Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V Česku vzniká fond zaměřený na farmy. Zainvestuje miliardu

Jedním z dosud posledních projektů společnosti Brunnthaller byl kravín pro Agrodružstvo Lhota pod Libčany - Osičky dokončená v prosinci 2021.
Brunnthaller, s laskavým svolením
 ČTK

Na český trh vstupuje investiční fond skupiny Verdi Capital, který nabízí investice zejména do malých a středních zemědělských firem zabývajících se rostlinnou a živočišnou výrobou. Fond uvedl, že už vlastní podíl ve třech zemědělských podnicích v ČR a v následujících letech plánuje investovat do nákupu farem až miliardu korun. Cílem je restrukturalizací a efektivním řízením zvyšovat jejich hodnotu.

Reklama

Fond nazvaný Verdi fond farem se bude pro další podílníky otevírat 1. července. „V tuzemsku je mnoho farem, jejichž hospodaření dokážeme díky efektivnímu řízení zlepšit a značně tak navýšit jejich hodnotu. Očekáváme, že celkové čisté zhodnocení fondu bude více než deset procent ročně,“ uvedla zakladatelka fondu a výkonná ředitelka skupiny Kateřina Zychová.

Zefektivnit provoz farem chce zaváděním nových technologií, jako je například využití odpadového tepla či instalace solárních panelů. Chce také klást důraz na ekologii a udržitelnost. Řada firem podle Zychové nemá kapacitu zorientovat se v dotacích a fond díky profesionálnímu managementu dokáže potřebné finance získat.

Zychová považuje zemědělství za stabilní sektor, který dokáže překonat i krizová období. „Ceny zemědělských komodit, zejména pšenice, v současné situaci raketově rostou. Investice do farem, které mohou tento trend pozitivně promítnout do svých tržeb, a navýšit tak svou ziskovost, proto vnímáme jako lukrativní,“ doplnila. Fond podle ní zaznamenal zájem investorů i vzhledem k tomu, že podle společnosti na českém trhu žádný podobný neexistuje.

Podle Zychové může fond přispět také k pozitivnímu vývoji regionů. Farmy, které vlastní, přispívají k obnově zanedbané krajiny například rozšiřováním honiteb nebo stavbou skleníků. Fond se chce také zaměřit na distribuci vlastních výrobků, například masa nebo mléka v bio kvalitě. „Naši investoři na ně budou mít velkoobchodní slevu,“ dodala Zychová.

Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha na středečním protestním setkání zemědělců v pražské Lucerně mluvil o tom, že vznikají investiční společnosti, které spekulativně nakupují půdu a slibují investorům výnosy i například 13 procent. „Opravdu chceme, aby českou půdu vlastnili kapitáloví investoři, nebo aby ji vlastnili čeští zemědělci?“ řekl ve svém projevu.

Skupina Verdi Capital uvádí, že cena zemědělské půdy v posledních letech stále roste, během deseti let o téměř 200 procent. V roce 2011 podle údajů údajů společnosti farmy.cz, která se zabývá monitoringem cen půdy, byla průměrná cena za hektar 108 tisíc korun, loni to již bylo více než 294 tisíc korun.

Linka ve drůbežím závodu

Kuřecí maso jako luxus? Cena tomu napovídá. Viníkem ale není jen válka na Ukrajině

Kuřecí maso v poslední době zdražuje po celém světě, vliv má více faktorů - válka na Ukrajině, ptačí chřipka a obecně vysoká inflace. Kuřecí je nejčastěji konzumovaným masem na světě, spotřebitelé od New Yorku přes Prahu až po Singapur ale zjišťují, že je dražší než bývalo, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Areál společnosti Borealis v rakouském Linzi

Agrofert za 20 miliard kupuje rakouskou chemičku Borealis, sází na distribuci výroby přes Dunaj

Skupina Agrofert závazně nabídla za dusíkovou divizi rakouské chemičky Borealis 810 milionů eur (bezmála 20 miliard korun). Informovala o tom rakouská společnost, která spadá pod skupinu OMV. Transakce ještě musí získat souhlas rakouského antimonopolního úřadu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Církev prokázala obchodního ducha. Díky dřevu loni vydělalo pražské arcibiskupství dvě stě milionů, letos sází i na byty

Byznysu církve se začalo dařit. Díky dřevu vydělala stamiliony, masivně investuje do realit

Přečíst článek
J&T kupuje firmu Spearhead, po Agrofertu bude zemědělskou dvojkou na českém trhu

J&T může koupit firmu Spearhead. Po Agrofertu bude zemědělskou dvojkou na českém trhu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme