoboda slova.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme