Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Metrostavu výrazně klesl zisk. Kvůli válce i soudní kauze

Stavební dělník
ČTK
 ČTK

Metrostavu loni klesl čistý zisk o 35,5 procenta na 858,5 milionu korun. Stavební a developerské skupině nepřály hlavně válka na Ukrajině a také zákaz účasti ve veřejných zakázkách. Naopak provozní výnosy oproti roku 2021 stouply, a to o 12,3 procenta téměř na 49,9 miliardy korun. Před zdaněním loni Metrostav vydělal 1,44 miliardy Kč. O rok dříve to bylo 1,89 miliardy korun.

Reklama

Výsledky hospodaření loni jako každý rok nejvíce ovlivnila mateřská akciová společnost Metrostav. Významnou hodnotu tržeb zaznamenaly i společnosti Subterra, BeMo Tunnelling, Metrostav Infrastructure a Metrostav DIZ.

Stavební dělník

Skupina Metrostav měla loni rekordní obrat. Letos ji zřejmě poznamená korupční kauza

Stavební a developerské skupině Metrostav loni stoupl čistý zisk meziročně o 79,6 procenta na 1,33 miliardy korun. Tržby skupiny vzrostly o 6,2 procenta na 44,5 miliardy korun, uvedl mluvčí společnosti Vojtěch Kostiha. Letos její stavební divizi zřejmě poznamená tříletá stopka na účast ve veřejných tendrech za korupční jednání.

Přečíst článek

Rok 2022 byl podle předsedy představenstva Metrostavu Františka Kočího jedním z nejnáročnějších. Jako důvod zmínil ruský útok na Ukrajinu. „V důsledku této invaze došlo ke zvyšování cen stavebních materiálů a jejich nedostupnosti, navyšování cen energií, pohonných hmot, nebývale se zvyšovala inflace a úrokové sazby, koruna vůči euru posilovala a změnil se pracovní trh,” uvádí Kočí ve vyjádření pro valnou hromadu skupiny. Zmiňuje v něm také rozhodnutí Vrchního soudu v Praze z loňského června, kterým byla akciová společnost Metrostav odsouzena k zákazu účasti ve veřejných zakázkách po dobu tří let. Ke stejnému zákazu byla odsouzena i dceřiná společnost Metrostav Infrastructure. Pravomocné rozhodnutí bude ještě přezkoumávat Nejvyšší soud.

V zahraničí se Metrostavu dařilo

Kromě Česka podniká Metrostav také v zahraničí. Zahraniční podnikání loni přispělo k naplnění celkového konsolidovaného obratu skupiny více než 25 procenty. Mezi nejvýznamnější zahraniční úspěchy loňského roku patřilo dokončení železničních tunelů Bad Cannstatt ve Stuttgartu, dokončení výstavby mostu Volmarstein na dálnici A1 v německém Dortmundu nebo získání zakázek na výstavbu více než půlkilometrového železobetonového mostu a dálničního tunelu v Norsku.

V Česku se bude rekordně stavět. Inflace není pro stát žádnou překážkou

V Česku se bude rekordně stavět. Inflace není pro stát žádnou překážkou

Zatímco běžní Češi přemýšlejí, za co utratit peníze, případně kam je investovat, zda jet na dovolenou nebo si něco nového pořídit do domácnosti, stát tyto problémy neřeší. Jeho příjmy nadále rostou, a stejně tak výdaje. Poradenská společnost Ceec vydala čtvrtletní zprávu, ve které hodnotí český stavební trh. Přestože se v letošním roce čeká mírný pokles aktivity, peněz bude na výstavbu stále dost.

Přečíst článek

Končící prezident Miloš Zeman udělil milost firmě, které prominul zbytek trestu zákazu plnění veřejných zakázek a účasti na veřejné soutěži.

Zeman omilostnil firmu Energie - stavební a báňská z kauzy ovlivnění zakázky v Lánské oboře

Milost prezidenta Miloše Zemana dostala firma Energie - stavební a báňská (ESB), které soud na tři roky zakázal účast ve veřejných zakázkách v kauze ovlivňování zakázky v Lánské oboře. Mediální zástupce ESB Karel Samec řekl, že firma o milost nežádala, cení si jí ale, protože rozsudek v případu kolem šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka považuje za nesprávný a nespravedlivý. Zeman dřív omilostnil také Baláka.

Přečíst článek

Skupinu Metrostav tvoří 80 firem působících ve stavebnictví a developmentu. Kromě samotné akciové společnosti Metrostav je to například stavební firma Subterra nebo společnost Metrostav Development. Hlavními akcionáři skupiny jsou společnosti DDM Group, která drží nadpoloviční podíl, a firma DOAS SK.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme