Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

E.ON chce být v solárech jedničkou. Koupil podíl ve firmě, která je instaluje

E.ON
ČTK
 ČTK

Energetická společnost E.ON koupila podíl 49 procent ve společnosti Sun construct, která dodává a instaluje fotovoltaické elektrárny zejména pro domácnosti. Hodnota transakce zůstává tajná.

Reklama

Sun construct byla dosud partnerem energetické skupiny, loni instalovala polovinu fotovoltaických elektráren, které E.ON svým klientům dodal. Nyní E.ON partnerství povýšil na majetkovou účast. Nově vlastní 49 procent firmy Sun construct. Podíl koupil za blíže nespecifikovanou částku.

Sun construct se ale součástí skupiny E.ON nestane. „Pevně doufáme, že s kolegy ze Sun construct vytvoříme ještě pevnější spojenectví, díky kterému se nám ve vzájemné spolupráci podaří posunout kvalitu poskytovaných služeb, a tím spokojenost našich zákazníků. Chceme se stát jedničkou na trhu v počtu instalací i ve volbě zákazníka,“ uvedla Claudia Viohlová, generální ředitelka skupiny E.ON v České republice.

Společnost Sun construct se sídlem v Českých Budějovicích byla založena v roce 2019, její zakladatelé Ondřej Pícha a Jiří Pěsta mají ve firmě nadále každý 25,5 procenta. Společnost už instalovala více než 4000 fotovoltaických elektráren, zaměřuje se především na zařízení pro domácnosti, ale má zkušenosti i se stavbami fotovoltaických elektráren pro firemní zákazníky, bytové domy, obce a státní instituce.

Soláry na každou střechu 

Firma má k dispozici více než 80 odborníků a zvládne dodat až 200 fotovoltaických elektráren měsíčně. V účetní uzávěrce za rok 2022 obrat ani zisk neuvádí, v roce 2021 hospodařila s čistým ziskem 3,5 milionu korun a obratem 36 milionů korun.

„Investiční vstup E.ONu je pro nás logickým vyústěním dlouhodobé spolupráce. Jsme připraveni se aktivně podílet na společné vizi a její následné realizaci,“ uvedli Pícha a Pěsta.

Česká energetická skupina E.ON má přes 3000 zaměstnanců, v roce 2022 měla v České republice zisk po zdanění 6,26 miliardy korun. Prostřednictvím své distribuční sítě dlouhé 66 tisíc kilometrů zásobuje elektřinou 1,5 milionu zákazníků především z jižních Čech, Vysočiny a jižní Moravy. Její tržní podíl činí asi 21 procent. V distribuci plynu disponuje více než 4000 kilometrů dlouhou sítí, zásobuje 114 tisíc odběrných míst a její podíl na trhu s plynem v ČR je asi 10,5 procenta. Firma E.ON Energie dodává elektřinu a plyn více než 1,4 milionu zákazníků, domácnostem i podnikům.

Instalovali jste soláry na střechu? Pozor na podpojištění

Padlá Malina nezvládne tisícům lidí dodělat soláry, dodá jim ale díly

Reorganizační plán Maliny je téměř hotový. Firma ho brzy představí věřitelům. Instalaci solárních panelů a tepelných čerpadel u 2500 zakázek nezvládne dokončit, klientům by ale měla dodat potřebné komponenty.

Přečíst článek

video

Zvažujeme výstavbu solární elektrárny, říká pražský arcibiskup Jan Graubner

Moderátorka Eva Čerešňáková v pořadu VIP Eva Talks na Newstream TV zpovídá české celebrity. S kamerou tentokrát navštívila pražského arcibiskupa Jana Graubnera a hovořila s ním o odpuštění i novém modelu financování církve.

Přečíst článek

Zakladatel a generální ředitel energetické skupiny Solek Zdeněk Sobotka

Solárník Sobotka se vrací s velkými projekty solárních farem do ČR

Solárník Sobotka loni za štědré podpory americké investiční společnosti BlackRock rozšířil solární farmy v Chile. Jeho společnost Solek posílila i na evropském trhu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme