Michelin bude nově hodnotit i hotely
Michelin bude vedle restaurací nově hodnotit i hotely. Hotelům, které návštěvníkům nabízejí vedle pokoje nezapomenutelný zážitek v příjemném slova smyslu, bude průvodce místo hvězd udělovat klíče jako známku kvality.
Francouzský gastronomický průvodce Michelin bude od příštího roku hodnotit kromě restaurací i hotely. Zaměří se na jejich architekturu, design, služby a poskytovaný komfort. Ocení také jejich jedinečnost, poměr ceny a výkonu a poskytne odpověď na otázku, zda hotel stojí za zvláštní cestu. Společnost Michelin, která průvodce přes 100 let vydává, to uvedla na svém webu.
Hodnotitelé zahrnuli do užšího výběru 5300 výjimečných hotelů a ubytovacích zařízení po celém světě. Jedná se o nezávislý výběr hotelů ve 120 zemích v širokém cenovém rozpětí a různých stylech. Bude sloužit jako základ pro budoucí žebříček, který sestavuje tým inspektorů, bývalých profesionálů v oboru.
Inspektoři zastupují 25 různých národností a všechny generace, řekl agentuře AFP ředitel průvodce Gwendal Poullennec: „Jsou mezi nimi mladí lidé s tetováním i lidé v oblecích a kravatách, a máme stále více žen.“
Michelinské klíče místo hvězd
Cílem průvodce Michelin, který v roce 1900 vytvořili bratři André a Edouard Michelinovi pro motoristy, bude ukazovat cestovatelům ubytování s charakterem, kde návštěvníkům nabízejí víc než jen pokoj. Hotely bude také možné rezervovat přímo prostřednictvím platformy Guide Michelin. Cestovatelé na ní budou mít i možnost podělit se o vlastní hodnocení a zkušenosti.
Společnost Michelin reaguje vlastním hodnocením hotelů na přílišnou standardizaci ubytovacích zařízení z hlediska designu, interiéru a služeb. Které hotely se budou moci v budoucnu ozdobit jejím michelinským klíčem, má být oznámeno v první polovině roku 2024.
Průvodce Michelin představují hotely vedle restaurací už nyní. Mají ale zatím jen jednoduchou klasifikaci podle komfortu a žádné zvláštní ocenění jako u vynikajících restaurací, které mohou získat jednu až tři hvězdičky.
Vláda se rozhodla zaplatit poplatek společnosti Michelin za zařazení do prestižního gastronomického průvodce. Je to nástroj, jak Česko propagovat v zahraničí, řekl po jednání kabinetu ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Michelin bude i v Česku. Desítky milionů za pozice ve slavném gastroprůvodci zaplatí stát
Money
Otázka, zda má stát zaplatit desítky milionů michelinskému průvodci za to, že rozdá jakési hvězdy pár prominentním českým restauracím, pochopitelně vzbudila vášně. Stát šetří každou korunu a lidem se propadla životní úroveň tempem, které tu nebylo od devadesátých let. Inflace už sice trochu klesá, ve státní kase ale zeje díra a dál se bude šetřit.
Tereza Zavadilová: Stát z našich daní zaplatí luxusního Michelina. Tak ať
Názory
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.
Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.
Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.
Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.