Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

České dráhy vypsaly tendr na dodávku 15 bateriových vlaků za 3,4 miliardy

Průvodčí, České dráhy
ČTK
 ČTK

České dráhy vypsaly zadávací řízení na dodání a servis 15 bateriových vlaků. Odhadovaná cena zakázky je asi 3,4 miliardy korun. Do provozu by mohly být nasazeny už v roce 2025.

Reklama

Pro provoz v Moravskoslezském kraji ČD poptávají 15 vlaků s dojezdem nejméně 80 kilometrů v bateriovém režimu. Uvedl to mluvčí ČD Lukáš Kubát. Předpokládaná cena investice zahrnující pořízení vlaků, vybraných náhradních dílů a servis po dobu 15 let je podle něj 3,4 miliardy korun. V budoucnosti dopravce plánuje pořízení dalších bateriových vlaků pro různé regiony České republiky. Nasazení prvních bateriových vlaků předpokládá v roce 2025.

Bez emisí a přestupů

Mezi regionálními objednavateli dopravy se zvyšuje zájem snižovat emise skleníkových plynů a zkvalitňovat dopravní obslužnost, řekl generální ředitel a předseda představenstva Českých drah Michal Krapinec. Oboje podle něj splňují elektrické jednotky s bateriemi, které jsou na elektrifikovaných úsecích napájeny přímo z troleje a na neelektrifikovaných tratích zajišťuje pohon elektřina akumulovaná v baterii.

České dráhy odstoupily od modernizace desítek „honeckerů“, dodavatel zkrachoval

České dráhy zrušily modernizaci desítek „honeckerů“, dodavatel zkrachoval

Státní železniční dopravce České dráhy (ČD) odstoupil od smlouvy na modernizaci desítek osobních vozů řady Bdmtee, kterým se za jejich původ v NDR přezdívalo Honeckery. Dodavatel prací za stovky milionů korun, firma Tratec - CS z Děčínska, totiž zkrachoval. Jako první o tom informoval server Zdopravy.cz.

Přečíst článek

Novými vozidly budou ČD jezdit bez přestupu mezi elektrifikovanými i neelektrifikovanými tratěmi, uvedl Krapinec. Cestujícím tak odpadnou přestupy mezi elektrickou a motorovou soupravou. Díky tomu ČD nabídnou přímé spoje bez přestupu z různých koutů kraje, například z Krnova nebo Budišova nad Budišovkou, přímo do centra Ostravy a zároveň budou nahrazeny motorové vlaky a sníženy emise skleníkových plynů.

České dráhy chtějí koupit 15 jednotek ve dvousystémovém provedení pro napájení z troleje a navíc z baterie. Půjde o bezbariérová, nízkopodlažní vozidla s klimatizovanými oddíly, nejméně 135 místy k sezení v první a ve druhé třídě, prostorem pro osoby na vozíku, kočárky a jízdní kola, vybavená moderním audiovizuálním informačním systémem, zásuvkami pro napájení elektroniky cestujících nebo wi-fi, doplnil člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Jiří Ješeta.

100 miliard do roku 2030

Bateriové jednotky budou vybaveny zabezpečovacím a komunikačním systémem ETCS a GSM-R. Při napájení z troleje budou mít maximální rychlost 160 km/h a z baterie 120 km/h. Baterie musí umožnit dojezd nejméně 80 kilometrů. Jednotky budou vybaveny systémem rekuperace, který umožní elektřinu vyrobenou při brzdění vracet zpět do trakční sítě nebo do baterií. Díky tomu se sníží energetická náročnost nových vlaků, uvedl dopravce.

České dráhy plánují v rámci Strategie 2030 investovat do obnovy vlaků do roku 2030 až 100 miliard korun. V současné době mají objednáno 110 elektrických jednotek RegioPanter, 76 motorových jednotek PESA, 20 devítivozových expresních souprav ComfortJet a 50 elektrických lokomotiv Siemens Vectron pro rychlost 230 km/h. Na linkách s novými vozidly sleduje národní dopravce rostoucí zájem o cestování.

Lukáš Kovanda: Naše energetické „zelenání“ zaplatí naše děti. I s úroky

Lukáš Kovanda: Naše energetické „zelenání“ zaplatí naše děti. I s úroky

Z hlediska evropské energetiky válka na Ukrajině v roce 2022 jenom uspíšila proces, který měl přijít tak jako tak. Zdražila fosilní paliva. Inflace, která v důsledku toho panuje, měla nastat i bez války. Jen by byla rozprostřena do delšího časového úseku. Ač se to zatím příliš nezdá, válka tak vlastně odhaluje, že zelená agenda EU je zatím prakticky neuskutečnitelná, stejně jako Green Deal.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme