Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Musk popřel zprávy o tom, že chce síť X stáhnout z Evropské unie

Miliardář a majitel sítě X Elon Musk
ČTK
 ČTK

Americký podnikatel Elon Musk popřel zprávu médií, že by mohl svou sociální síť X stáhnout z Evropské unie. O takovém záměru psal s odkazem na informovaný zdroj server Business Insider, který uvedl, že se Musk nechce podřídit unijnímu nařízení o digitálních službách (DSA). To internetovým společnostem mimo jiné nařizuje, aby mazaly nelegální obsah, jako jsou nenávistné příspěvky.

Reklama

Evropské nařízení ukládá velkým on-line platformám povinnost důsledně a rychle zasahovat proti nenávistným projevům. Společnost X nedávno obdržela seznam otázek od Evropské komise, která se z nich chce dozvědět více o tom, jak firma tyto své povinnosti plní.

Komisi přiměly k odeslání dotazníku důkazy o šíření výzev k násilí a dezinformací po útoku radikálního hnutí Hamás na Izrael, píše Business Insider. Komisař Thierry Breton se mimo jiné odvolával na zprávy o zmanipulovaných snímcích a nahrávkách videoher, které byly vydávány za skutečné záznamy událostí. Musk vyjádřil ohledně dotazníku nepochopení. Za porušení DSA hrozí vysoké tresty.

Stanislav Šulc: Elon Musk zpoplatněním Twitteru ukazuje cestu českému školství

Elon Musk ode dneška testuje revoluční novinku. Ve dvou zemích budou muset uživatelé platit 1 dolar ročně. Za to nedostanou vůbec nic, kromě toho, že budou moci zcela normálně „tweetovat“. Jde o symbolickou částku, která Muskovi vynese hodně peněz. Totéž by přitom mělo zkusit i české ministerstvo školství u vysokoškoláků.

Přečíst článek

Musk dnes na síť X napsal, že zpráva o chystaném odstřižení Evropy od sítě X je falešná. „Další naprosto falešný Business Insider. Tohle není skutečná publikace,“ napsal Musk.

Podle Business Insideru Musk diskutoval o tom, že síť X už nebude v EU k dispozici, nebo že k ní uživatelům v regionu zablokuje přístup. Miliardář po loňském převzetí společnosti Twitter, nyní X, přibližně za 44 miliard dolarů (přes bilion korun) propustil více než polovinu jejích zaměstnanců. Propouštění silně zasáhlo i týmy zodpovědné za kontrolu obsahu. Musk, který podle agentury DPA zastává politické názory americké pravice, tvrdil, že Twitter až příliš omezoval svobodu projevu, než jej Musk převzal.

Omezit síť X pouze na Spojené státy hodlal Musk podle zdrojů Business Insideru hned po jeho převzetí. Doufal, že tak ušetří náklady.

To by ale zřejmě bylo těžké uskutečnit, píše DPA. Aplikace by mohla být odstraněna z platforem pro stahování, přístup ke službě by mohl být zablokován na základě údajů GPS nebo IP adres. Takovou blokaci lze obejít pomocí služeb VPN, které udávají jinou polohu. Tyto služby více využívají například uživatelé internetu v Číně, Rusku nebo v Íránu.

Síť X testuje dolarové předplatné, zpoplatní užívání i základních funkcí, jako je "lajk"

Lajkujete příspěvky? Zaplaťte. Síť X testuje dolarové předplatné

Pod vedením Elona Muska sociální síť X nevzkvétá, ba naopak. Potýká se s dezinformačními kauzami, obřím propadem inzerce i odlivem uživatelů. Na pozadí toho všeho se firma rozhodla symbolicky zpoplatnit užívání i základních funkcí. Údajně v boji proti robotům.

Přečíst článek

Agentura DPA připomíná, že také společnost Meta Platforms už v EU nedovoluje používat svou konkurenční službu Threads, kterou spustila v letošním roce. Meta to zdůvodňuje právě digitálními pravidly v unii. V případě sítě Threads se však pozorovatelé přiklánějí k tomu, že důvodem jsou omezení týkající se sdružování dat z různých služeb, a to i pod hlavičkou jedné skupiny. Pravidla nařizují, že je k tomu zapotřebí výslovný souhlas uživatelů.

Podle údajů společnosti Apptopia tvoří Evropa asi devět procent celosvětové měsíční aktivní uživatelské základny sítě X, ačkoli denní používání sítě se v posledních třech měsících výrazně snížilo. Klesá ale téměř ve všech zemích, kde je aplikace dostupná.

Zaměstnanci sítě X už podle Business Insideru pochopili, že jakýkoli Muskův nápad, bez ohledu na to, jak nelogický se může zdát, se může rychle stát skutečností. Tak to bylo i se zpoplatněním služby, což byla jedna z prvních myšlenek nového majitele.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme