Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fond Apollo převezme výrobce autodílů Tenneco a stáhne ho z burzy

Tenneco
Daniel Dančevský / poskytlo Tenneco
Veronika Kudrnová
vku

Soukromá investiční společnost Apollo Global koupí amerického výrobce automobilových součástek Tenneco. Akcionářům vyplatí dvojnásobek aktuální ceny akcií. Celkem, tj. včetně dluhu vyjde převzetí fond na 7,1 miliardy dolarů (154,1 miliardy korun), píše Bloomberg.

Reklama

 Apollo zaplatí za jednu akcii Tenneco 20 dolarů, což je dvojnásobek úterní závěrečné ceny akcií, která činila 9,98 dolaru. Na základě počtu akcií v oběhu má hotovostní transakce hodnotu přibližně 1,6 miliardy dolarů. Apollo ale převezme také dluh firmy, který na konci loňského roku činil 5,02 miliardy dolarů. Společnosti tak ocenily transakci na 7,1 miliardy dolarů včetně dluhu.

Dohodu musí ještě schválit akcionáři firmy Tenneco. Obchod by měl být dokončen ve druhé polovině letošního roku. Prodej udělá tečku za pětiletým obdobím, kdy Tenneco čelilo tlaku aktivistických investorů, výrazným propadům cen akcií i personálním otřesům v managmentu společnosti. 

Dodavatel tlumičů a dalších automobilových dílů bude i nadále fungovat pod značkou Tenneco, uvedly firmy.  „Partnerství nám umožní další růst a posílí naše zastoupení na globálních trzích,” uvedl generální ředitel Tenneco Brian Kesseler. Firma má ve 270 závodech po celém světě, včetně České republiky, 73 tisíc zaměstnanců.

Elon Musk při jedné z akcí své dopravně-stavební společnosti Boring Company.

Musk zřejmě odpískal dopravní megaplány v Kalifornii i jinde, chystá projekt v Texasu

Megaplány miliardáře a nejbohatšího obyvatele planety Elona Muska na dopravní propojení Washingtonu a New Yorku či tunelu pod dálnicí v Kalifornii zřejmě vzaly za své. Uvedla to agentura Bloomberg s odkazem na své zdroje, podle nichž se nyní hodlá šéf automobilky Tesla soustředit na projekt výzkumného a zkušebního centra pro stavbu tunelů v Texasu.

Přečíst článek

Tenneco také oznámila, že v loňském roce vykázala čistý zisk 35 milionů dolarů ve srovnání se ztrátou 1,52 miliardy dolarů v roce 2020. Celkové výnosy stouply o 17 procent na 18 miliard dolarů.

Sektor výrobců automobilových dílů je nyní v centru pozornosti. Převzetí firmy Tenneco je druhou mnohamiliardovou transakcí v odvětví za několik dní, když firma Cummins v úterý nabídla za převzetí společnosti Meritor 2,58 miliardy dolarů.

Tenneco působí i v České republice, a to pod názvem Monroe Czechia. Své výrobky dodává pod značkami Monroe, Gillet a Walker. V roce 2018 koupila firmu Federal Mogul.

Alice a Jim Waltonovi

Nejbohatší rodina na světě odtajnila své investiční sázky za pět miliard dolarů

Málo známá a dosud nenápadná investiční Walton Investment Team (WIT) zveřejnila, kam proudí miliardy dolarů rodinného klanu Waltonových. Waltonovi jsou nejbohatší rodinou v USA díky svému podílu ve Walmartu, největším maloobchodním řetězci na světě.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme