Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Exportérům se daří. EGAP pojistil zboží za 45 miliard

průmyslová výroba, ilustrační foto
Pixabay

Vývoz roste zejména směrem na východ. Největší přírůstek hlásí Asie.

Reklama

Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) za první pololetí letošního roku podle svého generálního ředitele Jana Procházky pojistila český vývoz do 40 zemí, letos by mohla překročit rekordních 50 států. Největší růst EGAP sleduje u Asie. Procházka to dnes řekl na Českém exportním fóru.

EGAP v počtu zahraničních trhů, na které podpořilo export už za loňský rok dosáhla rekordu. Český vývoz za 45 miliard korun směřoval do 47 zemí. „Pro mě to bylo naprosto neuvěřitelné číslo, přece jenom zemí na světě není nekonečné množství. Teď už máme pololetní výsledky a víme, že jsme podpořili firmy ve 40 zemích. Sice to neznamená, že do konce roku to bude 80, ale možná to číslo překročí 50,“ uvedl Procházka. EGAP v roce 2019 pojistila export v objemu 40,2 miliardy na 35 zahraničních trhů.

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Rusnok: Inflační nálož v ekonomice je silná. Nevylučuji razantnější zvýšení úroků

Inflace skončila nad prognózou ČNB. Debata bankovní rady bude nyní o tom, zda nadále zvyšovat úrokové sazby postupnými kroky nebo přistoupit i k razantnějšímu zvýšení. Na exportním fóru to dnes řekl guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Přečíst článek

Z letošních pojištěných exportů jich podle Procházky 52,7 procenta míří do Asie. Nelze podle něj přitom jmenovat zemi, která by výrazně vybočovala. V Asii je pro české vývozce velký potenciál i podle Marka Svobody z odboru ekonomické diplomacie ministerstva zahraničních věcí.

Zájem o Afriku roste

Za perspektivní trh přitom považuje také Afriku, kde je patrný růst populace a lze tak odhadovat rostoucí touhu po spotřebě. „Nám se do budoucna perspektivními trhy zdá indopacifický region a Afrika, tam budeme směřovat i v rámci našeho předsednictví EU naše témata,“ řekl na Českém exportním fóru.

EGAP dále podle Procházky sleduje významný návrat českých vývozců k Rusku. „Je tam třikrát více Ruska než v loňském roce. Vždy jsme měli nějaké objemy do Ruska, po krizi to spadlo. Všichni hledali jiné obchody, Rusové se snažili lokalizovat výroby. Dneska jsme se přesunuli do fáze, že něco se jim povedlo, něco se jim nepovedlo, ale zase Češi poměrně výrazně dodávají a pojišťují si svoje obchody do Ruska,“ uvedl Procházka. Větší aktivitu českých exportérů lze podle Procházky sledovat také na Ukrajinu.

EGAP pojišťuje zejména bankovní úvěry se splatností delší než dva roky na financování vývozu velkých energetických, strojních a technologických zařízení, investičních celků, dopravních staveb a investic, a to především do zemí s vyšším rizikem nezaplacení na straně kupujících. Vznikla v roce 1992, spadá pod ministerstvo financí. Vláda na konci roku 2019 schválila, že se EGAP stane 100procentním akcionářem České exportní banky.

Čínský export, ilustrační foto

Čínské přístavy kolabují. Terminál v Ning-po je stále uzavřený

Třetí největší kontejnerový přístav světa v čínském městě Ning-po zůstává od minulé středy nadále částečně uzavřený.  Odstávka provozu naruší mezinárodní obchod, může dále zdražovat zboží.

Přečíst článek

Sportbar, ilustrační foto

Tržby české gastroscény táhnou sportbary

Přetrvávající pandemická omezení stále nedovolila některým typům zařízení naplno obnovit provoz. Navzdory tomu tržby české gastroscény v červenci byly nejvyšší za uplynulých dva a půl roku. Z části za to může zdražovaní. Vyplývá to z údajů společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá víc než čtvrtina gastroprovozů v Česku. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Agroexportéři častěji pojišťují u EGAP export na východ. Do Kazachstánu míří čističky obilí JK Machinery

Přečíst článek
V případě války na Ukrajině hrozí zdražení pohonných hmoty v Česku nad 45 korun za litr

Rusko je pro český obchod méně důležité než Belgie. Případný konflikt pocítí Češi na výrazném zdražení benzínu

Přečíst článek
mezinárodní obchod, ilustrační foto
video

České exportní fórum: Kam se řítí český export? Sledujeme debatu odborníků

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme