Reklama

Jindřichohradecká úzkokolejka je v úpadku. Soud zamítl reorganizaci

Jindřichohradecká úzkokolejná železnice
Harold / Creative Commons / CC BY 3.0
 ČTK

Firma Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), která provozuje dopravu na úzkokolejce, je v úpadku. Rozhodl o tom Krajský soud v Českých Budějovicích. Reorganizaci soud zamítl. Soud má pochybnosti o pravdivosti údajů, které firma uvedla ohledně své finanční situace. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku.

Reklama

Firma JHMD nasadila od pondělí místo vlaků autobusy. Vypršela jí platnost osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy. Firma na sebe podala začátkem září insolvenční návrh, dlužila přes 160 milionů korun.

Soudkyně: JHMD nese plnou odpovědnost

„Za situaci, kdy již nyní nemůže reálně provozovat podstatnou část své činnosti, nese plnou odpovědnost sama dlužnice (JHMD). Nic na tom nemění ani její následná sdělení ohledně náhradní autobusové dopravy, které naopak vzbuzují pochybnosti o pravdivosti údajů týkajících se finanční situace dlužnice, když na jednu stranu uvádí nedostatek disponibilních finančních prostředků (včetně úhrady mezd zaměstnanců) a na straně druhé je schopna obratem zajistit dopravní obslužnost autobusy,“ uvedla v odůvodnění soudkyně Pavlína Glaser Hrůzová.

Jak doplnila, nelze s jistotou říci, že firma poctivě uvedla soudu všechny své věřitele.

Jindřichohradecká úzkokolejná železnice

Kultovní jindřichohradecká úzkokolejka je v insolvenci a zaměstnanci bez výplaty

Zaměstnanci firmy Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), která na sebe podala insolvenční návrh, nedostali v září výplatu. Kraj Vysočina odmítl nárok firmy na uhrazení kompenzací, místo žádaných 108 milionů korun je ochoten zaplatit 5,5 milionu. Firma také nabídla státu, ať úzkokolejnou trať na jihu Čech a Vysočině koupí. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma má asi 80 zaměstnanců. Podle Federace strojvůdců nedostali výplatu v řádném termínu 16. září, firma ale slíbila, že výplaty doplatí.

Přečíst článek

Vysočina neplatí poplatky

Krajský soud zahájil 7. září s JHMD insolvenční řízení. Firma měla ke konci června 140 věřitelů, dlužila 160,7 milionu korun. Firma nemá na splácení, argumentuje tím, že jí Kraj Vysočina nedostatečně kompenzuje prokazatelnou ztrátu a nehradí odpisy za vozidla. Kraj Vysočina to odmítá, uvádí, že postupuje podle platné smlouvy. Firma má reorganizační plán, který přijala nadpoloviční většina věřitelů, řekl v září předseda správní rady JHMD Boris Čajánek.

Firma argumentuje tím, že jí Kraj Vysočina neplatí poplatek za použití dopravní cesty. JHMD nevyplatila v září zaměstnancům mzdu, protože jí chybí peníze, minulý týden nefungoval web. Kraj Vysočina podle radního Martina Hyského (ČSSD) ve sporu s firmou postupuje podle smlouvy a firmě nic nedluží. Kvůli problémům firmy kraj chystá novou autobusovou linku. JHMD má asi 80 zaměstnanců.

Martin Kupka

ČD příští rok zdraží jízdné, rozhodně ale ne o výši inflace, tvrdí ministr dopravy

České dráhy v příštím roce určitě nezdraží jízdné ve výši současné inflace, zvýšení cen bude nižší. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Průměrná míra inflace v Česku se nyní pohybuje kolem 17 procent. ČD se chystají zdražovat kvůli nárůstu nákladů na energie a materiál. Zdražení podle Kupky nepřesáhne 15 procent. Ministr chce hledat v dopravě úspory.

Přečíst článek

Sídlo Agrofertu v Praze-Chodově

I Agrofert doběhly drahé energie. Odstaví závod v Hodicích na Jihlavsku

Zemědělci, potravináři, chovatelé a celý zpracovatelský průmysl se prohýbá pod vysokými cenami energií. Vláda pro ně přichystala pomoc. K některým ale nedorazila včas. První oběť drahých energií z řad potravinářských závodů už hlásí i gigant Agrofert. Odstaví výrobu masného závodu v Hodicích na Jihlavsku.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme