Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Všeho moc škodí. Akusticky a izolačně dokonalé cihly mohou ohrozit statiku staveb, varují projektanti

Řada stavebníků stále preferuje klasickou maltu před lepidly.
iStock
Denisa Holajová
dna

Stále technicky dokonalejší materiály nemusí být vždy výhrou. Své o tom vědí statici, kterým přidělávají starosti cihly, jež mají čím dál lepší akustické nebo tepelně izolační vlastnosti. Jejich výrobci se tak snaží vyjít vstříc poptávce a stoupajícím nárokům na nízkou energetickou náročnost staveb. Ty jsou pak ale náročnější na statiku, protože moderní zdicí prvky mohou být křehčí a mít nižší únosnost.

Reklama

Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT) už proto vyzvala k jednání velké výrobce cihel. Jak zdůrazňuje, jsou to právě projektanti - autorizované osoby, kdo nese odpovědnost za návrh i provedení stavby.

„Problém je, že většina výrobců řeší vlastnosti. Zjednodušeně řečeno, cihly a jejich spojení, ale už neposkytují informace k vhodnému spojovacímu materiálu nebo napojení na klasické železobetonové konstrukce. Za autorizované osoby říkám, že montážní pěna opravdu není všelék,“ upozorňuje předseda ČKAIT Robert Špalek.

Že Češi nestaví? Výsledky výrobce cihel ukazují opak

Že Češi nestaví? Výsledky předního výrobce cihel říkají opak

Firmě Wienerberger se loni extrémně dařilo. Rok 2022 byl českobudějovickou firmu, která vyrábí cihly Porotherm a střešní tašky Tondach, byl jedním z nejlepších za její více než 30letou historii. Firma vydělala 1,3 miliardy čistého.

Přečíst článek

Maltu nahradily lepidla a pěny

Moderní zdicí prvky, které v posledních letech přicházejí na trh, vyhovují daleko lépe požadavkům na akustické vlastnosti, v mnoha případech dokážou zabránit únikům tepla, aniž by stavba musela být ještě zateplena. Lepší je i požární odolnost.

Pokrok se však negativně odrazil na vlastnostech, které jsou důležité pro chování celé nosné konstrukce. Podle Špalka je třeba brát v potaz také spojovací materiál, kdy kdysi klasickou maltu nahradily tenkovrstvé malty, lepidla a pěny. To má v kombinaci s vyšší křehkostí cihel vliv na statiku a dynamiku staveb.

„Můžeme uklidnit stavebníky jednoduchých rodinných domů. Setkáváme se s potenciálními riziky především u vyšších bytových domů nebo u domů se stěnami velmi oslabenými otvory,“ vysvětluje statik Luděk Vejvara. Problém podle něho není v tom, že by zdicí prvky byly nekvalitní, ale u některých nových typů zdiva například chybí detailní informace.

DEK

Skupina DEK loni zaznamenala rekordní výnosy, letos čeká propad a oslabování poptávky

Výnosy největšího českého prodejce stavebnin DEK loni meziročně vzrostly téměř o pětinu na rekordních 35 miliard korun.

Přečíst článek

Ďábel se skrývá v detailu

„Správný detail je pro projektanty - statiky důležitý, neboť upravuje chování celé konstrukce, zejména ve spojení zděné stěny a stropu. Je třeba si uvědomit, že zděná konstrukce musí dobře fungovat po celou dobu své životnosti, což podle současných norem je padesát let. Za její návrh zodpovídá projektant, který musí mít dostatečné podklady,“ zdůrazňuje Vejvara.

„Zjistili jsme jejich absenci v katalozích doporučených „vzorových“ detailů a technických řešení zděných konstrukcí. Nákresy jsou obecně považovány za vzorová a vhodná řešení, velmi často proto nahrazují detaily v projektové dokumentaci,“ objasňuje další statik z inženýrské komory Daniel Lemák.

Rodinný dům v pražské čtvrti Lhotka.

Zájem Čechů o stavbu domu rapidně uvadá. Na vině je drahota, tvrdí výrobce cihel

Firma Wienerberger, největší výrobce pálených cihel a střešních tašek v ČR, čeká, že v letošním druhém pololetí klesne poptávka po výstavbě rodinných domů o 30 procent. Již teď ubylo žádostí o kalkulace spotřeby materiálu, protože hypotéky zdražily. Je to důsledek ruské invaze na Ukrajinu a nejistoty ohledně cen energií, uvedl generální ředitel Kamil Jeřábek.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jiří Nouza, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví

S novou verzí stavebního zákona má problém téměř každý, říká šéf stavařů Nouza

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme