Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Děravý Microsoft. Firma uvedla, že do jeho podnikových systémů pronikli ruští hackeři

Microsoft má v USA doplatit na daních za roky 2004 až 2013 téměř 29 miliard dolarů
iStock
 ČTK

Do podnikových systémů americké technologické společnosti Microsoft 12. ledna pronikla Ruskem sponzorovaná hackerská skupina, která ukradla některé e-maily a dokumenty z účtů zaměstnanců. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informace na blogu Microsoftu.

Reklama

Hackerům se podařilo získat přístup k "velmi malému procentu" firemních e-mailových účtů. Byly mezi nimi účty členů vrcholového vedení, zaměstnanců z oblasti kybernetické bezpečnosti, právního oddělení a další, sdělila firma. Tým Microsoftu pro výzkum hrozeb běžně vyšetřuje hackery, kteří jednají ve prospěch nebo na příkaz státu. Patří mezi ně i ruská skupina Midnight Blizzard, která podle Microsoftu stojí za útokem na něj.

Podle firmy se hackeři původně zaměřili na Microsoft, aby zjistili, co ví o jejich operacích. Použili přitom takzvanou "metodu kropení hesel" (password spraying), kdy se snaží získat neoprávněný přístup pomocí systematického testování malého počtu hesel na velkém množství uživatelských účtů. Tato metoda je účinná zejména tehdy, když uživatelé používají slabá hesla nebo stejné heslo k různým účtům. Podle Microsoftu útok začal loni v listopadu.

Blokáda systému

Microsoft dodal, že skupině zablokoval přístup do svých systémů. Zatím nemá důkazy o tom, že by hackeři pronikli do zákaznického prostředí, ke zdrojovému kódu nebo do systémů umělé inteligence.

Microsoft zveřejnil informace o útoku v návaznosti na nový regulační požadavek, který v prosinci zavedla americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC). Ten nařizuje veřejně vlastněným společnostem neprodleně zveřejňovat kybernetické incidenty. Postižené firmy musí do čtyř pracovních dnů od odhalení hackerského útoku podat zprávu o jeho dopadech, sdělit čas, rozsah a povahu narušení.

Midnight Blizzard je podle výzkumníků zaměřených na kybernetickou bezpečnost známý také jako APT29, Nobelium nebo Cozy Bear a podle úředníků americké vlády je napojen na ruskou rozvědku. Skupina je známá hlavně vniknutím do počítačových systémů Demokratické národní strany kolem voleb v USA v roce 2016.

Produkty Microsoftu jsou hojně využívány americkou vládou. Firma loni čelila kritice za své bezpečnostní postupy poté, co čínští hackeři ukradli e-maily patřící vysokým představitelům amerického ministerstva zahraničí.

Šéf společnosti OpenAI Sam Altman

Bude dostatek čipů pro AI? Altman už raději hledá sponzory na stavbu továren

Šéf společnosti OpenAI Sam Altman se snaží sehnat miliardy dolarů na výstavbu sítě továren, které by vyráběly polovodiče. S odkazem na své zdroje o tom píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme