Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Chybí čipy. Automobilky na Slovensku opět omezují výrobu

Bratislavský závod koncernu Volkswagen
Volkswagen Slovakia
 ČTK

Globální nedostatek čipů opět, letos už poněkolikáté, omezil výrobu aut ve slovenských továrnách automobilek Volkswagen a Stellantis. Uvedli to mluvčí obou závodů. Podobné problémy zaznamenaly také jiné automobilové koncerny.

Reklama

Slovenská divize Volkswagenu kvůli nedostatku polovodičů přerušila začátkem tohoto týdne na dva dny výrobu sportovně-užitkových vozidel (SUV), která tvoří hlavní část produkce bratislavského závodu. Tuto část produkce závod po problémem s dodávkami čipů odstavil na dva týdny už na přelomu dubna a května.

Volkswagen na Slovensku v rámci montáže SUV vyrábí modely Audi Q7, Audi Q8, Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne a Škoda Karoq. Produkce modelu Karoq se přerušení výroby nedotklo, protože tyto vozy továrna montuje na lince spolu s malými městskými vozidly, jejichž výroba pozastavena nebyla.

Už v neděli zastavila montážní linky slovenská divize skupiny Stellantis, která v Trnavě na západě Slovenska vyrábí vozidla Peugeot 208 a Citroën C3. Výroba bude kvůli nedostatku polovodičových součástek přerušena do úterý. Ze stejného důvodu podnik opakovaně přerušoval produkci od letošního března a podle mluvčího trnavské továrny Stellantisu Petera Šveca závod prozatím zrušil kolem 50 pracovních směn.

Škoda omezí výrobu ve svých závodech.

Škoda omezuje výrobu, chybí jí díly. Obdobně jsou na tom i další automobilky

Automobilka Škoda Auto výrazně omezí ve všech svých českých závodech v příštím týdnu až dvou výrobu kvůli nedostatku čipů, uvedla to mluvčí firmy Martina Gillichová. Na výrazné omezení výroby už předtím upozornily odbory.

Přečíst článek

Automobilový průmysl je hlavním motorem ekonomiky Slovenska, které si loni navzdory snížení produkce vozidel kvůli dopadům koronavirové nákazy udrželo v přepočtu na obyvatele pozici světové jedničky ve výrobě automobilů. Vedle Stellantisu a Volkswagenu v zemi také montují vozidla automobilky Jaguar Land Rover a Kia.

Svaz automobilového průmyslu Slovenska minulý týden odhadl, že výroba aut v zemi by se navzdory přetrvávajícím problémům s dodávkami polovodičových součástek letos mohla vrátit nad úroveň jednoho milionu vozidel.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Výroba automobilů.

Suchý únor pro autoprůmysl. Chybějící čipy ho na tržbách připraví o 10 miliard

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme