Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zvažujeme výstavbu solární elektrárny, říká pražský arcibiskup Jan Graubner

Michal Nosek
nos

Moderátorka Eva Čerešňáková v pořadu VIP Eva Talks na Newstream TV zpovídá české celebrity. S kamerou tentokrát navštívila pražského arcibiskupa Jana Graubnera a hovořila s ním o odpuštění i novém modelu financování církve.

Reklama

„Financování církve stavíme na několika nohou. Kromě hospodaření v lesích jsme vsadili na nájemní bydlení, z kterého by měly být hlavně financovány platy kněží, a zvažujeme malou solární elektrárnu,“ řekl pražský arcibiskup Jan Graubner. Zásadním zdrojem peněz jsou dle něj i dary od věřících.

Arcibiskup loni oslavil 75 let, ale je připravený dál sloužit, když říká: Podal jsem sice rezignaci, ale budu sloužit dál. Nevím zda to  bude půl roku, nebo pět roků.

Svůj čas arcibiskup dělí mezi službu Bohu a manažerskou práci, ale té je  dle jeho slov méně. Na otáku jak tráví volný čas proto odpovídá rázně: Volný čas? Co to je?

Pracovní den začíná ve čtvrt na osm bohoslužbou, a pak se část dne věnuje různým jednáním. „Obecně je církev v období, kdy probíhá velká změna. Státní podpora končí a na výplaty si musíme vydělat sami. Každá diecéze to dělá po svém, má vlastní podmínky,“ popisuje novinky ve financování.

Arcibiskup opravdu pracuje intenzivně. Vstává ve čtvrt na šest a konec služby a přijímání návštěv má v půl čtvrté. Pak vyhodnocuje jednání a připravuje se na další den. „Můj den bývá velmi rozmanitý,“ bilancuje. 

Papež František jmenoval Jana Graubnera v květnu 2022 pražským arcibiskupem a 25. českým primasem, úřadu arcibiskupa se ujal 2. července téhož roku.

Dostává církev peníze z Vatikánu?

Jak arcibiskup přistupuje k odpouštění?

Co dostala církev v restitucích?

Plánuje majetek rozprodávat?

Kam církev hodlá investovat?

Dozvíte se v aktuálním díle pořadu VIP Eva Talks na Newstream TV. Video se spouští v úvodu tohoto článku. Ve formě podcastu ho najdete na vaší oblíbené podcastové platformě. Jsme na Spotify, Google Podcasts i Apple Podcasts. 

Reklama

Související

Farářka Martina Viktorie Kopecká a moderátorka Eva Čerešňáková
video

Z platu farářky bych si v Praze nezaplatila ani nájem, říká farářka Martina Viktorie Kopecká

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme