Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fotovoltaické moduly. Čím se řídit při výběru?

Fotovoltaické moduly. Čím se řídit při výběru?
ČTK Protext
Komerční spolupráce

Výběr správných solárních panelů je mimořádně důležitý pro efektivitu a rentabilitu celého fotovoltaického systému. Na trhu jsou dostupné různé typy a modely panelů, což může při konečném rozhodování být výzva s ohledem na specifické klimatické poměry v Polsku, které se vyznačují vysokou proměnlivostí a řadou povětrnostních komplikací. O tom všem je třeba přemýšlet při výběru konkrétního typu a konstrukce panelů. Jak to vypadá v praxi?

Reklama

Fotovoltaika a specifické klimatické poměry v Polsku

Polsko ležící v mírném podnebném pásmu se vyznačuje poměrně značnou proměnlivostí povětrnostních podmínek, a to přímo ovlivňuje fungování a efektivitu fotovoltaických systémů, a tím pádem také to, jaké fotovoltaické moduly by se zde měly nacházet.

Počet slunečných dnů v Polsku činí průměrně asi 66 a pohybuje se mezi 1500 až 1800 hodinami slunečního svitu ročně, což naší zemi staví do evropského průměru z hlediska dostupnosti slunce. Je však třeba pamatovat také na to, že intenzita slunečního záření může být různá v závislosti na regionu a přesném umístění systému, což je důležitý aspekt při výběru správných fotovoltaických modulů.

Jaké fotovoltaické moduly je nejlepší instalovat v Polsku

V zemích, jako je Polsko, které se vyznačují proměnlivým počasím, je tedy důležité, aby fotovoltaické panely byly uzpůsobeny pro práci v různých povětrnostních podmínkách – od plného slunečního svitu v létě až po nízké teploty a omezené množství slunečního světla v zimě. Níže uvádíme několik základních kritérií a technologií, díky nimž se solární panely skvěle osvědčí v polských podmínkách:

  • Vysoká efektivita v různých podmínkách – zde mají navrch monokrystalické panely, které nabízejí vysokou efektivitu i při slabším osvětlení, což z nich činí ideální volbu pro Polsko, kde zejména v zimě mohou dny být zatažené a krátké.
  • Odolnost vůči povětrnostním podmínkám a robustnost – panely by měly mít konkrétní třídu krytí, která je ochrání před deštěm, prachem, sněhem a větrem (např. IP68), zde je vhodné zvážit také panely typu Glass-Glass s dvojitou vrstvou skla pro jejich trvanlivost a odolnost v náročných klimatických podmínkách, jako jsou kroupy, silný vítr či velké teplotní rozdíly, které jsou pro polské podnebí typické.
  • Technologie pro zvýšení výkonnosti:
    • Bifaciální panely – mohou zvýšit výrobu energie díky absorpci světla jak zepředu, tak zezadu panelu.
    • Panely PERC – díky dodatečné pasivační vrstvě na zadní straně solárního článku zvyšují výkonnost lepším zadržováním světla uvnitř článku, což je výhodné v podmínkách slabého osvětlení.

Pověst značky a dostupnost výrobků

Dalším klíčovým aspektem při výběru fotovoltaických modulů je pověst výrobce a dostupnost jeho výrobků na trhu. Značky s pevnou pozicí obvykle nabízejí vyšší kvalitu a lepší podporu po prodeji. Kromě toho je dobré si zjistit, kteří výrobci PV panelů mají pobočky v Evropě, může to zaručit rychlejší servis a snadnější dostupnost náhradních dílů. Výběrem a doporučením modulů od renomovaných výrobců získáme jistotu, že našim zákazníkům nabídneme výrobky, které budou sloužit dlouho a bez problémů.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme