Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Amazon za miliardy koupí výrobce „pandemického miláčka” mezi vysavači, společnost iRobot

Amazon - logo
ČTK
Dušan Kütner
duk

Společnost Amazon získá za 1,7 miliardy dolarů společnost iRobot, nejvíce známou pro svůj robotický vysavač Roomba. Akvizice je čtvrtým největším obchodem Amazonu, uvedl server CNBC.

Reklama

Společnosti oznámily, že Amazon získá iRobot za 61 dolarů za akcii v hotovosti, což oceňuje výrobce Roomby na 1,7 miliardy dolarů (asi 41 miliard korun). Dohoda prohloubí přítomnost Amazonu ve spotřebitelské robotice, napsal server CNBC.  iRobot je nejlépe známý pro svůj robotický vysavač Roomba, ale od té doby rozšířil svou produktovou řadu o další domácí úklidové roboty, jako jsou mopy a sekačky na trávu. 

Šéf českého Amazonu Michal Šmíd

Šéf Amazonu Michal Šmíd: Od začátku války lidé skupují solární panely

Pandemie a válka patří mezi černé labutě, které zásadně ovlivňují globální obchod. Výrazně se to projevuje na tržbách e-shopů v čele s Amazonem, jenž zbrzdil růst. „Pokud by někdo očekával, že v necovidovém roce následujícím po covidovém roce porostou objemy stejným způsobem, jako rostly předtím, tak se samozřejmě mýlí. Z čísel evropského trhu, která já vidím, tak na objemech pořád proti rekordnímu roku 2021 rosteme,“ prozrazuje šéf českého Amazonu Michal Šmíd.

Přečíst článek

Amazon loni odvážně vsadil na interiéry, když představil domácího robota Astro, zařízení za 1500 dolarů, které je vybaveno digitálním asistentem Alexa a může sledovat spotřebitele v jejich domovech. Také uvedla na trh řadu chytrých domácích zařízení, jako jsou zvonky Ring, stejně jako hlasem aktivované teploměry a mikrovlnné trouby.

„Během mnoha let tým iRobot prokázal svou schopnost znovu objevit, jak lidé uklízí pomocí produktů, které jsou neuvěřitelně praktické a vynalézavé – od úklidu, kdy a kde zákazníci chtějí a zároveň se stroje vyhýbají běžným překážkám v domácnosti, až po automatické vyprazdňování sběrného koše,“ řekl Dave Limp, šéf hardwarových zařízení Amazonu.

Čtvrtá největší akvizice Amazonu

Akvizice je čtvrtým největším obchodem Amazonu – za nákupem potravinářského řetězce Whole Foods za 13,7 miliardy dolarů v roce 2017, loňským nákupem filmového studia MGM za 8,45 miliardy dolarů a akvizicí butikového poskytovatele primární péče One Medical za 3,9 miliardy dolarů oznámenou minulý měsíc.

Wall Street, ilustrační foto

Wall Street ukonejšily optimistické výhledy Applu a Amazonu

Americké akcie v závěru týdne zpevnily. Přispěly k tomu optimistické výhledy firem Apple a Amazon. Indexy S&P 500 a Nasdaq zaznamenaly nejvyšší měsíční procentuální zisky od roku 2020.

Přečíst článek

iRobot, založený v roce 1990 inženýry z Massachusettského technologického institutu, je nejlépe známý výrobou Roomba, robotického vysavače uvedeného na trh v roce 2002, který dokáže samostatně čistit podlahy spotřebitelů. Představila také robotické mopy a čističe bazénů. 

Amazon kupuje iRobot v době, kdy výrobce robotů čelí silné nepřízni. Společnost v pátek oznámila výsledky za druhé čtvrtletí, které ukázaly 30procentní roční pokles příjmů, především kvůli „neočekávanému snížení objednávek, jejich zpoždění a zrušení“ od maloobchodníků v Severní Americe a Evropě, na Středním východě a v Africe.

„Miláček" v době pandemie

iRobot se v letech 2020 a 2021 stal miláčkem pandemie, protože spotřebitelé trávili více času doma a kupovali si robotické vysavače, aby udrželi své domovy čisté. Její podnikání v posledních čtvrtletích trpělo omezeními v dodavatelském řetězci. iRobot uvedl, že nyní má přebytek zásob uprostřed „nižších než očekávaných“ objednávek od maloobchodníků.

Amazon spouští virtuální zkoušení bot. Od puchýře ale neochrání

Amazon chce svým zákazníkům zpříjemnit online nákup bot. Pomocí speciálního digitálního nástroje si budou moci vybranou botu vyzkoušet, píše CNBC. Funkce sice nepomůže zjistit, zda bota sedí, ale nakupující díky ní alespoň vidí, jak na jeho noze vypadá. Riziko reálného puchýře z otlačení už ale musí vzít zákazník na sebe.

Přečíst článek

Tržby za druhé čtvrtletí dosáhly 255,4 milionu dolarů, což je výrazně méně než 303 milionů dolarů očekávaných analytiky v průzkumu společnosti Refinitiv. Její ztráty se po úpravě zvýšily na 35 centů na akcii. Analytici dotazovaní společností Refinitiv očekávali ztrátu 1,55 dolaru na akcii. Společnost iRobot uvedla, že propustí asi 140 zaměstnanců nebo deset procent  své pracovní síly, protože čelí rostoucím nákladům a klesajícím příjmům.

Akcie společnosti iRobot na začátku obchodování vzrostly o více než 19 procent poté, co byly po oznámení transakce krátce zastaveny. Akcie Amazonu klesly o více než procento.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme