Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jediný prášek za 82 milionů korun. Nejdražší lék světa nově pomáhá hemofilikům

Hemofilie - ilustrační foto
Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Pix4free.org
Stanislav Šulc

Americký lékový ústav schválil k běžnému užití lék Hemgenix společnosti CSL Behring. Přípravek na genové bázi je určen hemofilikům a jednorázová aplikace nahrazuje dlouhodobou léčbu prostřednictvím konvenčních léků. Má to ale jeden háček. Jedna dávka Hemgenixu stojí 3,5 milionu dolarů, tedy zhruba 82 milionů korun, což z něj podle agentury Bloomberg činí momentálně nejdražší léčebný přípravek světa.

Reklama

Je to jako žít v neustálém strachu o život. Hemofilikům totiž při každém poranění hrozí ztráta výrazného množství krve, v extrémních případech i vykrvácení. Každá léčba jim tak může přinést výrazné zlepšení kvality života i šanci dosáhnout vyššího věku.

Doposud se užívaly konvenční léčby, které však byly dlouhodobé a stejně nevedly k úplné léčbě poruchy srážlivosti krve. Nyní přišla společnost CSL Behring s lékem Hemgenix, který je moderním lékem spadajícím do kategorie genové léčby.

Špenátový salát

Biohacking: Co znamenají prasklé koutky úst

Ještě před objevením riboflavinu moderní západní vědou doporučovaly tradiční přístupy ke zdraví jako ajurvéda nebo čínská medicína potraviny s vysokým obsahem riboflavinu právě ke zvyšování energie, zpomalení procesu stárnutí či k podpoře růstu a vývoje u dětí. Používá se také při léčbě migrén.

Přečíst článek

„Podání jediné dávky dokáže snížit počet případů krvácení o 54 procent. U 94 procent případů pak již není nutná další léčba,“ uvedla agentura Bloomberg k léku, který nyní dostal zelenou pro komerční užití od amerického lékového úřadu.

Jediným problémem je však cena oné jediné dávky. Podle agentury Bloomberg se částka vyšplhala na 3,5 milionu dolarů, tedy v přepočtu 82 milionů korun.

„Ano, ta částka je o něco vyšší, než se očekávalo. Přesto si myslím, že lék bude představovat úspěch. Za prvé: i stávající léčba je poměrně drahá a za druhé: hemofilici skutečně žijí v neustálém strachu a genová terapie zcela jistě bude pro některé zajímavou alternativou,“ uvedl pro Bloomberg investor do biotechnologií Brad Loncar.

Genová terapie: budoucnost, ale drahá

Hemgenix není prvním lékem, který svými možnostmi, ale také cenou rozvířil vody. Genová terapie se totiž stává čím dál důležitějším nástrojem pro léčbu závažných poruch či nemocí, zároveň je však stále příliš mladá a ceny jednotlivých přípravků jsou pro mnohé těžko pochopitelné.

Biohacking: Přibýváte bezdůvodně na váze? Možná máte v těle málo jódu

Málo jódu škodí, stejně tak jeho přemíra. Mít vyrovnanou hladinu jódu je extrémně důležité zejména v těhotenství. Jeho nedostatek může trvale poškodit mozek dítěte. Co jíst, abychom měli v těle jódu tak akorát?

Přečíst článek

Například přípravek společnosti Novartis Zolgensma, který usnadňuje život dětem se spinální svalovou atrofií, stál v roce 2019, kdy bylo jeho použití schváleno, 2,1 milionu dolarů. Letos dostal zelenou přípavek Zynteglo od společnosti Bluebird Bio, jenž je určen pacientům s poruchou krve beta thalassemia. A jeho cena? 2,8 milionu dolarů.

Právě cena pak byla hlavní příčinou, proč například Zynteglo v Evropě zcela propadlo a není o něj zájem, stejně jako o přípravek na Alzheimerovu nemoc Aduhelm od společnosti Biogen.

Australský bio steak

Biohacking: Jste unavení? Možná jíte málo masa

Vitamín B12 se téměř výlučně získává z masa a vajec. Vegani ho dostanou z droždí nebo musejí sáhnout po doplňcích.

Přečíst článek

Grilování - ilustrační foto

Biohacking: Vegetariánům a veganům chybí vitamin B3. Hrozí jim deprese

Vitamin B3 je pro tělo zcela zásadní a jeho nedostatek způsobuje několik nemocí i nárůst nebezpečí srdečních chorob, protože snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Vyvážená strava zajišťuje dostatečný přísun této látky. Problémy však mohou mít například vegetariáni.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Salát, zdravá strava

Biohacking: Člověk je zvíře závislé na salátech. Tedy, měl by být

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme