Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Francouzská TotalEnergies expanduje na trhu se zelenou energií v USA

TotalEnergies, ilustrační foto
ČTK/AP
 ČTK

Francouzská společnost TotalEnergies sází na obnovitelné zdroje akvizičně posiluje na americkém trhu. Za 1,6 miliardy dolarů tam koupila poloviční podíl ve společnosti Clearway Energy Group.

Reklama

Francouzská společnost TotalEnergies se dohodla s investičním fondem Global Infrastructure Partners (GIP) na koupi podílu 50 procent ve společnosti Clearway Energy Group, která je pátým největším hráčem na trhu s energií z obnovitelných zdrojů v USA. Za podíl zaplatí 1,6 miliardy dolarů (36,8 miliardy korun) a GIP také získá podíl 50 procent minus jedna akcie v divizi TotalEnergies vlastnící podíl ve firmě SunPower Corporation. Je to největší akvizice francouzské skupiny v oblasti obnovitelných zdrojů energie v USA, uvedla firma v prohlášení.

Jan Palaščák

Jan Palaščák: Nikdo pro Putina neudělal tolik, jako spekulanti na trhu s energiemi

V energetice se pohybuje již 15 let. Je dlouhodobým odpůrcem spekulací na trzích s energiemi. V současnosti se Jan Palaščák věnuje budování skupiny Amper, v níž mimo jiné vyvíjí fintechové energetické start-upy CO2IN či Amper Meteo. V roli poradce je členem klimatické komise hlavního města Prahy, které se nyní potýká s problémy při nákupu energií. „Už je to téměř rok, co začaly dramaticky růst ceny plynu. Kdo neměl nakoupeno 90 až 100 procent budoucí spotřeby dopředu, má dneska velký problém,“ upozorňuje Palaščák.

Přečíst článek

TotalEnergies se v posledních letech zaměřuje na rychle rostoucí odvětví obnovitelných zdrojů energie a diverzifikuje své aktivity od činností zaměřených na uhlovodíky. Nová dohoda umožní TotalEnergies rozšířit její působnost na americkém trhu obnovitelné energie, který třetím největším a jedním z nejdynamičtějších na světě, uvedl v prohlášení generální ředitel Patrick Pouyanné.

TotalEnergies získal kontrolní podíl 50,6 procenta v SunPower v roce 2011. Firma se zaměřuje na domácí solární projekty.

Ursula von der Leyenová

Brusel reaguje na Putinovu válku masivními investicemi do zelené energie

Brusel chce více obnovitelných zdrojů a úspor energie. Nový plán, který má Evropě pomoci co nejrychleji odejít od energetických zdrojů dovážených z Ruska, vyjde na 300 miliard eur.

Přečíst článek

Clearway má prostřednictvím dceřiné firmy CWEN, která se obchoduje na burze, v provozu větrné a solární elektrárny o výkonu 7,7 gigawattů. Má také projekty na další obnovitelné elektrárny a skladování elektřiny o výkonu 25 GW.

Minulý měsíc TotalEnergies oznámila prudký růst zisku v prvním čtvrtletí. Firmě pomohl nárůst ceny ropy a plynu v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

TotalEnergies, ilustrační foto

Francouzská TotalEnergies přestane odebírat ruskou ropu a plyn. Podíly v ruských společnostech si ale ponechá

Francouzská energetická skupina TotalEnergies informovala, že neobnoví smlouvy na dodávky ruského plynu a ropy pro svou německou rafinerii. Místo toho bude odebírat plyn ze Saúdské Arábie a ropu z Polska.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Větrníky na Karlovarsku

Dalibor Martínek: Větrné elektrárny nám vykrádají peněženky. K ničemu jinému nejsou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme