Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

elektronika - informace o tématu

Křetínský chce kralovat evropskému trhu s domácími spotřebiči

Přední italský distributor spotřební elektroniky Unieuro zřejmě brzy změní majitele. Zájem o něj má český miliardář Daniel Křetínský.

Přečíst článek

Golden a grafen. 2D materiály, které promění svět výpočetní techniky i elektroniky

Přečíst článek
ÚOHS potrestal Electrolux pokutou 125 milionů korun

Antimonopolní úřad potrestal firmu Electrolux vysokou pokutou

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal výrobce elektroniky Electrolux pokutou 125 milionů korun za dlouholeté protisoutěžní jednání. Firma prodejcům svých výrobků zakazovala zlevnit spotřebiče pod stanovenou hranici. Společnost pochybení přiznala a nepodala rozklad, rozhodnutí úřadu je tak pravomocné.

Přečíst článek

Revoluce ve vaší kapse. Samsung představil telefony Galaxy S24 s umělou inteligencí

Společnost Samsung představuje nové telefony Galaxy S24, Galaxy S24+ a Galaxy S24 Ultra. Vstupuje tím do nové éry mobilní umělé inteligence Galaxy AI. S nejnovějšími telefony legendární série S přichází důležité změny v každodenním životě, od komunikace bez jakýchkoliv překážek po nevídané kreativní možnosti.

Přečíst článek
Skupina investorů má dost akcií na to, aby Toshibu stáhla po 74 letech z burzy.

Toshiba po letech neúspěchů opustí burzu. Její součástí byla od roku 1949

Skupina investorů vedená společností soukromého kapitálu Japan Industrial Partners (JIP) koupila 78,65 procent akcií Toshiby. Otevřela tak cestu k tomu, aby se akcie japonského průmyslového konglomerátu po 74 letech stáhly z akciového trhu. Podle dohody by k tomu mohlo dojít už koncem letošního roku. Firma to uvedla ve svém středečním sdělení.

Přečíst článek
Apple, ilustrační foto

Aukce překonala očekávání. Jeden z prvních počítačů Apple se v USA vydražil za pět milionů

Jeden z prvních osobních počítačů vyrobených společností Apple a podepsaný spoluzakladatelem firmy Stevem Wozniakem se prodal v aukci ve Spojených státech za více než 223 tisíc dolarů (bezmála pět milionů korun). Informovala o tom agentura AP s odvoláním na aukční síň RR Auction. Ta počítač Apple-1 uvedla do plně funkčního stavu a dodala k němu na míru vyrobený kryt se zabudovanou klávesnicí.

Přečíst článek
První model walkmanu představila společnost Sony 1. července 1979.

FOTOGALERIE: Walkman slaví 44 let. V dětství dnešních padesátníků jej chtěl každý

Měl postavení legendy, byl dnešními slovy řečeno „cool“, toužil po něm v osmdesátých letech snad každý. Řeč je o walkmanu, který 1. července slaví 44 let. Tolik uplynulo od chvíle, kdy jej v roce 1979 v Tokiu veřejnosti představil skateboardista se sluchátky na uších, aby dokázal, jak praktický vynález to je a jaké prudké pohyby vydrží.

Přečíst článek

Megafúze na trhu s elektronikou. Vlastníci sítí Datart a Electro World zvažují spojení

Zlínská skupina HP Tronic a slovenský řetězec se spotřební elektronikou NAY zvažují vytvoření společného holdingu. Součástí HP Tronic je maloobchodní prodejce spotřební elektroniky Datart i výrobce Eta, skupina NAY zahrnuje síť prodejen Electro World. Majitelé zvažovaným spojením reagují na trend posilování online prodejců a avizovaného nástupu online tržišť.

Přečíst článek
Apple jedná o výrobě macbooků v Thajsku, ztrojnásobil produkci iPhonů v Indii

Po Indii hledá Apple útočiště i v Thajsku. Chce tam přesunout výrobu macbooků z Číny

Technologický gigant chce přesunout výrobu notebooků MacBook do Thajska, zatímco v Indii už meziročně ztrojnásobil produkci iPhonů. K odklonu od výroby v Číně ji vedou komplikace spojené s covidovými lockdowny a ochlazení vztahů mezi Pekingem a Washingtonem.

Přečíst článek
Distributor elektroniky značky Xiaomi vyfasoval od ÚOHS pokutu za kartel

Distributor elektroniky a mobilů Xiaomi v Česku vyfasoval milionovou pokutu za kartel

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal plzeňskou firmu Beryko pokutou 24,46 milionu korun za účast v kartelové dohodě. Beryko byla spolu s pražskou firmou Witty v letech 2018 a 2019 hlavním distributorem elektroniky značky Xiaomi v Česku. Witty ale z kartelu vyvázla bez postihu.

Přečíst článek
Společnost Samsung

Samsungu klesl provozní zisk o 96 procent, firma omezí výrobu čipů

Jihokorejské společnosti Samsung Electronics klesl v prvním čtvrtletí provozní zisk o 96 procent na 600 miliard wonů (9,8 miliard korun), a dostal se tak na 14leté minimum. Firma to odhaduje v předběžných výsledcích hospodaření, popad zisku vyplynul z poklesu světového trhu s polovodiči. Samsung proto oznámil, že citelně sníží výrobu čipů, informovala agentura Reuters.

Přečíst článek
aMAZON

E-shopy čeká složitý rok, ukazují data za první kvartál

Obrat tuzemských internetových obchodů v prvním čtvrtletí meziročně klesl o 13 procent. Důvodem je ekonomická nejistota zákazníků a trvající vysoká inflace. Vyplývá to z údajů internetového srovnávače Heureka.cz.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme