Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Byl to komplot, hlásá exšéf Nissanu a žaluje automobilku o více než miliardu dolarů

Carlos Ghosn
Profimedia

Příběh jak z pera hollywoodského scénáristy se dočká dalšího pokračování. Exšéf automobilky Nissan Carlos Ghosn před pár lety v Japonsku obviněný ze zpronevěry firemních peněz vrací úder z Libanonu, kam v roce 2019 uprchl. Automobilku žaluje o více než miliardu dolarů.

Reklama

Bývalý šéf Nissanu Carlos Ghosn podal v Libanonu žalobu na japonskou automobilku, další dvě společnosti a 12 lidí. V žalobě z 18. května je obviňuje z pomluvy, urážky na cti a falšování věcných důkazů. Žádá přes jednu miliardu dolarů (přes 21,8 miliardy korun). Píše agentura Reuters. Nissan se k věci zatím nevyjádřil.

Ghosn byl architektem francouzsko-japonské aliance Renault-Nissan, do níž se v roce 2016 zapojila také automobilka Mitsubishi. V roce 2018 byl v Japonsku zatčen a obviněn z několika trestných činů, mimo jiné ze zneužití firemních peněz a z toho, že nepřiznal všechny své příjmy.

Nissan

Nissan se připojí k divizi elektromobilů, ale výměnou za snížení podílu Renaultu

Japonská automobilka Nissan Motor. naléhá na svého partnera, francouzskou automobilku Renault, aby snížil svůj podíl v Nissanu a zreorganizoval jejich více než 20 let starou alianci. Napsal to list The Wall Street Journal (WSJ).

Přečíst článek

Azyl v Libanonu

Vinu Ghosn popírá. Tvrdí, že jeho zadržení bylo součástí spiknutí vedoucích pracovníků Nissanu, jehož cílem bylo zablokovat fúzi. V Japonsku byl propuštěn na kauci. Na konci roku 2019 ze země uprchl do Libanonu na palubě soukromého letadla schovaný v bedně na hudební nástroje.

Kvůli obvinění ze zpronevěry firemních peněz a údajně nepřiznaným příjmům Ghosna čeká v Japonsku soudní proces. Po příletu do Libanonu Ghosn prohlásil, že utíká před „zmanipulovaným“ soudním systémem v Japonsku a jeho cílem je očistit své jméno. Soudní zdroj uvedl, že soudní jednání se bude konat 18. září.

New York žaluje jihokorejské automobilky za to, že jejich vozy jdou příliš snadno ukrást

Zlodějíčci aut mají s vozy značek Kia a Hyundai snadnou práci. Návod, jak je snadno odcizit, navíc koluje na sociální síti TikTok. Nejlidnatější americké město New York teď proti tomu vystoupilo. Zažaluje jihokorejské automobilky za to, že se dopustily nedbalosti, když vozy dostatečně nezabezpečily proti krádežím.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme