Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Buffett přikoupil další pojišťovnu, v přepočtu za víc než čtvrt bilionu korun

Warren Buffett
ČTK/AP
Veronika Kudrnová
vku

Americká společnost Berkshire Hathaway investora Warrena Buffetta koupí za 11,6 miliardy dolarů (259 miliard korun) pojišťovnu Alleghany.

Reklama

Berkshire Hathaway nákupem pojišťovny Alleghany posílí váhu pojišťoven ve svém portfoliu. Firma, jejíž 91letý ředitel Warren Buffett si ještě před několika týdny stěžoval, že nenachází dobré investiční příležitosti, to uvedla ve svém sdělení.

Berkshire získá všechny akcie Alleghany v oběhu za 848,02 dolaru za akcii v hotovosti. To představuje přibližně 30procentní prémii k průměrné ceně akcií za poslední měsíc. Transakce, která byla jednomyslně schválena oběma představenstvy, představuje celkový vlastní kapitál v hodnotě přibližně 11,6 miliardy dolarů. Pořizovací cena je pak 1,26násobek účetní hodnoty Alleghany k 31. prosinci 2021.

Warren Buffett

Zatímco Bezos i Musk chudnou, Buffett bohatne. Je zpět mezi dolarovými stamiliardáři

Zatímco ostatní chudnou, Warren Buffett bohatne. Investor, který je známý svým vlažným postojem k akciím technologických firem, se vrátil do pětice nejbohatších lidí na světě. Upozornil na to server agentury Bloomberg. Podařilo se mu to i díky sázce na akcie ropné společnosti Occidental Petroleum.

Přečíst článek

„Berkshire bude dokonalým trvalým domovem pro Alleghany, společnost, kterou pozorně sleduji už 60 let,” uvedl Buffett, který je předsedou správní rady a generálním ředitelem Berkshire Hathaway. „Rodina Kirbyových vytvořila podnik, který má mnoho podobností s Berkshire Hathaway,“ dodal.

„Moje rodina a já jsme významnými akcionáři Alleghany již více než 85 let a jsme na to hrdí. Naše vlastnictví vyvrcholí touto přesvědčivou transakcí s Berkshire Hathaway. Dohoda představuje vzácné spojení sil s podobně smýšlejícím a vysoce respektovaným investorem a obchodním lídrem,“ řekl předseda představenstva pojišťovny Jefferson W. Kirby.

„Podpora, odborné znalosti a zdroje společnosti Berkshire Hathaway pomůžou Alleghany v dalším růstu. Je to skvělá příležitost. Z transakce budou těžit vlastníci, podniky, zákazníci i zaměstnanci společnosti Alleghany,“ doplnil Joseph P. Brandon, prezident a generální ředitel společnosti Alleghany.

Alleghany sídlí v New Yorku, v roce 1929 ji založili železniční podnikatelé Oris a Mantis Van Sweringenovi. Působí především v oblasti majetkového a úrazového pojištění a také v pojištění prostřednictvím dceřiných společností a investic. Vlastní rovněž zajišťovnu TransRe. Z železniční společnosti ji přetvořila na pojišťovací a investiční firmu rodina Kirbyových.

V portfoliu společnosti Berkshire jsou pojišťovny zastoupeny velmi významně. Berkshire už vlastní pojišťovnu Geico, která pojišťuje automobily, a zajišťovnu General Reinsurance.

Berkshire očekává, že transakce bude dokončena v letošním čtvrtém čtvrtletí. Alleghany pak bude fungovat jako nezávislá součást Berkshire Hathaway.

Americký miliardář a filantrop Warren Buffett odchází z rady Nadace Gatesových.

Špatné investice se nevyhýbají ani miliardářům

Multimilionáři a miliardáři musejí mít čich na dobré investice. Ani jim se ale nevyhýbají přehmaty, občas dokonce naletí podvodníkům.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme