Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Moneta loni vydělala čtyři miliardy korun a dotáhla kšeft s PPF

Pobočka Moneta Money Bank, ilustrační foto
Moneta Money Bank

Moneta Money Bank loni zvýšila čistý zisk o 53 procent na 3,98 miliardy korun. Banka oznámila, že výsledky zlepšila díky vyššímu čistému úrokovému výnosu, stabilním provozním nákladům a nižším nákladům na riziko. V prosinci akcionáři odsouhlasili spojení s bankovní částí PPF, včetně způsobu vypořádání obchodu.

Reklama

Moneta uvedla, že u čistého zisku překonala svůj původní cíl o 42 procent. Meziroční nárůst o 53 procent podle ní představuje zisk 7,8 koruny na akcii. „Kapitálová přiměřenost dosáhla ke konci roku výše 17,1 procenta, aktuální nadbytečný kapitál je ve výši 8,1 miliardy korun,“ uvedla banka.

bankomat Monety v Praze

Analytik: Moneta se stane jedničkou spotřebitelského financovaní

Akcionáři Monety Money Bank na dnešní mimořádné valné hromadě schválili akvizici společností zahrnutých do skupiny Air Bank. Moneta za 100procentní podíl ve společnostech Air Bank, Home Credit ČR a SK a Benxy zaplatí 25,9 miliardy korun. Jaký dopad bude mít fúze na český bankovní trh, jsme se zeptali analytika J&T Milana Lávičky.

Přečíst článek

Provozní výnosy bance klesly zhruba o osm procent na 11,17 miliardy korun, po očištění o jednorázové vlivy z roku 2020 ale vzrostly o 4,6 procenta. Provozní náklady zůstaly téměř beze změny, loni činily 5,54 miliardy korun. Čistý úrokový výnos meziročně vzrostl o čtyři procenta na 8,61 miliardy korun, náklady na riziko klesly o 80 procent na 695 milionů korun.

Akcionáři Monety loni v prosinci souhlasili se spojením s bankovní částí PPF, kam patří Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy (Zonky). Valná hromada zároveň schválila financování transakce, tedy navýšení základního kapitálu banky pro úpis nových akcií.

PPF, ilustrační foto

PPF se možná brzy radikálně změní. Ve hře je i rozprodej aktivit, říká její finanční ředitelka

„PPF zvažuje budoucnost své firmy poskytující spotřebitelské úvěry Home Credit na některých trzích, kde vidí omezený potenciál. Možný je prodej těchto aktivit nebo vstup partnerů,” uvedla pro Reuters finanční ředitelka PPF Kateřina Jirásková.

Přečíst článek

Moneta Money Bank je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze. Pod současným názvem funguje od roku 2016, kdy se jméno změnilo z dřívějšího GE Money Bank právě v souvislosti s jejím vstupem na burzu.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy. Zisky rostly zejména menším domům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme