Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nechceme dotace, ale férové podmínky, zní vzkaz zemědělců Fialovi

 ČTK

České zemědělce pálí nastavení dotací ve prospěch malých farmářů. Tvrdí, že se kvůli tomu ocitnou na hranici přežití. Apelují proto na politiky.

Reklama

V Česku se chystá dotační tunel, řekl na protestním setkání zemědělců v pražské Lucerně prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. Přesun peněz k menším farmářům povede k tomu, že střední a větší podniky nebudou schopné konkurovat firmám z okolních zemí.

Doležal zmínil, že zemědělci sdružení v Agrární komoře hospodaří na více než 60 procentech zemědělské půdy. Větší firmy jsou podle něj zásadní pro zajištění potravinové bezpečnosti.

Komora i Zemědělský svaz už od ledna protestují proti změnám v nastavení dotací na období mezi lety 2023 až 2027. Kritizují vládní rozhodnutí změnit nastavení takzvané redistributivní platby, kterou zemědělci dostávají na prvních 150 hektarů půdy. Na další dotační období to bude 23 procent z celkové částky na přímé platby, původně bylo plánováno deset procent. Více peněz tak dostanou malí farmáři, kteří návrh vítají. 

Podle Agrární komory ČR změna povede k poklesu stavů hospodářských zvířat a útlumu pěstování brambor či ovoce. Podle Doležela to povede k tomu, že místo hospodaření se budou „těžit dotace”. Varoval před tím, že kvůli tomu, že produkční zemědělci dostanou méně peněz, budou podniky rušit chovy a propouštět zaměstnance.

Hrozí to, že budou vznikat fiktivní zemědělci, kteří budou jen čerpat dotace bez produkce, dodal Doležel. Kritizoval také to, že o nastavení dotací podle něj rozhodují poradci politiků, kteří zemědělství vůbec nerozumí.

Stream ze setkání politiků se zemědělci se přehrává v úvodu tohoto článku.

Přenos z Václavského náměstí začne v 11:30.

Přenos z Václavského námětí

Pšenice, ilustrační foto

OSN: Ceny potravin se kvůli ruské invazi dál drží blízko rekordu

Světové náklady na potraviny podle předběžných odhadů OSN klesly v květnu oproti předchozímu měsíci o 0,6 procenta, zůstávají ale stále blízko svému březnovému rekordu. Hlavním důvodem je ruská invaze na Ukrajinu, která zásadně omezila export obilí z Ukrajiny, která je jedním z největších světových producentů, uvedla agentura Bloomberg. 

Přečíst článek

Oděsa, nákladní loď s obilím

Hlad, nebo „krvavé“ ruské obilí? Afrika má jasno

Spojené státy vyzvaly čtrnáct afrických zemí, aby nekupovaly obilí nabízené Ruskem, protože se s největší pravděpodobností jedná o obilí ukradené při invazi na Ukrajinu. Jenže africkým zemím hrozí hlad. Musí tak řešit morální dilema – zda riskovat případné oběti hladomoru, či od Rusů koupit nekale získané obilí, napsal The New York Times.

Přečíst článek

Reklama

Související

Konec zlatých časů. O dotace přijdou Agrofert z Babišova fondu, Hamé či Madeta

AKTUALIZOVÁNO: Konec zlatých časů. O dotace přijdou Agrofert z Babišova fondu, Hamé či Madeta

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme