Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jaké změny nastávají u zelené karty v roce 2024?

Jaké změny nastávají u zelené karty v roce 2024?
iStock
Komerční spolupráce

Rok 2024 přináší motoristům řadu novinek. Některé z nich se týkají také tzv. zelených karet, tedy mezinárodního osvědčení, které stvrzuje, že vozidlo má sjednáno platné pojištění odpovědnosti z provozu vozidla neboli povinné ručení. Od letošního roku ji ale tuzemští řidiči už nemusí vozit s sebou ani ve fyzické podobě, ani ji mít uloženou elektronicky například v mobilu. Zelené karty ale tak úplně nezmizely. Jak to s nimi tedy od roku 2024 vlastně je?

Reklama

Konec zelených karet neznamená konec povinného ručení

Zelená karta doznala změn již v průběhu uplynulých let — už delší čas bývala zpravidla bílá a v poslední době obvykle stačilo, aby ji řidiči při případné kontrole předkládali v elektronické verzi na displeji svých mobilních telefonů namísto její listinné podoby. Řidiči ostatně už několik let mají tradičně k dispozici (obvykle černobílou) elektronickou verzi zelené karty, kterou jim pojišťovny obvykle zasílají mailem. S novelou zákona o povinném ručení dochází k několika zásadním změnám, které se týkají rovněž způsobu, jakým řidiči prokazují sjednání povinného ručení. Tou nejvýraznější je, že zelenou kartu již nebude nutné mít fyzicky u sebe, a to ani v elektronické podobě. Tato změna vstoupí v platnost v průběhu roku 2024.

Od 1. ledna 2024 řidiči navíc při cestách po tuzemských silnicích u sebe nemusí mít ani řidičský průkaz, technický průkaz či třeba průkaz profesní způsobilosti řidiče. K prokázání totožnosti tak již řidiči nepotřebují žádné fyzické doklady — stačí když ke kontrole předloží mobilní aplikaci eDoklady. Veškeré nezbytné dokumenty nicméně samozřejmě musejí být platné. Další doklady a potřebné informace si příslušné orgány, které vás kontrolují, ověří v centrální databázi. A do budoucna tedy včetně platnosti vašeho povinného ručení.

Kryštof Kněžínek a Jakub Hotěk

Chcete elektroauto výhodně? Dva čeští studenti vymysleli, jak na to

Myšlenka na byznysprojekt vychází z obyčejného blogu o novinkách ze světa elektromobility. Kolem něj vznikla komunita nadšenců a nedlouho poté také firma - evropské online EV tržiště s názvem AutosEU Limited. „Chceme posouvat hranice možného ve světě elektromobility,“ říkají zakladatelé, čtyřiadvacetiletý Jakub Hotěk a o rok starší Kryštof Kněžínek.

Přečíst článek

Přesto i v roce 2024 zůstává zelená karta důležitým dokumentem, který obsahuje informace o vozidle a jeho zákonném pojištění. A i když u sebe zelenou kartu už muset mít nebudete, bez platného povinného ručení se neobejdete. Doporučujeme proto čas od času zkontrolovat, zda se neblíží konec platnosti pojistné smlouvy, či zda náhodou neskončila její platnost. Za jízdu bez platného povinného ručení můžete dostat ve správním řízení pokutu až ve výši 50 tisíc korun.

V zahraničí ovšem ani elektronická zelená karta nemusí stačit

Zcela bez zelené karty — papírové či alespoň elektronické — se ovšem obejdete pouze v tuzemsku, tedy na území České republiky, neboť přístup do databáze se všemi adekvátními informacemi mají pouze příslušné české orgány, především tedy Policie České republiky. V zahraničí navíc nemusí být dostatečným dokladem ani elektronická zelená karta. Při cestách za hranice tak ve vozidle raději mějte při sobě potvrzení ve fyzické, tedy papírové podobě, abyste například v případě nehody mohli jednoznačně prokázat, že máte náležitě sjednáno povinné ručení — například u Kooperativy. Zelená karta v autě vám tak zaručí, že se případná silniční kontrola obejde bez problémů doma i v cizině.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

ilustrační foto

Změny v povinném ručení. Co vše se od dubna změnilo pro motoristy i všechna vozítka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme