Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Český Marks & Spencer definitivně mění pobočky. Skončil s čerstvým zbožím

Obchod Marks & Spencer na Václavském náměstí v Praze
Stanislav Šulc / Newstream
Tereza Zavadilová

Mražené zboží a trvanlivé potraviny místo čedaru a skotského lososa. Brexit připravil Čechy o čerstvé britské potraviny.

Reklama

Pobočky britského retailového řetězce Marks & Spencer (M&S) v Praze nyní procházejí rekonstrukcí. Prodejny se budou zaměřovat na trvanlivé a mražené potraviny, a samozřejmě oděvy jako dříve. Zákazníci už ale v regálech nenajdou zeleninu, chlazená jídla či delikatesy, jako dříve. Na vině je brexit. 

Že se v M&S něco děje, bylo evidentní už během posledního lockdownu. Ačkoli prodejny potravin mohly mít otevřeno, britské prodejny neotevřely. Média tehdy uvedla, že důvodem byl kolaps zásobování. V dubnu řetězec v prohášení na facebooku oznámil, že zdvojnásobí nabídku mraženého zboží na úkor chlazeného, protože zákazníci to preferují, ovšem toto prohlášení už veřejné není. Aktuální stanovisko společnosti newstream.cz zijšťuje. 

Řetězci za loňský rok klesl zisk skoro o devadesát procent, především kvůli zavírání kamenných prodejen během lockdownu. Firma oznámila, že se chce více soustředit na internetový prodej. O to se snaží i v Česku, skrze Rohlík.cz prodává trvanlivé potraviny a přes Košík.cz teď od června také prádlo, oblečení i kosmetiku. 

Maloobchodní řetězec Morrisons je čtvrtý největší řetězec v Británii.

Nabídková válka. Do boje o britský řetězec Morrisons vstupuje třetí hráč

Do boje o převzetí britského maloobchodního řetězce Morrisons vstoupil třetí hráč, investiční společnost Apollo Global, uvádí BBC. Řetězec už o víkendu přijal nabídku za 6,3 miliardy liber (téměř 188 miliard korun) od skupiny investorů v čele se společností Fortress Investment Group a vedení řetězce akcionářům doporučilo, aby transakci schválili.

Přečíst článek

M&S držela státní pomoc

Britský řetězec vykázal za uplynulý finančí rok končící březnem 42 miionů liber EBITDA při tržbách 9 miliard liber, celkově ale skončil ve ztrátě 202 milionů liber. Nebýt státní pomoci ve výši přes 300 millionů liber asi by skončil v hlubší ztrátě. O rok dříve vydělal 27 milionů liber. 

Šéf řetězce Steve Rowe odhadl, že Brexit bude firmu letos stát 47 milionů liber - zejména ale ve zvýšených nákladech na podnikání v Irsku - především jde o zvýšená cla. Uvedl ale, že se firma z Irska nestáhne. 

M&S Czech Republic za uplynulý finanční rok, který trval od 1. dubna 2019 do 31. března loňského roku, vykázal ztrátu 1,9 miliardy korun. V předchozím období činil čistý zisk asi 89 milionů korun. Tržby meziročně klesly o 50,4 milionu korun na přibližně 1,7 miliardy korun. Rowe prohlásil, že je to impluls k další fázi transformace 137 let staré firmy. 

Izraelská Future Meat Technologies má první závod na světě na produkci buněčného masa.

První továrna na maso „ze zkumavky” na světě. Staví ji izraelská Future Meat

Izraelská společnost Future Meat Technologies otevřela závod, který je podle ní prvním průmyslovým závodem na výrobu buněčného masa na světě. Závod má být schopen vyprodukovat 500 kilogramů umělého masa denně, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Zeleninová krize v Británii zažehnána. Regály opět praskají ve švech. A zboží stojí míň než v Česku.

Zázrak na pultech. Před měsícem kupovali Britové zeleninu na příděl, teď ji mají mnohem levnější než Češi

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme