Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Byl to komplot, hlásá exšéf Nissanu a žaluje automobilku o více než miliardu dolarů

Carlos Ghosn
Profimedia

Příběh jak z pera hollywoodského scénáristy se dočká dalšího pokračování. Exšéf automobilky Nissan Carlos Ghosn před pár lety v Japonsku obviněný ze zpronevěry firemních peněz vrací úder z Libanonu, kam v roce 2019 uprchl. Automobilku žaluje o více než miliardu dolarů.

Reklama

Bývalý šéf Nissanu Carlos Ghosn podal v Libanonu žalobu na japonskou automobilku, další dvě společnosti a 12 lidí. V žalobě z 18. května je obviňuje z pomluvy, urážky na cti a falšování věcných důkazů. Žádá přes jednu miliardu dolarů (přes 21,8 miliardy korun). Píše agentura Reuters. Nissan se k věci zatím nevyjádřil.

Ghosn byl architektem francouzsko-japonské aliance Renault-Nissan, do níž se v roce 2016 zapojila také automobilka Mitsubishi. V roce 2018 byl v Japonsku zatčen a obviněn z několika trestných činů, mimo jiné ze zneužití firemních peněz a z toho, že nepřiznal všechny své příjmy.

Nissan

Nissan se připojí k divizi elektromobilů, ale výměnou za snížení podílu Renaultu

Japonská automobilka Nissan Motor. naléhá na svého partnera, francouzskou automobilku Renault, aby snížil svůj podíl v Nissanu a zreorganizoval jejich více než 20 let starou alianci. Napsal to list The Wall Street Journal (WSJ).

Přečíst článek

Azyl v Libanonu

Vinu Ghosn popírá. Tvrdí, že jeho zadržení bylo součástí spiknutí vedoucích pracovníků Nissanu, jehož cílem bylo zablokovat fúzi. V Japonsku byl propuštěn na kauci. Na konci roku 2019 ze země uprchl do Libanonu na palubě soukromého letadla schovaný v bedně na hudební nástroje.

Reklama

Kvůli obvinění ze zpronevěry firemních peněz a údajně nepřiznaným příjmům Ghosna čeká v Japonsku soudní proces. Po příletu do Libanonu Ghosn prohlásil, že utíká před „zmanipulovaným“ soudním systémem v Japonsku a jeho cílem je očistit své jméno. Soudní zdroj uvedl, že soudní jednání se bude konat 18. září.

New York žaluje jihokorejské automobilky za to, že jejich vozy jdou příliš snadno ukrást

Zlodějíčci aut mají s vozy značek Kia a Hyundai snadnou práci. Návod, jak je snadno odcizit, navíc koluje na sociální síti TikTok. Nejlidnatější americké město New York teď proti tomu vystoupilo. Zažaluje jihokorejské automobilky za to, že se dopustily nedbalosti, když vozy dostatečně nezabezpečily proti krádežím.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na setkání s novináři

Korupční skandál na Ukrajině. Úředníci si obstarávali falešná potvrzení o invaliditě

Přečíst článek
Podzimní mlhavé počasí kolem zchátralého kostela sv. Mikuláše

David Ondráčka: Potěmkinova vesnice v Bruselu. Nová směrnice povede ke korupci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme