Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česká pošta rozdá 1600 zaměstnancům výpovědi

Česká pošta
ČTK
 ČTK

Česká pošta v rámci své transformace zruší některé své pobočky. V této souvislosti dojde i na masivní propouštění pod dohledem odborů. Výpověď dostane 1600 zaměstnanců.

Reklama

Česká pošta rozdá výpovědi asi 1600 zaměstnanců. Další z předpokládaných 2269 rušených míst jsou neobsazená. Na pracovněprávní stránku podávání výpovědí a dodržování stanovených kritérií propouštění budou dohlížet odboráři České pošty. Po dnešním jednání vedení pošty se zástupci odborů to řekl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Management zároveň s provozními zaměstnanci vytvoří platformu, která bude vyhodnocovat zavádění nových pracovních postupů na České poště. S odboráři se má vedení podniku setkávat i nadále, dodal mluvčí. Pošta v současnosti zaměstnává asi 25 tisíc lidí.

Česká pošta

Transformace České pošty bude stát přes osm miliard

Náklady na transformaci České pošty zřejmě přesáhnou osm miliard korun. Podnik na transformační proces použije státní zdroje, půjčky od bank i prostředky z prodeje nepotřebného majetku. Finanční model transformace by měl být schválený letos na jaře. Po jednání vlády to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Přečíst článek

Česká pošta se chystá na zrušení 300 z 3200 poboček. Pošty mají být rušené ve větších obcích nad 2500 obyvatel, kde je více poboček. Docházková vzdálenost na nejbližší poštu stoupne ze dvou na tři kilometry. Propouštěným zaměstnancům firma nabídne jinou pracovní pozici nebo rekvalifikaci.

Snížení počtu poboček musí ve formě nařízení schválit vláda. Pošta pak zveřejní seznam rušených provozoven a přesný počet propouštěných zaměstnanců. Pobočky se mají rušit k 1. červenci letošního roku.

Rušením poboček chce pošta snížit ztrátu. Ta za loňský rok dosahuje 1,5 miliardy korun. Pokud by nepřijala úsporná opatření, skončila by letos v insolvenci. Součástí rušení pošt je i zrušení až 2269 pracovních pozic. Z nich je ale část neobsazená, proto pošťáků odejde výrazně méně. Podnik bude také nabízet rekvalifikace nebo jiná místa.

Lukáš Kovanda: Propouštění v České poště je správné. I v lidnatější Belgii mají méně pošťáků

Česká pošta letos propustí několik tisíc zaměstnanců. Budou mezi nimi doručovatelé, zaměstnanci na přepážkách i lidé ze správního aparátu. V mezinárodním srovnání dává takový krok smysl. A ekonomické opodstatnění má také z důvodu napjatých veřejných rozpočtů, které je nyní třeba oddlužovat, píše ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Zrušení poboček je jedním z prvních kroků chystané transformace České pošty. Během dvou let by se měla rozdělit na státní podnik provozující pobočky, které poskytují základní poštovní a finanční služby, a komerční akciovou společnost nabízející balíkové a logistické služby. Celý proces má být hotový v roce 2025 a vyjde na víc než osm miliard korun.

Česká pošta propustí 2269 lidí. Doručovatelé balíků či řidiči ale mohou být v klidu

AKTUALIZOVÁNO: Česká pošta zruší 2269 pracovních míst. Odbory chystají demonstraci, a možná i stávku

Česká pošta k 1. červnu propustí až 2269 zaměstnanců. Z toho bude 1388 lidí na přepážkách, 511 doručovatelů a 320 pracovníků nižšího managementu. Informace Mladé fronty Dnes (MfD) státní podnik potvrdil s tím, že celkové číslo udává maximální počet pracovních pozic. Některé z nich jsou nyní neobsazené, nejde tak o přesný počet propuštěných zaměstnanců, uvedl mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Pobočka pobočky České pošty Ostrava 39 - OC Forum Nová Karolina

Zavření poboček, škrty a vyhazovy prospěly České poště. Ta loni snížila ztrátu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme