Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jaké jsou výhody hliníkových oken v rodinných domech?

Jaké jsou výhody hliníkových oken v rodinných domech?
PR, ČTK Protext
Komerční spolupráce

Výběr správných oken je klíčovým aspektem při plánování rodinného domu. Hliníková okna, která jsou často spojována primárně s komerčními budovami, si nacházejí cestu i do sektoru rodinných domů. V tomto článku se podrobněji podíváme na výhody, které činí hliníková okna vynikající volbou pro rodinné domy.

Reklama

Odolnost a trvanlivost, ale také energetická účinnost

Hliník je materiál, který je sice lehký, ale zároveň je extrémně odolný. Hliníková okna jsou odolná vůči korozi, nekroutí se a neslábnou, což zajišťuje jejich dlouhou životnost. Na rozdíl od dřevěných oken nevyžadují hliníková okna pravidelné malování nebo lakovaní, což představuje značnou výhodu pro každého majitele domu. Hliník je také odolný vůči různým povětrnostním podmínkám, od silného slunce až po mrazivé zimy, což je činí ideální volbou pro jakékoliv klimatické podmínky.

Moderní technologie výroby hliníkových oken umožňují dosažení vysoké úrovně tepelné i akustické izolace. Díky pokročilým těsněním a možnosti instalace dvojitého nebo dokonce trojitého zasklení jsou domy lépe chráněné proti úniku tepla a vnějšímu hluku. To vede k nižším nákladům na vytápění v zimě a chlazení v létě, což je výhodné vzhledem k rostoucím cenám energií.

Kamil Jeřábek - generální ředitel společnosti Wienerberger

Kamil Jeřábek: Stavební materiály už nezlevní, na to zapomeňte

Největší výrobce stavebních materiálů v Česku, společnost Wienerberger, která vyrábí a dodává střešní krytinu, cihly nebo obklady, ale i spoustu jiného stavebního materiálu, neměla loni v Česku dobrý rok. Na konci roku zavřela kvůli technologické odstávce osm svých tuzemských výrobních závodů, jeden další dlouhodobě. Stavební trh klesal. Cena stavebního materiálu přitom vyskočila v poslední době o desítky procent. Někteří developeři s poukazem na toto zdražení loni oznámili pozastavení výstavby bytových projektů. „Cena stavebních materiálů se už nesníží,“ říká Kamil Jeřábek, generální ředitel české divize společnosti Wienerberger.

Přečíst článek

Design a estetika

Hliníková okna nabízí široké možnosti personalizace. Jsou dostupná v různých barvách a povrchových úpravách, což umožňuje snadné přizpůsobení každému architektonickému stylu. Jejich jednoduchý, moderní design je vyhledávaný v novostavbách, ale dobře se hodí i k tradičnějším fasádám. Možnost vytváření velkých, nestandardních tvarů a velikostí je další výhodou, která umožňuje maximální využití přirozeného světla.

Bezpečnost

Hliník přirozeně zvyšuje bezpečnost obyvatel v případě požáru. Kromě toho jsou hliníková okna obtížněji průniková, což vás ochrání před zloději. Mnoho modelů je také vybaveno integrovanými zamykacími systémy, které dále zvyšují úroveň bezpečnosti domácnosti.

Snadná údržba

Jednou z hlavních výhod hliníkových oken je jejich snadná údržba. Stačí je pravidelně čistit vodou s přidáním mírného čisticího prostředku, aby okna vypadala dlouho jako nová. Absence potřeby používání speciálních údržbových nebo obnovovacích produktů je velkou úsporou času a peněz.

Hliník je navíc materiál, který je možné 100% recyklovat, což z hliníkových oken činí ekologicky přívětivou volbu. Proces recyklace hliníku vyžaduje pouze 5 % energie potřebné pro jeho prvotní výrobu, což přispívá ke snížení emisí škodlivých látek a spotřeby přírodních zdrojů.

Hliníková okna jsou investicí, která přináší výhody jak na krátkodobé, tak na dlouhodobé bázi. Díky své odolnosti, energetické účinnosti, estetickému vzhledu, bezpečnosti, snadné údržbě a ekologickým aspektům jsou vynikající volbou pro každého majitele rodinného domu. Při výběru oken pro váš domov byste měli zvážit hliníková okna jako alternativu, která může splnit očekávání i těch nejnáročnějších uživatelů.

Fotovoltaické moduly. Čím se řídit při výběru?

Výběr správných solárních panelů je mimořádně důležitý pro efektivitu a rentabilitu celého fotovoltaického systému. Na trhu jsou dostupné různé typy a modely panelů, což může při konečném rozhodování být výzva s ohledem na specifické klimatické poměry v Polsku, které se vyznačují vysokou proměnlivostí a řadou povětrnostních komplikací. O tom všem je třeba přemýšlet při výběru konkrétního typu a konstrukce panelů. Jak to vypadá v praxi?

Přečíst článek

Řada stavebníků stále preferuje klasickou maltu před lepidly.

Všeho moc škodí. Akusticky a izolačně dokonalé cihly mohou ohrozit statiku staveb, varují projektanti

Stále technicky dokonalejší materiály nemusí být vždy výhrou. Své o tom vědí statici, kterým přidělávají starosti cihly, jež mají čím dál lepší akustické nebo tepelně izolační vlastnosti. Jejich výrobci se tak snaží vyjít vstříc poptávce a stoupajícím nárokům na nízkou energetickou náročnost staveb. Ty jsou pak ale náročnější na statiku, protože moderní zdicí prvky mohou být křehčí a mít nižší únosnost.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Štrasburk, 24. dubna 2024. Debata ČTK Connect s českými europoslanci ve studiu Lobby Set u příležitosti závěrečné plenární schůze končícího Evropského parlamentu.

Čeští europoslanci diskutovali ve Štrasburku. Pro mírová jednání s Ruskem ještě nenastal čas, zaznělo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme