Reklama

Drahý plyn udělal z tepelných čerpadel hit. Daikin je nestíhá vyrábět, v Polsku tak vyroste nový závod za miliardy

Daikin
iStock
 ČTK

Japonský výrobce klimatizačních systémů a tepelných čerpadel Daikin investuje 1,5 miliardy zlotých (7,8 miliardy korun) do výstavby továrny na tepelná čerpadla ve středním Polsku. S odvoláním na úřad polského premiéra to uvedla agentura Reuters.

Reklama

Závod bude stát u města Gdaňsk a podle úřadu premiéra se jedná o „největší investici zahraniční společnosti v Polsku za poslední roky”.

Poptávka po tepelných čerpadlech v Evropě v souvislosti s prudkým růstem cen plynu vzrůstá. Spotřebitelé čekají na instalaci tepelných čerpadel celé měsíce. „Abychom uspokojili obrovskou poptávku po tepelných čerpadlech, chceme zvýšit naši výrobní kapacitu, a proto se společnost Daikin Europe rozhodla postavit továrnu v Polsku,” řekl za firmu Masacugu Minaka.

Tokio

Japonská vláda: Zhasněte, ale klimatizace nechte běžet. Tokio je kvůli vlně veder kousek od blackoutu

Obyvatelé Tokia a jeho okolí jsou poslední dny vystaveni teplotám šplhajícím ke 40 stupňům Celsia. Klimatizace se nezastaví a přenosové soustavě hrozí přetížení. Japonská vláda proto vyzvala na 37 milionů lidí, aby šetřili elektřinu a přestali svítit, píše server BBC.

Přečíst článek

Počet zařízení s tepelnými čerpadly k vytápění domů loni v Polsku stoupl téměř dvojnásobně na 79 tisíc kusů.

Tepelná čerpadla, někdy označovaná jako reverzní klimatizace, využívají elektřinu ke koncentraci tepelného potenciálu venkovního vzduchu, země nebo spodní vody a přeměňují ho na využitelné teplo. Jsou relativně energeticky účinnější než plynové kotle.

Evropská komise v květnu představila plán v hodnotě 210 miliard eur (5,2 bilionu korun), podle kterého má Evropa do roku 2027 ukončit svou závislost na ruských fosilních palivech a využít odklon od Moskvy k urychlení přechodu na zelenou energii. Tyto investice zahrnují 56 miliard eur na úspory energie a tepelná čerpadla.

Podle Evropské asociace tepelných čerpadel by splnění cílů plánu vyžadovalo, aby do roku 2026 bylo v EU instalováno přibližně 20 milionů tepelných čerpadel a do roku 2030 téměř 60 milionů zařízení.

grafen

Špičkový materiál pro elektroniku bude časem i v obyčejném betonu. Vyztuží ho líp než železo

Tohle by opravdu nikoho jen tak nenapadlo: grafen, „zázračný“ materiál pro elektronické aplikace, se teď začíná přidávat do betonu, který je díky tomu pevnější. Cesty vědy do praxe jsou prostě nevyzpytatelné, píše pro Newstream vědecký novinář Josef Tuček.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

plynovod, ilustrační foto

Češi a Poláci neustále kritizují Brusel, teď tu ale žadoní o peníze. Na dostavbu plynovodu Stork II

Přečíst článek
dělníci, stavba

Poláci se dočkali. Už jen pár dní a plynovodem Baltic Pipe poteče plyn z Norska

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme