Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Český průmysl dále klesá. Zápornou bilanci má i zahraniční obchod, uvedli statistici

Pokles průmyslové produkce pokračoval i v srpnu
ČTK
 ČTK

Meziroční pokles průmyslové výroby v Česku v srpnu zpomalil na 1,7 procenta z červencových 2,8 procenta. Pokles zaznamenala většina průmyslových odvětví, uvedl to Český statistický úřad. Ten zveřejnil i výsledky českého stavebnictví i zahraničního obchodu, který se v srpnu propadl do schodku.

Reklama

Český průmysl i nadále klesá

Meziroční pokles průmyslové výroby v Česku v srpnu zpomalil na 1,7 procenta z červencových 2,8 procenta. Pokles zaznamenala většina průmyslových odvětví. Meziměsíčně byla průmyslová produkce o 0,2 procenta vyšší.

Srpnové výsledky průmyslu byly podle statistiků velmi podobné těm červencovým. „Většina odvětví zaznamenala meziroční pokles. Nejvíce k poklesu přispěla výroba elektřiny a plynu, kde se projevila zejména vyšší loňská srovnávací základna a dále výroba ostatních nekovových minerálních výrobků, zejména výroba stavebních hmot a skla,“ uvedl Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Dvouciferný pokles produkce v srpnu pokračoval ve výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství. Naopak nejvyšší růstový příspěvek vykázala výroba motorových vozidel, kde meziročně vzrostla jak výroba aut, tak jejich dílů. Ve výrobě ostatních dopravních prostředků a zařízení se podle statistiků opět projevilo dokončení velkých dlouhodobých zakázek na kolejová vozidla.

Továrna na výrobu součástek Volkswagen v Salzgitteru.

Volkswagen a Umicore postaví v Polsku závod na výrobu komponent pro baterie

V Polsku se budou vyrábět komponenty baterií pro elektromobily Volkswagen. Nová továrna v polské Nise se má rozjet už v roce 2025, zatímco projekt gigafactory v Líních u Plzně zatím zůstává jen na papíře.

Přečíst článek

Hodnota nových zakázek pro český průmysl klesla v srpnu meziročně o 4,2 procenta. Objednávky ze zahraničí se meziročně snížily o 3,4 procenta, tuzemské nové zakázky klesly o 5,5 procenta.

„Meziročně klesá hodnota nových zakázek již čtvrtý měsíc v řadě. Nejvýraznější podíl na tom měla odvětví výroby základních kovů, hutnictví a slévárenství a výroba chemických látek a přípravků. V srpnu se v porovnání s loňským rokem snížila hodnota nových zakázek v obou jmenovaných odvětvích téměř o pětinu,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová.

Zakázky naopak přibyly ve výrobě ostatních dopravních prostředků a zařízení, ve farmaceutickém průmyslu a ve výrobě elektrických zařízení. U motorových vozidel byla hodnota nových zakázek na prakticky stejná jako v minulém roce.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v srpnu 2023 meziročně snížil o dvě procenta a jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda meziročně vzrostla o devět procent.

Další záporná bilance pro český zahraniční obchod

Zahraniční obchod ČR skončil v srpnu schodkem 3,8 miliardy korun, meziročně byl o 25,4 miliardy korun menší. Vývoz výrazně ovlivnil pokles cen elektřiny, dovoz pokles cen ropy a zemního plynu. Letos je to druhá záporná bilance

„V zahraničním obchodu se zbožím byl i druhý prázdninový měsíc ve znamení červených hodnot, přestože se deficit meziročně zmenšil. Obchodní bilance za srpen skončila záporná, dovoz meziročně poklesl a vývoz byl rovněž nižší,“ uvedl Stanislav Konvička z oddělení obchodní bilance ČSÚ.

Vývoz meziročně klesl o šest procent na 333,6 miliardy korun a dovoz o 12,2 procenta na 337,4 miliardy korun. Letošní srpen měl stejný počet pracovních dní jako srpen v předchozím roce. Meziměsíčně se po sezónním očištění snížil vývoz o půl procenta a dovoz o 1,7 procenta.

Výrobce dronů Primoco UAV meziročně zdvojnásobil zisk a tržby rostly trojnásobně

Český výrobce bezpilotních letounů Primoco UAV dosáhl rekordního zisku

Společnost Primoco UAV má za sebou úspěšných devět měsíců letošního roku. Český výrobce bezpilotních letounů meziročně zdvojnásobil zisk a tržby rostly více než trojnásobně. Čistý zisk dosáhl rekordních 126 milionů korun a tržby stouply na 372 milionů korun.

Přečíst článek

Na schodku srpnové obchodní bilance se podepsal především pokles obchodu s elektřinou o 10,6 miliardy korun. U obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji se deficit zvětšil o 2,1 miliardy korun a u obchodování s elektrickými zařízeními o 1,1 miliardy korun. Příznivý vliv měl meziročně menší schodek obchodu s ropou a zemním plynem o 17,2 miliardy korun vlivem poklesu cen na zahraničních trzích. Přebytek obchodu s motorovými vozidly stoupl o 4,5 miliardy korun. O stejnou částku jako u vozidel stoupla i bilance obchodu se základními kovy.

V průběhu osmi měsíců roku dosáhl přebytek obchodní bilance 65,2 miliardy korun. Vloni ve stejném období byl v deficitu 137,6 miliardy korun. Od začátku roku stoupl vývoz o 2,5 procenta, zatímco dovoz klesl o 4,4 procenta.

Stavebnictví zpomalilo meziroční pokles

Stavební výroba v ČR v srpnu zpomalila meziroční pokles na 0,2 procenta z červencových 2,1 procenta. Více se dařilo pozemním stavbám, což jsou stavby budov, zatímco produkce v inženýrském stavitelství, kam spadá budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, se snížila. 

Produkce v pozemním stavitelství se ve druhém prázdninovém měsíci meziročně zvýšila o 0,6 procenta, v inženýrském klesla o dvě procenta.

Stavební úřady vydaly proti loňskému srpnu o 8,4 procenta méně stavebních povolení, ale jejich orientační hodnota stoupla. „V srpnu rostla orientační hodnota vydaných stavebních povolení téměř o třetinu, což bylo ovlivněno povolením devíti staveb s rozpočty nad miliardu korun. Po jejich odečtení by orientační hodnota rostla pouze o dvě procenta,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Developer J&T Real Estate odkoupil dva hektary pozemků na Rohanském poloostrově

Developer J&T Real Estate odkoupil dva hektary pozemků na Rohanském poloostrově

Developerská společnost J&T Real Estate odkoupila od Konsorcia Rohan, ve kterém má poloviční podíl Sekyra Group, dva hektary stavební plochy na Rohanském ostrově v pražském Karlíně.

Přečíst článek

Zahájených i dokončených bytů v srpnu podle statistiků meziročně ubylo. Počet bytů, které se začaly stavět, klesl o 23,1 procenta na 3102 a počet bytů, jejichž stavba skončila, se snížil o 21,8 procenta na 2792.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebních firmách s 50 a více zaměstnanci meziročně stoupl o 0,6 procenta. Jejich průměrná hrubá měsíční mzda byla proti loňskému srpnu o 9,7 procenta vyšší.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme