Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pivovary Staropramen připravil lockdown o stamiliony. Exportu se dařilo

Stáčecí linka na pivní PETky
Pivovary Staropramen
 ČTK

Loňský lockdown připravil Pivovary Staropramen o stamilionové provozní zisky. I tak ale rok uzavřely s čistým ziskem ve výši 807 milionů korun. Pomohly dividendy z dceřiných společností.

Reklama

Pivovary Staropramen vykázaly za loňský rok čistý zisk 807 milionů korun vzrostl tak meziročně o téměř čtvrtinu. Čistý zisk významně ovlivnily dividendy z dceřiných společností. Tržby ale spolčnosti klesly o sedm procent na 4,06 miliardy korun. Kvůli uzavřeným restauračním provozům se firma loni dostala do provozní ztráty čtyř milionů korun proti předchozímu zisku 357 milionů korun.

Pandemie ovlivnila také ukazatel EBITDA, tedy zisk před započtením úroků, daní a odpisů meziročně klesl o 37 procent na 589 milionů. „K poklesu tržeb došlo v důsledku změny ve struktuře prodejů na domácím trhu, kdy byl kvůli protiepidemickým opatřením značně omezen provoz hospod a restaurací,” dodala finanční ředitelka společnosti Silvia Miklósová.

Export vzrostl

Firmě se loni podařilo prodat na exportních trzích 893 tisíc hektolitrů piva, meziročně o více než 50 tisíc hektolitrů. Prodává hlavně na Slovensko, do Švédska, Německa, Maďarska a do Polska. Naopak licenční výroba Staropramenu klesla o desetinu, největším trhem zůstává Ukrajina. „Značka Staropramen i loni udržela pozici druhé nejprodávanější české pivní značky v zahraničí,” sdělila firma.

Spotřeba čepovaného piva kvůli protiepidemickým uzávěrám pivnic loni výrazně klesla.

Zavřené pivnice připravily Prazdroj o pětinu zisku

Plzeňskému Prazdroji klesl loni čistý zisk o pětinu na 3,8 miliardy korun. Tržby činily téměř 16 miliard, meziročně poklesly o více než miliardu. Na vině byla protikoronavirová vládní opatření, která uzavřela pivnice.

Přečíst článek

Společnost už dříve uvedla, že jí loni klesly prodeje v ČR meziročně o 2,4 procenta. Celkové prodeje v ČR i v zahraničí činily 3,19 milionu hektolitrů. Byly tak podobné jako předloni, kdy šlo o 3,2 milionu hektolitrů.

Konsolidované tržby skupiny Pivovary Staropramen předloni meziročně vzrostly o miliardu na 10,38 miliardy korun. Skupina byla v 730milionovém zisku po předchozí zhruba 3,1miliardové ztrátě. Společnost například provozuje smíchovský Staropramen a ostravský pivovar Ostravar.

Pivovary v ČR loni uvařily 20,1 milionu hektolitrů piva, meziročně výstav klesl o 6,9 procenta. Spotřeba piva na obyvatele loni klesla o asi sedm litrů, tedy 14 velkých piv, na 135 litrů, a byla tak nejnižší od 60. let minulého století. Za poklesem výroby stojí koronavirové restrikce a omezení provozu restaurací v ČR, ale i v zahraničí, sdělili už dříve zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven.

Stáčírna Budějovický Budvar, ilustrační foto

Tržby Budvaru byly loni na rekordu. Pivovar podržela domácí konzumace

Budějovický Budvar zvýšil loni zisk po zdanění o necelých deset procent na 305 milionů korun.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme