Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Analytik: Moneta se stane jedničkou spotřebitelského financovaní

bankomat Monety v Praze
Dušan Kütner / Newstream
Petra Jansová
pej

Akcionáři Monety Money Bank na dnešní mimořádné valné hromadě schválili akvizici společností zahrnutých do skupiny Air Bank. Moneta za 100procentní podíl ve společnostech Air Bank, Home Credit ČR a SK a Benxy zaplatí 25,9 miliardy korun. Jaký dopad bude mít fúze na český bankovní trh, jsme se zeptali analytika J&T Milana Lávičky.

Reklama

Jak bude schválená fúze financována? 

Minimálně 80 procent kupní ceny bude financováno emisí 255,5 milionu nových akcií a zbývající maximálně pětina z vlastních zdrojů banky. Konečný poměr bude záviset na průměrné ceně, za kterou se upíšou nové akcie. Počet akcií banky se tak zvýší o 50 procent ze současných 511 milionu na 766,5 milionu.

Kdy proběhne úpis nových akcií?

Podle předběžného harmonogramu to bude v průběhu května a června příštího roku po získání souhlasu ze strany regulatorních orgánů. V prvním kole úpisu budou mít akcionáři právo upsat za každé dvě držené akcie jednu novou za cenu 82 korun za akcii. Akcie neupsané v rámci těchto přednostních práv budou následně upsány za 90 korun na akcii. Rozhodný den pro získání práv úpisu bude stanoven pravděpodobně až po získání souhlasu regulátora.

Pobočka Moneta Money Bank

Vzniká třetí největší tuzemská banka. Moneta se spojí s finančními společnostmi PPF

Akcionáři Monety na dnešní valné hromadě na třetí pokus schválili její spojení s finančními společnostmi skupiny PPF, v prvé řadě s Air Bank. Vzniká tak třetí největší tuzemská banka dle počtu klientů – bude obsluhovat zhruba každého čtvrtého Čecha.

Přečíst článek

Je pravděpodobné, že by se regulační orgány postavily proti fúzi?

Není, protože ani z pohledu českého bankovního sektoru nebude mít spojená banka takovou tržní sílu, aby ho narušovala. Pravděpodobně se stane jedničkou na trhu spotřebitelského financovaní, ve všech ostatních oblastech ale dál bude zůstávat za první trojicí.

Jaký dopad bude mít fúze na akcie Monety? 

Schválením této transakce se výrazně omezí jejich volatilita – bude limitovaná pro výraznější růst a pokles – a tak minimálně do doby, než bude transakce dokončena, se akcie budou pohybovat na současné úrovni. Cena akcií Monety se tak bude nacházet v relativně úzkém pásmu kolem 93 korun na kus, případně mírně níže, poté, co již budou akcie bez nároku dividendu.

Valná hromada dnes totiž zároveň schválila dividendu ve výši tři koruny na akcii (3,2procentní hrubý dividendový výnos). Akcie se naposledy obchodují s právem na tuto dividendu ve středu 22. prosince, samotná výplata pak proběhne 17. ledna 2022.

PPF, ilustrační foto

PPF se možná brzy radikálně změní. Ve hře je i rozprodej aktivit, říká její finanční ředitelka

„PPF zvažuje budoucnost své firmy poskytující spotřebitelské úvěry Home Credit na některých trzích, kde vidí omezený potenciál. Možný je prodej těchto aktivit nebo vstup partnerů,” uvedla pro Reuters finanční ředitelka PPF Kateřina Jirásková.

Přečíst článek

Jak z toho bude těžit drobný klient? Dojde ke snížení například bankovních poplatků? 

Nemyslím si, že to bude mít nějak zásadní dopad na drobné klienty. Konkurence je už zde hodně silná, takže když dojde ke spojení dvou středně velkých bank, neovlivní to ani výši poplatků nebo kvalitu služeb. Zkrátka vznikne zde jedna trochu větší banka, která bude konkurovat těm třem největším. Vznikne silný hráč, ale jen v některých segmentech. Moneta nebude silná z pohledu hypoték nebo investičních služeb.

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Dalibor Martínek: O kolik zvedne ČNB sazby? Čekejme klidně procento

Trh očekává zvýšení o tři čtvrtě procentního bodu. Z 2,75 na 3,5 procenta. Osobně čekám celý procentní bod. Mimochodem, před měsícem byl trh obrovsky překvapen ze zvýšení sazeb o 1,25 procentního bodu, čekal se nižší růst.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pobočka Moneta Money Bank

Vzniká třetí největší tuzemská banka. Moneta se spojí s finančními společnostmi PPF

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme