Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

elektronika - informace o tématu

Polský prodejce Allegro loni zvýšil zisk

Polský prodejce Allegro dobývá Česko. Nabízíme desetkrát více zboží, než konkurence, zní z firmy

Největší polský internetový prodejce Allegro loni zvýšil hrubý provozní zisk (EBITDA) o 20,7 procenta na 2,41 miliardy zlotých, tedy 14,2 miliardy korun. Firma dál zvyšuje počet zákazníků v České republice, kde koupila internetovou společnost Mall Group s jejím e-shopem Mall.cz a další weby.

Přečíst článek
Apple, ilustrační foto

Aukce překonala očekávání. Jeden z prvních počítačů Apple se v USA vydražil za pět milionů

Přečíst článek
První model walkmanu představila společnost Sony 1. července 1979.

FOTOGALERIE: Walkman slaví 44 let. V dětství dnešních padesátníků jej chtěl každý

Měl postavení legendy, byl dnešními slovy řečeno „cool“, toužil po něm v osmdesátých letech snad každý. Řeč je o walkmanu, který 1. července slaví 44 let. Tolik uplynulo od chvíle, kdy jej v roce 1979 v Tokiu veřejnosti představil skateboardista se sluchátky na uších, aby dokázal, jak praktický vynález to je a jaké prudké pohyby vydrží.

Přečíst článek

Megafúze na trhu s elektronikou. Vlastníci sítí Datart a Electro World zvažují spojení

Zlínská skupina HP Tronic a slovenský řetězec se spotřební elektronikou NAY zvažují vytvoření společného holdingu. Součástí HP Tronic je maloobchodní prodejce spotřební elektroniky Datart i výrobce Eta, skupina NAY zahrnuje síť prodejen Electro World. Majitelé zvažovaným spojením reagují na trend posilování online prodejců a avizovaného nástupu online tržišť.

Přečíst článek
Apple jedná o výrobě macbooků v Thajsku, ztrojnásobil produkci iPhonů v Indii

Po Indii hledá Apple útočiště i v Thajsku. Chce tam přesunout výrobu macbooků z Číny

Technologický gigant chce přesunout výrobu notebooků MacBook do Thajska, zatímco v Indii už meziročně ztrojnásobil produkci iPhonů. K odklonu od výroby v Číně ji vedou komplikace spojené s covidovými lockdowny a ochlazení vztahů mezi Pekingem a Washingtonem.

Přečíst článek
Distributor elektroniky značky Xiaomi vyfasoval od ÚOHS pokutu za kartel

Distributor elektroniky a mobilů Xiaomi v Česku vyfasoval milionovou pokutu za kartel

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal plzeňskou firmu Beryko pokutou 24,46 milionu korun za účast v kartelové dohodě. Beryko byla spolu s pražskou firmou Witty v letech 2018 a 2019 hlavním distributorem elektroniky značky Xiaomi v Česku. Witty ale z kartelu vyvázla bez postihu.

Přečíst článek
Společnost Samsung

Samsungu klesl provozní zisk o 96 procent, firma omezí výrobu čipů

Jihokorejské společnosti Samsung Electronics klesl v prvním čtvrtletí provozní zisk o 96 procent na 600 miliard wonů (9,8 miliard korun), a dostal se tak na 14leté minimum. Firma to odhaduje v předběžných výsledcích hospodaření, popad zisku vyplynul z poklesu světového trhu s polovodiči. Samsung proto oznámil, že citelně sníží výrobu čipů, informovala agentura Reuters.

Přečíst článek
aMAZON

E-shopy čeká složitý rok, ukazují data za první kvartál

Obrat tuzemských internetových obchodů v prvním čtvrtletí meziročně klesl o 13 procent. Důvodem je ekonomická nejistota zákazníků a trvající vysoká inflace. Vyplývá to z údajů internetového srovnávače Heureka.cz.

Přečíst článek
Provozní zisk majitele Datartu loni klesl pod miliardu

Provozní zisk majitele Datartu loni klesl pod miliardu

Tržby zlínské skupiny HP Tronic loni meziročně vzrostly o pět procent na 25,3 miliardy korun. Provozní zisk EBITDA (před započtením daní, úroků a odpisů) činil 942 milionů korun, proti roku 2021 klesl v důsledku neočekávané ekonomické a mezinárodní situace o 350 milionů korun. Součástí skupiny je maloobchodní prodejce spotřební elektroniky Datart i výrobce Eta.

Přečíst článek

Ericsson propustí ve Švédsku asi 1400 lidí. A to je jen začátek. Globálně to bude mnohem víc

Švédský výrobce telekomunikačních zařízení Ericsson hodlá v rámci širšího plánu na globální snížení nákladů zrušit zhruba 1400 pracovních míst ve Švédsku, stojí v prohlášení společnosti. Podle zdrojů agentury Reuters pravděpodobně Ericsson v příštích dnech ohlásí rovněž zrušení několika tisíců pracovních míst v dalších zemích. Firma na konci loňského roku po celém světě zaměstnávala kolem 105 500 lidí, z toho zhruba 14 500 ve Švédsku.

Přečíst článek
ilustrační foto

Japonsko poprvé v tomto století vyvezlo méně elektroniky, než dovezlo

Japonsko ve druhé polovině loňského roku podle vládních údajů vykázalo v zahraničním obchodě s elektronickými zařízeními schodek 81,2 miliardy jenů (asi 13,4 miliardy korun). Je to poprvé od roku 1998, kam sahají srovnatelné záznamy, kdy pololetní vývoz elektroniky z Japonska zaostal za dovozem. Informovala o tom agentura Kjódó. Za schodkem podle ní stojí klesající konkurenceschopnost japonských produktů a přesunování výrobních aktivit japonských podniků do zahraničí.

Přečíst článek
e-shop

Lukáš Kovanda: Zoufalé e-shopy roztočí kolo obřích slev. Pro každý pátý obchod to bude poslední jízda

V Česku příštích měsíců může zkrachovat až 10 tisíc internetových obchodů, míní experti. Každý pátý e-shop bojuje o přežití. V zoufalství „posledního tažení“ pravděpodobně nabídnou až absurdně vysoké slevy. Zákazníkům se vyplatí s nákupy počkat.

Přečíst článek
Reklama

News box

Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou letu a zkušební odpal nové protiletadlové střely. Informovala o tom severokorejská oficiální tisková agentura KCNA.

Hrubý domácí produkt Ruska by se měl v letošním roce zvýšit stejným tempem jako loni, kdy vzrostl o 3,6 procenta. Předpověděl to podle agentury Reuters ruský ministr financí Anton Siluanov. "Veřejný dluh zůstává na udržitelně nízké úrovni kolem 15 procent HDP, rozpočtový deficit činí zhruba jedno procento HDP a očekává se, že tempo hospodářského růstu bude na stejné úrovni jako v roce 2023, což je 3,6 procenta," uvedl Siluanov.

Reklama
Reklama
Doporučujeme