Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trump řekl Orbánovi, že když přestane podpora Ukrajiny, válka skončí

Trump řekl Orbánovi, že když přestane podpora Ukrajiny, válka skončí
Profimedia
 ČTK

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických republikánů na prezidenta, nehodlá finančně podporovat Ukrajinu a je přesvědčen, že tak ukončí válku Ruska proti této zemi. Po návratu z návštěvy Spojených států, kde se sešel s Trumpem, to v rozhovoru pro televizi M1 řekl maďarský premiér Viktor Orbán.

Reklama

Trump má podle Orbána ohledně konfliktu na Ukrajině "velmi jasnou vizi, se kterou je těžké nesouhlasit". Trump podle něj nechce dát na válku "ani cent", a proto válka skončí. „Je přece zřejmé, že Ukrajina nemůže stát na vlastních nohou. A pokud jí Američané společně s Evropany nebudou dávat zbraně a peníze, válka skončí,” vyložil Orbán Trumpův pohled na válku. Bývalý americký prezident si podle něj myslí, že když Spojené státy Ukrajinu přestanou finančně podporovat, Evropa to sama nezvládne a konflikt skončí.

Trump je také přesvědčený, že pokud mají Evropané strach z Ruska nebo chtějí posílit svoji bezpečnost, mají si za to sami zaplatit, řekl Orbán, který se s republikánským politikem sešel v pátek.

Americký prezident Joe Biden

Biden zkritizoval Trumpa za schůzku s Orbánem. Chce nastolit diktaturu, řekl americký prezident

Americký prezident Joe Biden kritizoval svého předchůdce ve funkci Donalda Trumpa za schůzku s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, který podle něj usiluje o nastolení diktatury. Napsala to agentura AFP.

Přečíst článek

Řešení za 24 hodin

Ruskojazyčný servis BBC připomíná, že Trump se opakovaně pochvalně vyjádřil o ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tvrdí, že by konflikt na Ukrajině, který před více než dvěma lety rozpoutalo Rusko, dokázal vyřešit během 24 hodin. Jak by to udělal, však doposud neřekl. Spojenci někdejšího šéfa Bílého domu mezitím v Kongresu blokují další balík pomoci pro Ukrajinu, který se snaží prosadit současný demokratický prezident Joe Biden.

Orbán odmítá Ukrajinu vojensky podporovat a donedávna jako jediný významný politik v EU udržoval blízké kontakty s Ruskem. Po podzimních parlamentních volbách na Slovensku, kdy se k moci vrátila strana Směr-SD Roberta Fica, jsou vůči Moskvě shovívaví ale i slovenští vládní představitelé.

Slovenský premiér Robert Fico a český premiér Petr Fiala

Česko-slovenské vztahy ochably. Máte zájem podporovat válku, uvedl Fico

Česká vládní garnitura se rozhodla ohrozit slovensko-české vztahy jen proto, že má zájem podporovat válku na Ukrajině, zatímco slovenská vláda otevřeně mluví o míru, reagoval na rozhodnutí kabinetu českého premiéra Petra Fialy přerušit konzultace s jeho vládou slovenský premiér Robert Fico. „Je mi líto, že se to děje,“ uvedla v reakci slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Přečíst článek

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Výroky Andreje Babiše? Začíná být bezpečnostním ohrožením pro Česko, uvedl Lipavský

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) začíná být podle ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti) kvůli svým výrokům bezpečnostním ohrožením Česka. Lipavský to řekl v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Babiš v tomto týdnu kritizoval rozhodnutí české vlády přerušit konzultace se slovenskou vládou. Uvedl, že premiér Petr Fiala (ODS) úplně ničí česko-slovenské vztahy. Šéf ANO v reakci označil za hrozbu pro českou bezpečnost a suverenitu naopak Piráty.

Přečíst článek

Reklama

Související

Americký prezident Joe Biden

Biden zkritizoval Trumpa za schůzku s Orbánem. Chce nastolit diktaturu, řekl americký prezident

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme