Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hyundai loni celosvětově ztrojnásobil zisk na sto miliard korun

Automobil Hyundai
Pixabay

Navzdory nezdarům ze čtvrtého čtvrtletí způsobeným nedostatkem čipů, kdy zisk klesl o 40 procent, si jihokorejská automobilka Huyndai za loňský rok připsala čistý zisk 5,7 bilionu wonů (přes 100 miliard korun). Roční tržby vzrostly o 13,1 procenta na 117,6 bilionu wonů, oznámila firma.

Reklama

V samotném čtvrtém čtvrtletí zisk meziročně klesl na 701,4 miliardy wonů (12,7 miliard korun), oznámila firma. Hyundai se v poslední době podobně jako další výrobci automobilů potýká s nedostatkem součástek a růstem cen surovin.

Elon Musk

V Koh-i-nooru na Moravě se budou vyrábět díly do elektromobilu Tesla

Koh-i-noor holding rozvíjí v závodě v Rožnově pod Radhoštěm výrobní program pro elektrické automobily značky Tesla. Jsou to výlisky a bezpečnostní sestavy, vyrábí je firma z divize Koh-i-noor Machinery. V závodě ve východočeské Poličce chce holding do budoucna vyrábět díly pro elektroauta.

Přečíst článek

Automobilka už dříve oznámila, že v loňském roce zvýšila celosvětový prodej o 3,9 procenta na 3,89 milionu vozů. Ve čtvrtém čtvrtletí však prodej meziročně klesl, a to o 15,7 procenta na 960 639 vozů.

Prodej na trzích mimo Koreu klesl o 17,2 procenta na 774 643 kusů, protože globální nedostatek čipů zasáhl většinu trhů po celém světě. Prodeje v Koreji vzrostly o 8,9 procenta na 185 996 kusů.

Firma podle agentury Reuters předpověděla, že globální nedostatek čipů bude od druhého čtvrtletí postupně polevovat. Automobilka už začátkem měsíce uvedla, že letos hodlá zvýšit prodej na 4,32 milionu automobilů, což by bylo zhruba o 11 procent.

Hyundai vyrábí auta i v České republice, v Nošovicích má svůj jediný závod v Evropské unii. Za loňský rok továrna zvýšila výrobu o 15 procent na 275 tisíc vozů a letos očekává další růst produkce. Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto dodala v loňském roce celosvětově 878 200 vozů. Meziročně jde o pokles o 126 600 aut. Důvodem poklesu je pandemie koronaviru i krize s nedostatkem čipů do palubní elektroniky. Výsledky za celý rok Škoda Auto zatím nezveřejnila. V období od ledna do září téměř zdvojnásobila provozní zisk na 900 milionů eur (zhruba 23 miliard korun).

Hyundai je největší automobilkou v Jižní Koreji a spolu se svou sesterskou firmou Kia Motors tvoří jednoho z deseti největších výrobců automobilů na světě. Společnost Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájila sériovou výrobu osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku, zatímco Kia spustila v prosinci 2007 sériovou výrobu osobních aut u Žiliny na Slovensku.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Odbyt nových osobních aut v Česku roste. Letos už se jich prodalo téměř sto tisíc

Odbyt nových osobních aut v Česku roste. Letos už se jich prodalo bezmála sto tisíc

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme