Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Marks & Spencer zavře přes polovinu obchodů ve Francii. Obsadí jen dopravní uzly

Obchod Marks & Spencer na Václavském náměstí v Praze
Stanislav Šulc / Newstream

Britské společnosti Marks & Spencer loni uštědřila těžké rány nejen koronavirová pandemie, ale zejména vystoupení Británie z Evropské unie. V jeho důsledku se řetězec částečně stahuje z francouzského trhu. V provozu budou jen prodejny na letištích, nádražích a jiných dopravních uzlech.

Reklama

Britský řetězec Marks & Spencer (M&S) zavře v příštích měsících přes polovinu ze svých 20 prodejen ve Francii. Po odchodu Británie z Evropské unie má problémy se zásobováním a přibylo mu také moc papírování. Firma, která podniká i v České republice, to uvedla ve svém dnešním sdělení.

„Zdlouhavé a složité exportní postupy, které platí po odchodu Spojeného království z Evropské unie, výrazně omezují dodávky čerstvých a chlazených produktů z Británie do Evropy a mají dopad na dostupnost produktů pro naše zákazníky,“ uvedla podle médií firma. V České republice Marks & Spencer kvůli problémům v dodavatelském řetězci v dubnu pozměnil obchodní model. V pobočkách přestal prodávat čerstvé a chlazené produkty a zdvojnásobil sortiment mražených výrobků. Rozšiřuje také prodejní kanály. Vybrané dámské, pánské a dětské oblečení a kosmetiku lidé nově pořídí také v on-line supermarketu Košík.cz.

Marks & Spencer, ilustrační foto

Marks & Spencer omezil prodej pánských obleků. Už před covidem o ně nebyl zájem

Britská maloobchodní společnost Marks & Spencer (M&S) už ve více než polovině ze svých 254 větších obchodů neprodává pánské obleky. Důvodem je koronavirová pandemie, která zrychlila trend k přechodu k volnočasovému oblečení, informuje server BBC.

Přečíst článek

Covid se přidal k brexitu

Zavřít se společnost ve Francii chystá všech 11 obchodů, které provozuje formou franšízy s partnerskou firmou SFH. Ty se nacházejí převážně v ulicích Paříže. Devět dalších franšízových poboček vlastněných spolu s firmou Lagardère Travel Retail na letištích, nádražích a ve stanicích metra zůstane v provozu.

V uplynulém finančním roce firmě klesl zisk před zdaněním a jednorázovými položkami o 88 procent na 50,3 milionu liber (1,5 miliardy korun). V době pandemie vinou uzávěr prudce klesl zejména prodej oblečení. Díky restrukturalizaci, nárůstu poptávky po potravinách na domácím trhu a prudkému nárůstu prodeje oblečení na internetu M&S ale minulý měsíc zlepšil výhled letošního zisku.

Firma patří k nejznámějším maloobchodním podnikům v Británii, založena byla před 137 lety. O tom, že brexit ovlivní situaci na některých jejích trzích, hovořila už dříve. Za zranitelné v lednu podnik označil své obchody v Irsku, České republice a právě ve Francii.

Maloobchodní řetězec Morrisons je čtvrtý největší řetězec v Británii.

Americká přetahovaná o britský řetězec vstupuje do dalšího dějství

Kolem čtvrtého největšího maloobchodního prodejce potravin v Británii je v poslední době rušno. O převzetí sítě prodejen mají zájem americké private equity společnosti, které spolu vedou bitvu o nejlepší nabídku. Nyní vede se nabídkou sedmi miliard liber investiční skupina Clayton, Dubilier & Rice (CD&R).

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Miliardář Daniel Křetínský

Křetínský opět nakupoval. Navyšuje svůj podíl ve francouzské maloobchodní síti Fnac Darty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme