Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Studie: Česko je pro výrobce nejatraktivnější z Evropy

Výroba elektrického pohonu pro modely BMW iX a BMW i4.
BMW Group
Petra Jansová
pej

Z hlediska podmínek pro výrobní firmy je Česká republika nejlepší v Evropě. V celosvětovém žebříčku zaujala páté místo za Čínou, Indií, Spojenými státy a Kanadou. 

Reklama

Česko se již potřetí za sebou stalo nejlépe hodnocenou evropskou zemí v tzv. základním hodnocení žebříčku poradenské společnosti Cushman & Wakefield. Ten zohledňuje provozní podmínky a nákladovou konkurenceschopnost. Oproti loňsku si Česko pohoršilo o jednu příčku, a to především kvůli růstu nákladů na pracovní sílu v celém regionu CEE. Na čtvrté pozici ho vyměnila Kanada. 

„Česká republika si stále drží výhodnou pozici při rozhodování nadnárodních firem, kam umístit výrobu. Vyniká především díky vhodné kombinaci zásadních faktorů, jež tato strategická rozhodnutí ovlivňují,“ konstatuje Jiří Kristek, partner a vedoucí pronájmu průmyslových ploch a nákupních parků, Cushman & Wakefield.

průmyslová výroba, ilustrační foto

Exportérům se daří. EGAP pojistil zboží za 45 miliard

Vývoz roste zejména směrem na východ. Největší přírůstek hlásí Asie.

Přečíst článek

Nízké náklady a přiměřené náklady

Oproti loňsku si ale Česko polepšilo v žebříčku, jež hodnotí rizika. Ze sedmého místa se dostalo na páté. V tomto srovnání ale nehraje Česká republika v Evropě prim. Na čtvrtém místě skončilo Finsko, pohledem nákladů je sice dražší, ale pyšní se jednou z nejnižších úrovní geopolitického rizika.

Z hlediska nákladů na pracovní sílu je zároveň Česko mnohem dražší než například Rusko, Bulharsko nebo Rumunsko. V žebříčku sestaveném na základě této proměnné se Česko umístilo až ve druhé čtvrtině.

Elektromobil, ilustrační foto

PwC: Česko v prodejích aut do zásuvky výrazně zaostává, jejich podpora je slabá

Benzínovým a dieselovým motorům kvůli evropské regulaci postupně zvoní hrana. Prodeje elektromobilů rostou o desítky procent. V desítce sledovaných zemí západní Evropy mají přitom elektrický či hybridní pohon téměř čtyři auta z deseti. Šampionem v elektromobilitě je Norsko, Česko ale výrazně zaostává. Jen jedno ze sta prodaných aut v Česku je elektrické.

Přečíst článek

Zotavení z krize

Analýza řešila i schopnost jednotlivých zemí zotavit se z koronavirové krize sledováním procenta proočkovanosti populace a předpokládaným růstem HDP. Zde se Česko umístilo rovněž ve druhé čtvrtině, první místo žebříčku zaujala Čína, následovaná Irskem a Nizozemskem. „Česká republika se, i přes pomalejší rozjezd očkování, rychle řadí mezi progresivní státy, které se ucházejí o to, aby se z koronavirové krize dostaly co nejrychleji. Realizované kroky jsou zásadní pro to, aby výrobní sektor mohl fungovat bez jakýchkoli překážek či omezení,” dodal Kristek.

Žebříček Global Manufacturing Risk Index 2021 každoročně sestavuje poradenská společnost Cushman & Wakefield na základě dat pocházejících ze Světového ekonomického fóra, Moody’s Analytics či Světové banky. 

Kino, ilustrační foto

Kina se probírají z koronavirové letargie, jde to ztuha. Hitem může být Zátopek

Koronavirové restrikce vlády zasáhly kina nesmírně tvrdě. Byla zavřená téměř osm měsíců. Teď se snaží tento marasmus, který provozovatelům biografů, distributorům i filmovým tvůrcům přinesl obrovské finanční ztráty, překonat. Ale jde to ztuha.

Přečíst článek

>>>>>>Další zprávy z ekonomiky čtěte v naší rubrice Money.<<<<<<

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme