Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vysoká hra. Britská média ženou Google před soud, požadují 400 miliard

CEO společností Google a Alphabet Sundar Pichai
Profimedia
 ČTK

Americká internetová společnost Google bude muset v Británii čelit žalobě za údajné zneužívání dominantní pozice na trhu s internetovou reklamou. Rozhodl o tom dnes podle agentury Reuters londýnský odvolací soud pro hospodářskou soutěž. Žaloba po firmě požaduje odškodné až 13,6 miliardy liber (téměř 400 miliard korun) jménem vydavatelů, kteří tvrdí, že jim praktiky Googlu způsobily ztráty. Firma obvinění odmítá.

Reklama

„Google konstruktivně spolupracuje s vydavateli v Británii a Evropě,“ uvedl právní ředitel podniku Oliver Bethell. „Tato žaloba je spekulativní a oportunistická. Budeme se proti ní důrazně bránit na základě faktů,“ dodal.

Odvolací soud ve středu zamítl žádost o zablokování žaloby, kterou společnost Google podala minulý měsíc. Podle agentury Reuters se soudní řízení pravděpodobně uskuteční až po skončení příštího roku.

„Toto rozhodnutí má velký význam pro oběti praktik Googlu narušujících hospodářskou soutěž,“ řekl ke středečnímu verdiktu odvolacího soud Claudio Pollack ze skupiny Ad Tech Collective Action, která žalobu podala. „Google se nyní bude muset zodpovídat v řádném soudním řízení,“ dodal.

Žaloba tvrdí, že Google preferuje své vlastní reklamní služby na úkor konkurence. Vydavatelé tak podle ní dostávají méně peněz za reklamu zobrazovanou na jejich internetových stránkách a navíc musejí Googlu platit „velmi vysoké“ poplatky, píše server BBC.

Reklama

Google, který je součástí technologického konglomerátu Alphabet, provozuje největší internetový vyhledávač na světě a je světovou jedničkou v internetové reklamě.

Celkové tržby společnosti Alphabet, které jsou tvořeny převážně reklamními příjmy Googlu, se loni zvýšily o téměř devět procent na 307,4 miliardy dolarů (zhruba sedm bilionů korun). Čistý zisk podniku loni vzrostl téměř o čtvrtinu na 73,8 miliardy dolarů (zhruba 1,8 bilionu korun).

Datové centrum Googlu v Nizozemsku

Bigtechy se tlačí do jihovýchodní Asie. Google v Malajsii investuje miliardy

Google investuje dvě miliardy dolarů (45,9 miliardy korun) do svého prvního datového centra a centra pro cloudové služby v Malajsii. Oznámená investice je zatím největší investicí Googlu v této zemi.

Přečíst článek

Podvodů označovaných deepfakes přibývá, firmy už přišly o miliony dolarů

Nastává doba deepfakes. Lidé i firmy nevědomky posílají podvodníkům miliony dolarů. A bude hůř

Firmy po celém světě už přišly o miliony dolarů kvůli podvodům označovaným jako deepfakes a odborníci na bezpečnost v kybernetickém prostoru upozorňují, že situace se bude dál zhoršovat. Zločinci totiž čím dál více zneužívají generativní umělou inteligenci (AI), informuje server televize CNBC. Jako deepfake se označuje technologie, která v digitálním prostředí umožňuje podvodníkům vytvářet falešný obsah, například i pozměněním obličeje jiných lidí.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme