Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Farmaceutický byznys čeká další velká akvizice. Novartis kupuje amerického rivala

Novartis
ČTK
 ČTK

Švýcarská farmaceutická společnost Novartis převezme až za 3,5 miliardy dolarů (77 miliard korun) americkou biotechnologickou firmu Chinook Therapeutics. Uvedla to ve svém dnešním sdělení.

Reklama

Švýcarská spolčnost tak chce posílit léčbu ledvin, Chinook totiž vyvíjí dvě účinné látky pro poslední fázi nové léčby v této oblasti.

Akvizice zahrnuje hotovostní platbu více než 40 dolarů za akcii firmy Chinook (v celkové výši 3,2 miliardy dolarů) a možný budoucí peněžní bonus až čtyři dolary na akcii po splnění určitých výsledků vývoje. Novartis očekává, že transakci dokončí ve druhé polovině letošního roku.

Americká společnost odhaduje, že ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku uvidí stěžejní výsledky klinické studie ve třetí a poslední fázi vývoje perorálního léku atrasentanu k léčbě onemocnění ledvin známého jako IgAN. Chinook vyvíjí také zigakibart, další experimentální léčbu IgAN - třetí fázi plánuje zahájit letos ve třetím čtvrtletí.

Hemofilie - ilustrační foto

Jediný prášek za 82 milionů korun. Nejdražší lék světa nově pomáhá hemofilikům

Americký lékový ústav schválil k běžnému užití lék Hemgenix společnosti CSL Behring. Přípravek na genové bázi je určen hemofilikům a jednorázová aplikace nahrazuje dlouhodobou léčbu prostřednictvím konvenčních léků. Má to ale jeden háček. Jedna dávka Hemgenixu stojí 3,5 milionu dolarů, tedy zhruba 82 milionů korun, což z něj podle agentury Bloomberg činí momentálně nejdražší léčebný přípravek světa.

Přečíst článek

Barevně upravený mikroskopický snímek lidského embrya ještě v podobě shluku buněk.

Varovný příběh z vědy: Na honbu za slávou a patenty teď doplácejí tři batolata

Je to postup, který může naše potomky ochránit před nebezpečnými nemocemi. Zatím ovšem „jenom“ zkomplikoval život třem dětem. Umělý zásah do lidských genů má potenciál zabránit tomu, aby lidé onemocněli chorobami ovlivněnými genetickými dispozicemi. Otázka teď ovšem zní, jak to udělat správně, píše pro Newstream vědecký novinář Josef Tuček.

Přečíst článek

Vytvořit „stát dlouhověkosti“ může být dost rizikové

Vytvořit „stát dlouhověkosti“ může být dost rizikové. Rodí se nový přístup k bezpečnosti medicíny

Dlouhá desetiletí zpřísňovali zákonodárci pod tlakem veřejnosti bezpečnostní pravidla pro farmaceutický průmysl. Nyní se naopak formuje skupina lidí, která chce kvůli prodloužení života užívat i neprověřené léky. Cynicky hodnoceno: oni chtějí hodně riskovat, a my ostatní bychom – snad – mohli na jejich úkor vydělat.

Přečíst článek

Pro cyklisty je důležitá aminokyselina citrulin.

Biohacking: Přírodní viagra? Citrulin pomáhá snížit tlak a řeší problémy s erekcí

Citrulin je s trochou nadsázky řečeno „mužská aminokyselina“. Při správném využívání snižuje krevní tlak, pomáhá ale také s problémy s erekcí a zvyšuje energii. Podle studií je například ideální pro táty-cyklisty.

Přečíst článek

Už se zdálo, že svět konečně má hned dva účinné léky proti obezitě, jenže se ukazuje, že nepomohou každému.

Nové léky na hubnutí. Přinášejí nové naděje, ale i nejistoty

Už se zdálo, že svět konečně má hned dva účinné léky proti obezitě. Že si tlouštíci oddechnou a buď oni, nebo zdravotní pojišťovny sáhnou do kapsy, aby léky zaplatili. Farmaceutické firmy si naopak kapsy namastí. Jenže se ukazuje, že tyto léky nepomohou každému, píše ve svém příspěvku pro Newstream vědecký novinář Josef Tuček.

Přečíst článek

Češi tloustnou

Stát tiše přihlíží katastrofě. Češi tloustnou a cukrovku bude brzy mít 1,3 milionu z nás

Nezdravý životní styl, alkohol a tloustnutí populace může za rychle rostoucím přírůstku lidí s cukrovkou druhého typu. Dnes jich je přes milion, do osmi let jejich počet vzroste na 1,3 milionu. Nejohroženější skupinou jsou přitom senioři.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme